Skocz do zawartości

Zdjęcie

Opadająca Sztyca

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 26 sierpień 2023 - 10:28

Witam

Mam problem,który już nie tyle uprzykrza mi jazdę co zaczyna spędzać sen z powiek.W moim Giant TCR Advanced mam ciągle problem z opadającę sztycą.Robiłem już wszystko natomiast problem nie znika.Odtłuszczam ramę dokładnie,następnie smaruję sztycę pastą do karbonu,klin również i odrobinę wewnątrz ramy i aktualnie dociągam już kluczem dynamometrycznym 6,2 Nm gdzie na klinie pisze 4,5-5,5 Nm.Dziś przed jazdą ustawiłem dokładnie 6,2 Nm i podczas zaledwie dwóch godzin jazdy sztyca opadła o jakieś 1,5 mm. Na domiar złego przez te ciągłe kombinacje sztyca zaczyna się już niszczyć od ścisku a tania nie jest.Czy macie jakiś pomysł co mógłbym jeszcze zrobić ?

Kolejne moje pytanie to ostatnio włozyłem sama sztyce i widzę że opiera się ona na ramie niewiele ponad 1 cm niżej niż mam ustawione.Może po prostu się tym nie przejmować i jak opadnie zatrzyma się na ramie i po problemie ? Świecąc latarka widzę ze w ramie są dwa takie wypusty domyslam się że na nich opiera się sztyca.Pytanie czy może się coś zniszczyć pod moją wagą gdyby sztyca zjechała tak nisko ? Mogę przeboleć te 1,5 cm. Z góry dzięki za pomoc.

#2 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpień 2023 - 12:37

Zerknij na środek o nazwie Carbogrip producent Efetto Mariposa

#3 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpień 2023 - 12:53

Jak masz gwarancję to bym reklamował, albo sztyca, albo rama nie trzyma wymiaru.

#4 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 26 sierpień 2023 - 13:28

Zerknij na środek o nazwie Carbogrip producent Efetto Mariposa

Nie słyszałem o tym przyznam.Czy przy tym też trzeba smarować sztycę pastą karbonową czy tylko ten środek na sztyce?
Z jakim maksymalnym momentem wdg Was mogę max przykręcic kluczem żeby nie było za dużego ryzyka ? 4,5-5,5 Nm pisze na zacisku.Czy 6,5 Nm będzie ok ?

Jak masz gwarancję to bym reklamował, albo sztyca, albo rama nie trzyma wymiaru.

Sztyca już się nieco obrobiła ale minimalnie. Na początku była tak mocno wkręcona że ciężko było ja wyciagnac musiałem sie okombinować dlatego to na pewno nie rama. Nie wiem czy obrobioną lekko sztyce mogę reklamować poza tym to będzie trwało a ja potrzebuje sprzętu na już.

#5 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpień 2023 - 14:00

Pasty już nie dajesz, sam preparat wystarczy.
Najważniejsze żeby nakładać go na bardzo czyste elementy - jest to w instrukcji.
Występują też wersje jednorazowe tego preparatu za parę złotych, jeśli nie potrzebujesz całej puszki.

Jeśli chodzi o moment dokręcania śrub to w swoim rowerze nie odważyłbym się go przekroczyć. Nie wolno tego robić. Mało tego producent podaje, że przy zastosowaniu np. pasty czy innego smarowidła powinno się ten moment zredukować jeśli dobrze pamiętam o ok 10-15% wartości maksymalnej.

Jeśli carbogrip nie pomoże to ja bym reklamował skoro masz gwarancję.

#6 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 26 sierpień 2023 - 14:09

Pasty już nie dajesz, sam preparat wystarczy.
Najważniejsze żeby nakładać go na bardzo czyste elementy - jest to w instrukcji.
Występują też wersje jednorazowe tego preparatu za parę złotych, jeśli nie potrzebujesz całej puszki.

Jeśli chodzi o moment dokręcania śrub to w swoim rowerze nie odważyłbym się go przekroczyć. Nie wolno tego robić. Mało tego producent podaje, że przy zastosowaniu np. pasty czy innego smarowidła powinno się ten moment zredukować jeśli dobrze pamiętam o ok 10-15% wartości maksymalnej.

Jeśli carbogrip nie pomoże to ja bym reklamował skoro masz gwarancję.

Dzięki chyba tego spróbuję.Pytanie jeszcze jak pisałem sztyca zatrzymuje się już 1 cm niżej na wypustkach wewnątrz ramy.Mi to nie przeszkadza,niemniej pytanie czy jesli sztyca opusci się o ten 1 cm czy to bezpieczne i można tak jezdzic??

#7 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 26 sierpień 2023 - 16:41

Generalnie momenty dokręcania swoje a życie swoje. Nie masz nawet gwarancji że klucz dobrze działa. Jeśli coś jest rzeczywiście nie tak to raczej rama, bo sztyce jednak łatwiej wykonać poprawnie.  Jeszcze takie pytanie ile ważysz? Jaki masz wzrost i rozmiar ramy.,

Dodaj odpowiedź