Witam.
Trochę myłem i czyściłem rower a na koniec jak zawsze regulacja napędu. I tu spotkało mnie zdziwienie. Regulacja to 32 stopnie czyli teoretycznie 16 góra i 16 dół, i tak ustawiłem (+/- 1-2 stopnie) napęd chodzi cicho i płynnie kultura pracy jest super ale jest problem. Przy zmianie przełożeń (na miękkie), na dużym blacie z przodu łańcuch wchodzi na dużą koronkę z tyłu a nie powinien. Prawidłowo powinien przód zejść na mały blat a tył na niższe koronki (tak się dzieje dopiero po kolejnym kliknięciu jakbym chciał zrzucić łańcuch poza kasetę). Sytuacja jest analogiczna przy zmianie przełożeń (na twarde), na małym blacie z przodu łańcuch powinien zejść na trzecią najmniejszą koronkę, tymczasem napęd zmienia łańcuch na duży blat z przodu i miękkie koronki z tyłu przy zrzuceniu z czwartej na trzecią. W programie E-tube ustawienia są standardowe odnośnie przekoszenia łańcucha nie używa się koronek kasety dwóch najmniejszych z małym blatem i największej z dużym blatem.
Można to skorygować o te 16 stopni wtedy napęd pracuje tak jak jest ustawiony w E-tube ale kultura pracy i płynność jest średnia, brakuje zapewne 2/3 stopni do prawidłowej pracy.
Wychodzi jakby linia łańcucha była przesunięta o jedną koronkę na kasecie w kierunku największej, bo łańcuch nie wchodzi też na najmniejszą koronkę przy dużym blacie. Tylko co za to odpowiada przerzutka, klamkomanetki, sterownik ?
Co zrobiłem: zmieniłem hak na nowy, zmieniłem cały wózek na nowy, reset po wypadku, odłączenie baterii na 5 minut.
Co jeszcze mogę zrobić lub gdzie szukać przyczyny bo nie jest to chyba normalne działanie napędu, co prawda da się tak jeździć ale nie jest to komfortowe rozwiązanie.