Cześć,
No to zaczynamy :-) może jestem jedyny który ma tutaj problemy
A może jednal pomogę innym przy rozwiązywaniu ich problemów z Komoot
Napisano 18 sierpień 2023 - 11:30
Cześć,
No to zaczynamy :-) może jestem jedyny który ma tutaj problemy
A może jednal pomogę innym przy rozwiązywaniu ich problemów z Komoot
Napisano 18 sierpień 2023 - 18:59
Sugeruję zamiast używania aplikacji CIQ połączyć konta Komoot - Garmin.
Szczegółowe instrukcje tu: https://www.komoot.com/pl-pl/garmin
Po kliknięciu w https://www.komoot.c...nt/connections
wybierasz co ma być synchronizowane.
Aktywności nie musisz zaznaczać (chyba, że chcesz przesyłania ich z automatu po synchronizacji - chyba łącznie z historycznymi, ale głowy nie daję), ale najważniejsza jest opcja kursów.
Wcześniejsze można wczytać do connect przez gpx.
Podsumowując: po połączeniu kont, wszystko co zaplanujesz w Komoot automatycznie będzie zapisywane w Connect. Wystarczy wejść w Connect (webowy lub mobilny) wybrać opcję "Wyślij do urządzenia" (komputer: Express lub mobilny Connect) i po synchronizacji kurs będzie widoczny w urządzeniu. Kurs synchronizowany w ten sposób zawsze przechodzi przez Connect i nie powinien sprawiać problemów opisywanych wyżej.
E520 to model bez routingu, stąd kurs musi mieć zaszyte prawidłowe dane o zakrętach itp. Dane te powinien przygotować poprawnie Komoot, ale jak widać nie bardzo to robi, albo IQ coś psuje. Po przejściu przez Connect dane o zakrętach powinny być przetworzone poprawnie.
Gdyby były jakieś problemy z TBT (wskazówkami), to zawsze można wejść w dany kurs, wybrać opcję "Duplikuj" - kurs zostanie uzupełniony o dane wysokościowe Connect, będzie można go wtedy poprawić (przesunąć, dodać punkty pośrednie czy punkty informacyjne kursu (np. informacje itp. co ciekawe connect z automatu dodaje informacje o początku podjazdów). Po zapisaniu duplikatu kursu ten będzie na 100% posiadał wszystkie informacje niezbędne do nawigowania przez urządzenie, które nie potrafi samo wyliczyć trasy, czyli np. E520 - kurs wysyłany do E520 będzie zawierać informacje o zakrętach itp.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 19 sierpień 2023 - 14:35
Sugeruję zamiast używania aplikacji CIQ połączyć konta Komoot - Garmin.
Szczegółowe instrukcje tu: https://www.komoot.com/pl-pl/garmin
Po kliknięciu w https://www.komoot.c...nt/connections
Możesz skonfigurować połączenie na stronie komoot lub w aplikacji. (...)
E520 to model bez routingu, stąd kurs musi mieć zaszyte prawidłowe dane o zakrętach itp. Dane te powinien przygotować poprawnie Komoot, ale jak widać nie bardzo to robi, albo IQ coś psuje. Po przejściu przez Connect dane o zakrętach powinny być przetworzone poprawnie.
Gdyby były jakieś problemy z TBT (wskazówkami), to zawsze można wejść w dany kurs, wybrać opcję "Duplikuj" - kurs zostanie uzupełniony o dane wysokościowe Connect, będzie można go wtedy poprawić (przesunąć, dodać punkty pośrednie czy punkty informacyjne kursu (np. informacje itp. co ciekawe connect z automatu dodaje informacje o początku podjazdów). Po zapisaniu duplikatu kursu ten będzie na 100% posiadał wszystkie informacje niezbędne do nawigowania przez urządzenie, które nie potrafi samo wyliczyć trasy, czyli np. E520 - kurs wysyłany do E520 będzie zawierać informacje o zakrętach itp. (...)
Konto było połączone - więc ten problem chyba odpada
Kursy ładowałem z IQ i z Kommot'a
Spróbuje opcję 2 ""Duplikuj" - kurs zostanie uzupełniony o dane wysokościowe Connect," i dam znać
Dziękuję
Napisano 20 sierpień 2023 - 18:15
Kursy ładowałem z IQ i z Kommot'a
IQ właśnie pobiera bezpośrenio z Komoot. Jeśli pobierzesz (poprzez "wyślij do urządzenia") z Connect, to będzie to z pośrednictwem Garmina. Ale nie jestem pewny, czy te kursy z Komoot w Connect będą miały instrukcje routingu. Teoretycznie mieć powinny - przecież Wahoo (z pominięciem najnowszych, choć te też korzystają z wbudowanych instrukcji routingu, chyba, że nie ma to przeliczają) korzystają z tego co Komoot prześle. Ale tu może jest co innego wysyłane?
