Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ocierająca Tarcza

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pyra

Pyra
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 lipiec 2023 - 06:28

Cześć!

Pacjent - Romet Huragan Disc 2023

Problemem jest przednia tarcza, na sucho gdy rower jest uniesiony i zakręcę kołem jest luksusowo, gdy siadam na rower i rozpoczynam jazdę słyszę delikatne ocieranie przedniej tarczy(?). W autoryzowanym serwisie powiedziano mi że jest to związane z niską sztywnością widelca(?).

Jakieś pomysły / rady jak pozbyć się problemu?

#2 TomekSw

TomekSw
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 21 lipiec 2023 - 09:44

Specjalistą nie jestem, może koledzy bardziej pomogą, ale zwróciłbym uwagę na dwie rzeczy tj. czy prawidłowo ustawione są hamulce tarczowe, a także czy masz wykrzywioną tarczę. Obejrzyj tarczę jak się kręci koło. Najlepiej spróbuj ustawić się tak, abyś widział prześwit między tarczą a bloczkiem hamulcowym. W ten sposób możesz ustalić, czy gdzieś jest wyraźne bicie. Wtedy powinieneś je zlikwidować lub zmniejszyć. Małe odkształcenia nie powinny być problematyczne i ich nie musisz prostować. Natomiast może się okazać, że tarcza przez niezbyt precyzyjne ustawienie samych hamulców będzie bliżej jednej strony. Wtedy odkręcasz lekko hamulce, tak aby uzyskać ich mobilność. I na zaciśniętym hamulcu na nowo skręcasz. Dobrze abyś użył do tego takiej nakładki na fragment tarczy, co pozwoli Ci lepiej ten manewr wykonać. Generalnie taki nakładki/blaszki są w komplecie przy zakupie klucza do prostowania tarcz u chińczyka.

Edyta: może to niekoleżeńskie, ale odradzałem Ci tego Rometa. Jak widać serwis/obsługa pozakupowa, to jakaś porażka.

#3 Pyra

Pyra
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 lipiec 2023 - 09:52

Specjalistą nie jestem, może koledzy bardziej pomogą, ale zwróciłbym uwagę na dwie rzeczy tj. czy prawidłowo ustawione są hamulce tarczowe, a także czy masz wykrzywioną tarczę. Obejrzyj tarczę jak się kręci koło. Najlepiej spróbuj ustawić się tak, abyś widział prześwit między tarczą a bloczkiem hamulcowym. W ten sposób możesz ustalić, czy gdzieś jest wyraźne bicie. Wtedy powinieneś je zlikwidować lub zmniejszyć. Małe odkształcenia nie powinny być problematyczne i ich nie musisz prostować. Natomiast może się okazać, że tarcza przez niezbyt precyzyjne ustawienie samych hamulców będzie bliżej jednej strony. Wtedy odkręcasz lekko hamulce, tak aby uzyskać ich mobilność. I na zaciśniętym hamulcu na nowo skręcasz. Dobrze abyś użył do tego takiej nakładki na fragment tarczy, co pozwoli Ci lepiej ten manewr wykonać. Generalnie taki nakładki/blaszki są w komplecie przy zakupie klucza do prostowania tarcz u chińczyka.

Edyta: może to niekoleżeńskie, ale odradzałem Ci tego Rometa. Jak widać serwis/obsługa pozakupowa, to jakaś porażka.

Dzięki za podpowiedź! Zerknę zaraz po pracy.

#4 TomekSw

TomekSw
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 21 lipiec 2023 - 10:29

Dzięki za podpowiedź! Zerknę zaraz po pracy.

Obejrzyj sobie jakieś poradniki w internecie na temat ustawiania tarcz. To raczej nieskomplikowana czynność. A co do prostowania to proponowałbym zaopatrzyć w specjalnie do tego przeznaczony klucz, z tymi blaszkami n tarcze.

• Pyra lubi to

#5 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 21 lipiec 2023 - 15:24

Pewnie sie ugina coś jak jedziesz, przyjrzyj się i przesuń zacisk lub rozepchaj tłoczki. Ja ustawiłem sobie tak że lekko dzwoni w domu ale jak siadam to jest git.

#6 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 22 lipiec 2023 - 11:44

Stara zasada z czasów MTB 26 cali ;) - zawsze zamykaj zaciski kół w rowerze stojącym na kołach i nie pochylonym, najlepiej dociskając w tym czasie od góry kierownicę. Z reguły to pomagało.

#7 Pyra

Pyra
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 25 lipiec 2023 - 06:23

Tarcza była prosta, próby ustawienia sposobami na zaciśnięcie hamulców, nie dawało to efektu, ustawienie na oko oraz rozepchanie tłoczków nie usuwało problemu ocierania przy pracy, ostatecznie większy serwis(nie ten który robił przegląd zerowy) stwierdził wadliwy widelec, rower poszedł na reklamacje. 

Dzięki wszystkim za próbę pomocy! :)

Dodaj odpowiedź