Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymiana Łożysk Maszynowych W Formula Rx-142

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 29 lipiec 2023 - 22:28

Cześć!

Mam taką piastę tył w kołach Bontragera Anfinity coś tam TLR i chyba poprzedni właściciel za bardzo nie dbał o rower i traktował go myjką ciśnieniową bez litości. Łożyska kręcą się tak se... czuć opór i przeskakiwanie jak się trzyma oś w rękach. Dostałem się do łożysk i machnąłem smaru, jest lepiej, ale mnie to nie zadowala. Kupiłem dwa łożyska w/g tego rysunku potrzebowałem 15267 i 6902 (novatec takie piasty produkuje) 

https://i.stack.imgur.com/eFq5t.jpg

No i pojawia się problem :D Nie mam klucza TB-1018 - co by rozkręcić bębenek. Pytanie czy jest jakiś patent żeby sobie z tym poradzić ? Oś przelotowa jest chyba cała gwintowana i z jednej strony trzyma bębenek a z drugiej nakrętka za łożyskiem ... Chyba się poddam i oddam do serwisu 

#2 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 30 lipiec 2023 - 01:53

Kupić klucz i rozkręcić całość. Koszt klucza ok 40zl. Serwis pewnie skasuje 400zl :-)

Facebuk i  YT  Strava

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 30 lipiec 2023 - 08:35

Kupić klucz i rozkręcić całość. Koszt klucza ok 40zl. Serwis pewnie skasuje 400zl :-)

EE może nie 400, ale pewnie ze 100 weźmie. Klucz ze mną zostanie. Jak odkręcę bębenek to wyjdzie z łożyskiem i będę musiał je wybić np. osią ? Tak samo druga strona? 

#4 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 30 lipiec 2023 - 10:36

Poszło, ten schemat kłamie, oś nie jest gwintowana przez całość i nie ma dodatkowej nakrętki pod łożyskiem od strony nie napędowej. Nie trzeba demontować bębenka, mocniejsze puknięcie gumowym młotkiem i oś wychodzi :) 

#5 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 30 lipiec 2023 - 10:47

Możesz zrobić jakieś zdjęcie rozłożonej piasty? Też mnie czeka wymiana i łatwiej będzie 😀

#6 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 30 lipiec 2023 - 11:01

Możesz zrobić jakieś zdjęcie rozłożonej piasty? Też mnie czeka wymiana i łatwiej będzie 😀

Łeeee za późno, właśnie ją poskładałem :( :( Ten rysunek z 1 postu jest ok. żeby wymienić łożyska trzeba rozkręcić kasetę, odkręcić tarcze i wszystkie śruby z osi. Uderzyłem później gumowym młotkiem od strony nie napędowej i oś wyszła razem z jednym łożyskiem (tym, które chowa się w bębenku) (żeby rozkręcić sam bębenek trzeba ten specjalistyczny klucz, ale można go odkręcić tylko po demontażu osi). Drugie łożysko akurat było ok i zostawiłem stare, ale do jego wyjęcia konieczne będzie użycie rozpieraka :( ściągacz do łożysk

Dodaj odpowiedź