Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rd-Rx400 - Problem Ze Zrzucaniem

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 05 lipiec 2023 - 13:54

Hejo ! Z racji tego że mój nowy gravel, posiadał napęd szosowy tiagra (długo wózek) - zmieniłem mu tylną przerzutkę na grxa. Z przodu kompakt z tyłu 11-32. Mam problem z zrzucaniem tyłu z 32 na niższe przełożenia. Dzieje się tak tylko i wyłącznie jak mam z przodu wrzucony duży blat, na małym jest idealnie. Myślałem, że może krótki łańcuch - dodałem jedno ogniowo plus dodatkową spinkę - jest ciut lepiej. W drugą stronę (od najmniejszej do największej - chodzi idealnie). Po uruchomieniu sprzęgła jest tragedia - wcale nie przerzuca - nawet jak zbije o 3 przełożenia w dół. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Kaseta - to jakaś deorka (pająk i rozbieralne tylko 3 dolne koronki). 

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 lipiec 2023 - 14:27

Sprawdzałeś pancerz i linkę? Albo może poluzowanie limitu o pół obrotu śruby pomoże?

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 11 lipiec 2023 - 07:55

Problem rozwiązany :) Powodem słabego zrzucania była, źle złożona piasta Formula. Rozkręciłem ją do czyszczenia i zmieniłem nakrętki  :o przez co koło nie było idealnie w osi ... 

#4 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 28 lipiec 2023 - 09:27

no i dupa, dalej nie zrzuca. Wymieniłem jeszcze linkę. Bez sprzęgła jest prawie dobrze. Co można sprawdzić ? Krzywy hak ?

#5 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 235 postów

Napisano 28 lipiec 2023 - 16:17

Zobacz jak po wrzuceniu zębatki układa się dolne kółeczko przerzutki, czy nie masz na nim przekoszonego łańcucha
  • ogreczek lubi to

#6 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 28 lipiec 2023 - 20:44

Zobacz jak po wrzuceniu zębatki układa się dolne kółeczko przerzutki, czy nie masz na nim przekoszonego łańcucha

O ciekawy trop. Jutro machnę zdjątka. 

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 lipiec 2023 - 06:07

Jest jeszcze jedna metoda. Spójrz na przerzutkę od dołu roweru i sprawdź, czy kółka układają się w jednej płaszczyźnie z koronką.

UWAGA: nie dotyczy 12-rzędowych przerzutek MTB, które są intencjonalnie "krzywe" :D

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź