Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile czasu można nie trenować

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:06

Witam.
Mam takie pytanie. Mam ostatnio mam zawał obowiązków i nie mam czasu na rower. Czy te 7-8 dni może sprawić że moja dyspozycja (jaka kolwiek jest obecnie) może się obniżyć???

#2 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:10

mysl pozytywnie. na pewno, w dniu w ktorym nie zrobiles treningu zlapalbys przeziebienie albo kontuzje. nie trenowales wiec cie ominelo, a tym samym mialo pozytywne znaczenie dla twojej dyspozycji ;-P

#3 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:17

To chyba dużo zależy od dyspozycji w jakiej jesteś/byłeś. Jeśli jesteś w formie to taka tygodniowa przerwa może mieć dobry wpływ na organizm. Jednak jeśli jesteś w fazie przygotowań to lepiej byłoby nie robić sobie tak długich przerw. Spróbuj zamiast roweru zrobić jakieś inne ćwiczenia wytrzymałościowe, żeby całkiem nie uśpić organizmu. Jakiś basen, bieganie ew. siłownia? Jeśli nawet na to nie masz czasu, to trzeba mieć tylko nadzieję, że nie wpłynie to znacząco na formę ;-)

#4 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:19

Witam.
Mam takie pytanie. Mam ostatnio mam zawał obowiązków i nie mam czasu na rower. Czy te 7-8 dni może sprawić że moja dyspozycja (jaka kolwiek jest obecnie) może się obniżyć???

To zależy, między innymi od tego jak twój organizm reaguje. Znam natomiast przypadki (znam nie tylko pewnie ja), że kolarz na treningu lub też wyścigu był bardzo mocny po kilkudniowej przerwie. Mocniejszy niż przed rozłąką z rowerem. Mówi się wtedy, że "był na świeżości" (przynajmniej kiedyś się tak mówiło).
Także może to mieć negatywny wpływ na formę (jeżeli tak to mały) i zaległości da się nadrobić szybko (nie mówię tutaj o nadrabianiu kilometrów bo to nie ma sensu), możesz nie odczuć żadnej różnicy, a może być tak, że będziesz wyraźnie odczuwał zwyżkę formy.

#5 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:25

Witam.

To zdecydowanie zbyt długa przerwa, wypadasz z rytmu treningowego, chyba że w ogóle rzadko trenujesz :-) Normalnie 2-3 dni to maksymalna przerwa.

#6 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:27

generalnie po 7-8 dniach miałbym strasznie "miekką" nogę a HR szalałoby przy niewielkich nawet zrywach ... proponuję codziennie robić przysiady np. 5-10 serii po 100 w szybkim tempie bez dodatkowego obciążenia - na coś takiego można zawsze znaleźć trochę czasu ... a mięśnie nie "zapomną" o pracy

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:51

wicklowman moim zdaniem ma rację - czasami warto sobie dać nawet tydzień wolnego, zwłaszcza po dłuższym okresie ciężkich treningów. Dłuższy wypoczynek jest lepszy od przetrenowania. Aczkolwiek dziwię się 'miękkiej' nodze i skokach HR po tygodniu bez treningu - rozumiem po zimie, ale tydzień? Nie sądzę...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 13 kwiecień 2011 - 20:41

nie po to się robi ciężkie treningi żeby później przez tydzień nic nie robić...

#9 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 13 kwiecień 2011 - 20:59

nie po to się robi ciężkie treningi żeby później przez tydzień nic nie robić...

krzy1976 przede wszystkim to kubano robi przerwę bo musi, widać ma jakieś konkretne powody (jeden ma maturę, drugi jedzie w delegację, trzeciemu urodziło się dziecko)...to taka uwaga i do Ciebie i do wszystkich, żeby nie zboczyć całkowicie z tematu. Autor wyraźnie napisał, że ma przed sobą parę dni bez roweru bo...i jakie tego mogą być skutki.

Co do przerw w treningach. Napisałem raz, napiszę i drugi. Organizm organizmowi nie jest równy. Jeden zareaguje tak, drugi inaczej. Moja podstawowa zasada jest taka: przerwa jest bo: tak zaplanowałem, kilka dni było mocno/długo i teraz dzień na odpoczynek lub: nie mam ochoty, mam przesyt (na siłę też jest niezdrowo, przede wszystkim dla psychiki) i chcę odpocząć od roweru lub: kontuzja, przetrenowanie, przeziębienie, to już wiadomo siła wyższa i trzeba czyli jak mus to mus lub: trzeba bo są rzeczy ważniejsze, nie mam czasu na rower i koniec tematu. Natomiast jeżeli przerwę robimy sobie bez powodu, od tak, dla własnego widzi mi się, to się mija z celem. Wszystko zależy od tego kto jak trenuje, w jakim celu i jakie są okoliczności zrobienia sobie przerwy.