Ciężko powiedzieć, co IQ Komoot umieszcza jako kurs i co w nim jest. Bezpośrednio z Komoot możesz pobrać chyba tylko gpx, a ten posiada tylko punkty trasy (współrzędne, wysokość i czas), bez instrukcji routingu. Pobranie kursu z Connect powinno zawierać wszystko co zawierać powinno - na pewno po zrobieniu duplikatu (tu plik jest znacznie bogatszy w informacje, Connect uzupełnia dane o zakrętach dla urządzeń bez routingu, dodaje podjazdy i ewentualnie segmenty - o ile użytkownik używa segmentów connect), być może również ten oryginalny z Komoot umieszczony na Connect (choć tu pewno bez dodatkowych danych).
Napisano 20 sierpień 2023 - 20:12
Napisano 02 maj 2024 - 15:26
Napisano 28 maj 2024 - 06:57
Może ktoś będzie chętny na zakup map całego świata w Komoot za 94,99 złociszy polskich:
https://api.komoot.d...content=cta_top
Obniżka ceny (45 zł mniej) aktualna do 29.05.2024r. włącznie.
Napisano 25 lipiec 2024 - 18:55
Wracam do tematu Garmin dalej nie działa :-( (jazda daje dużo mniej radochy) postanowiłem zrobić pełne testy i podzielić się z Wami i wynikami może na tej podstawie ktoś pomoże
Jadę x3 tą samą trasą.
TEST 1 (tylkoGarmin)
Kurs tylko i wyłącznie zrobiony w Garmin Connect. Wysłane na Edge 520 PLUS (v5.7) i jadę
Dojeżdżam do skrzyżowania T (mam jechać w lewo). Nie informuje mnie w ogóle
Dojeżdżam do skrzyżowania T (mam jechać w prawo). Nie informuje mnie wcześniej o zakręcie w prawo (kiedyś informował) . Po przejściu na mapę widzę tylko kurs w prawo (kiedyś widziałem mapę i pogrubioną linię kursu)
Dojeżdżam do skrzyżowania + . Nie informuje mnie wcześniej o zakręcie w prawo (kiedyś informował) . Po przejściu na mapę widzę tylko kurs w prawo [foto2] (kiedyś widziałem mapę i pogrubioną linię kursu)
Reasumując w ogóle nie wskazówek skręcania a mapa pokazuje tylko kurs - nic więcej.
TEST 2 (Komoot>automat>Garmin)
Test drugi wszystko zrobione na Komoot dokładnie taka sama trasa automatycznie aktualizuje się na Garmin, jadę.I tu jaja juz na maxa :-)
Dojeżdżam do skrzyżowania T (mam jechać w lewo). Informuje mnie wcześniej o zakręcie, ale nie w lewo, a na powrót, mapa pokazuje kurs na prawo
Dojeżdżam do skrzyżowania T (mam jechać w prawo). Informuje mnie wcześniej o zakręcie ale nie w prawo a na powrót, a mapa pokazuje kurs na lewo
Jadę prosto (pewnie z 2 km) a co chwila wyrzuca wskazówkę jeszcze 118 m prosto (powrót), jeszcze 142m (prosto powrót)
a po wskazówce dodatkowy screen z nie uzupełnionymi danymi
TEST3 Pobieram GPX Komoot'a importuje do Garmina duplikuje i zapisuje jako inny kurs, zapisuje i wysyłam do Garmin : wynik - jest dokładny jak TEST2
TEST4
Chciałbym pojechać gdzieś bez kursu i w chwili gdy stwierdzę wracam do domu skorzystać z nawigacji .... no nie działa
Nawiguj > zapisane pozycje> pozycja > pokaż mapę > jedź .... 0% i nic się nie dzieje ... nic się nie przelicza. Trasa którą wskazuje do niczego się nie nadaje bo jestem w innym miejscu niż Edge pokazuje (jestem 500m od domu a on pokazuje 8km)
*** jeżeli to pomoże kiedyś jak się zgubiłem zjechałem ze śladu lub droga była zablokowana wchodziłem na ekran z mapą do opcji przesuń / powiększ widziałem całą mapę ze szczegółami ulic i pogrubiony ślad (kurs), teraz widzę tylko kurs i nawet jak jestem w środku miasta pomiędzy 2 rondami to na mapie mam kurs i nic więcej ....
*** już raz zrobiłem pełen reset - nie pomogło
*** kiedy to się zaczęło trudno stwierdzić :-( wydaje mi się, że w tym samym czasie jak stwierdziłem, że będzie lepiej i kupię wreszcie komoot i jakaś aktualizacja na Garmina
Napisano 01 sierpień 2024 - 08:50
Dostałem odpowiedź na grupie Face dot Garmin Eadge - wgrałem Mapę Polski (wyłączyłem Europę) i śmiga
Link do mapy poniżej:
https://www.ump.waw....jsPZG3Ut6qfMenA