kubano jak musisz zrobić przerwę to ją rób. Jak nie będziesz miał czasu na żadną aktywność fizyczną to trudno. Nic na to nie poradzisz. A po tych siedmiu dniach (jak wsiądziesz na rower i pojeździsz parę dni) będziesz widział co się dzieje. Uważam, że nawet jak będzie z formą nieco gorzej to szybko ją odbudujesz. Tydzień to jeszcze nie tragedia, uwierz mi. Co innego jak wsiadasz na rower po chorobie, organizm lekko osłabiony itp, wtedy jest znacznie gorzej (chociaż i tutaj reguły nie ma).

#10 Darkievicz

Darkievicz
  • Użytkownik
  • 145 postów
  • SkądUstroń

Napisano 13 kwiecień 2011 - 21:07

krzy a czytałeś jakąś pozycje o cyklach treningowych?
Różne publikacje podają troszkę inaczej. Ale reguła jest podobna w okresie budowania formy lepiej jak przerwa nie jest zbyt długa kilka dni ale jak trochę dłużej to też się nic nie dzieje strasznego. Natomiast w szczycie formy dłuższe przerwy są jak najbardziej wskazane zwłaszcza przed zawodami. 48h to jest normalna przerwa po treningu na maksymalnym zmęczeniu. Co do ilości dni lepiej nie przekraczać dwóch tygodni bez treningu bo wtedy organizm traci dużo na wydolności.
Też trzeba wziąć pod uwagę jak podchodzisz do kolarstwa jak to jest tylko i aż pasja to przerwa cię nie zabije. Nie dajmy się zwariować. Jak poważny trening to przeklakulować na ile sobie możesz pozwolić. I tak jak kolega powyżej napisał jak mus to mus.

#11 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 13 kwiecień 2011 - 21:18

. Aczkolwiek dziwię się 'miękkiej' nodze i skokach HR po tygodniu bez treningu - rozumiem po zimie, ale tydzień? Nie sądzę...

Jest to jak najbardziej normalne. U mnie nawet po 3 dniach solidnego odpoczynku puls solidnie skacze do góry i nogi jakoś nie czuje. Ale tak po za tym to wytrzymałości raczej w ciągu tygodnia się nie traci, na pierwszy ogień idzie sprawność "wyścigowa" czyli przyśpieszenie, krótkie podjazdy itp. Wiec jeżeli dotychczas nie trenowałeś cech specyficznie wyścigowych moim zdaniem nie masz się czego obawiać. Wiadomo po tygodniu wolnego potrzeba kilku treningów żeby dobrze się kręciło, ale forma za bardzo na tym nie ucierpi.

#12 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 13 kwiecień 2011 - 21:52

kolega pytał: "Czy te 7-8 dni może sprawić że moja dyspozycja (jaka kolwiek jest obecnie) może się obniżyć", nie wprowadzajcie od razu jakiejś super szerokiej teorii o filozofii życia, odpowiedź jest taka że takie przerwy nic-nie-robienia powodują że dyspozycja się obniża. Każdy z nas ma inne ważniejsze rzeczy od roweru ale tego nie było w pytaniu więc nie usprawiedliwiajcie kolegi tym że ma maturę albo że umarła mu babcia i dlatego nie może jeździć na rowerze...

#13 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 13 kwiecień 2011 - 21:55

kolega pytał: "Czy te 7-8 dni może sprawić że moja dyspozycja (jaka kolwiek jest obecnie) może się obniżyć", nie wprowadzajcie od razu jakiejś super szerokiej teorii o filozofii życia, odpowiedź jest taka że takie przerwy nic-nie-robienia powodują że dyspozycja się obniża. Każdy z nas ma inne ważniejsze rzeczy od roweru ale tego nie było w pytaniu więc nie usprawiedliwiajcie kolegi tym że ma maturę albo że umarła mu babcia i dlatego nie może jeździć na rowerze...

było "Mam ostatnio mam zawał obowiązków i nie mam czasu na rower." :-P

#14 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 13 kwiecień 2011 - 22:31

... generalnie odpowiedź brzmi "tak" - dyspozycja się obniży; to o czym mowa wyżej - czyli wpływ regeneracji na formę - oraz potrzeba odpoczynku przy mocnych treningach (bo adaptacja zachodzi podczas odpoczynku nie podczas ćwiczeń - ćwiczenia to bodźce) jest już odpowiedzią na pytanie które nie padło - bo nie wiemy jak kubano przedtem trenował, jakie ma założenia oraz "gdzie" obecnie jest jeżeli chodzi o przygotowania do sezonu; innymi słowy - tak, 7-8 dni bez roweru wpłynie na obniżenie formy - natomiast to jak bardzo oraz co to oznacza zależy od tego o czym nie wiemy :) Przy czym można spokojnie stwierdzić, że nawet jeżeli taka przerwa wpada podczas rozplanowanych, solidnych i ustrukturyzowanych przygotowań, to 2, 3 dni wprowadzenia przy lekkiej modyfikacji planów treningowych powinny zniwelować taką przerwę bez większego problemu.

#15 black rider

black rider
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądPrabuty

Napisano 14 kwiecień 2011 - 13:24

Też niestety zbliża mi się przymusowy kilkudniowy wyjazd na który nie mogę zabrać roweru. Powoli chcę budować szczyt (na czerwiec planuje najważniejsze wyścigi) dlatego nie chce teraz nic stracić. Czy dobrym rozwiązaniem jest żeby tydzień przed wyjazdem zrobić tak ciężki mikrocykl żeby organizm sam potrzebował tego odpoczynku? Jak byście rozplanowali te kilka ostatnich dni przed i po wyjeździe?

#16 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 14 kwiecień 2011 - 15:23

Witam.

Witam,
Odpowiadając na pytanie: tak - po 7-8 dniach dyspozycja może się obniżyć i prawdopodobnie się obniży. Pozostaje kwestia wyjaśnienia pojęcia "dyspozycja", ale ogólnie rzecz ujmując będzie jak wyżej - obniży się. Dodatkowo wpłyną na to Twoje obowiązki (rozumiem po za sportowe) i "stres" z nimi związany.
Życzę krótkiej przerwy i szybkiego powrotu do ćwiczeń :)

#17 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 14 kwiecień 2011 - 16:57

Też niestety zbliża mi się przymusowy kilkudniowy wyjazd na który nie mogę zabrać roweru. Powoli chcę budować szczyt (na czerwiec planuje najważniejsze wyścigi) dlatego nie chce teraz nic stracić. Czy dobrym rozwiązaniem jest żeby tydzień przed wyjazdem zrobić tak ciężki mikrocykl żeby organizm sam potrzebował tego odpoczynku? Jak byście rozplanowali te kilka ostatnich dni przed i po wyjeździe?

Tak jeśli przerwa będzie dłuższa niż 2-3 dni warto wykonać coś na wzór obozu kondycyjnego po którym zwykle następuję dłuższy odpoczynek. Moja propozycja

dzien1 - 2h na L1 i co 5 min sprint 15-20 sek
dzien2 - 2-4h w tym 30 min na L4 (ok 90% HR max) i 30min na L3 (80%) na koniec 5-10 x 30 sek b. mocno na 2-3 min luz pimiędzy
dzien3 - 2- 3h L1/L2
dzien4 - 3h na L2 w tym 4x4' L5 (VO2 max) albo 3 x 7' (30sek "on" (b. mocno) na 30 sek "off" luz) albo ustawka i ostro po zmianach
dzien 5 - 2.5-3h na L1/L2 i w tym 2 x 15-20 min na L4
dzien 6 - 3-5h - L2 a w tym 1.5-2h na L3
siódmego dnia będziesz marzył o tygodniu wolnego :)

#18 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 kwiecień 2011 - 21:57

Taki mój przykład. Przerwa 1,5tygodnia. Później dwie lekkie jazdy po 30m na trenażerze. Następnego dnia mocna jazda. Dziś na szosie czułem się jak nowo narodzony ;-)

#19 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 27 kwiecień 2011 - 16:50

Witam ja troche zbocze ale tylko troszke, mam pytanie przeziębienie mnie dopadło nie udało sie wyleczyć dzadostwa herbatką z cytryną etc, lekarz przepisał antybiotyk, wiadomo jakie sa objawy przy stosowaniu czlowiek słaby, dlatego chce zapytac czy mimo psychicznego zaparcia jest sens trenować w takim stanie?, czy lepiej sobie odpuścić, bo w moim wypadku przerwa moze przekroczyć 1,5tygodnia co mnie bardzo martwi :cry: :cry: czy pozniej stopniowo w przeciągu kilku, kilku nastu dni powroce do stanu sprzed choroby :-| czy zajmie to dłużej :-|

#20 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 kwiecień 2011 - 17:14

Jesteś chory - odpuszczasz, prosta sprawa. Organizm po treningu zamiast się regenerować i adaptować do kolejnych obciążeń będzie walczył z chorobą. Progres żaden, a tylko wydłużysz czas choroby.
Swoją drogą antybiotyk na przeziębienie ? Chyba jednak masz coś poważniejszego...
pzdr

Dodaj odpowiedź