Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piasta Do Płaskich Szprych

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 postów
  • Skądkraków

Napisano 30 sierpień 2023 - 06:07

Pękła mi ośka w piescie px ( jakby ktoś miał to chętnie odkupie)
Pewnie przyjdzie mi zmienić całą piastę. I teraz nasunęło mi się pytanie , czy do płaskich szprych ( chyba są tu lasery , ale prawdopodobnie trzeba będzie zmienić , wiadomo ) musi być piasta z otworami o specjalnym kształcie ?
Mając na uwadze stosunek ceny do wagiyslalem o novatec 482 https://allegro.pl/o...5-a7e1d0181c95#

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#2 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpień 2023 - 06:35

Piasta może być standardowa, byle szprycha była j-bend, to że jest spłaszczona nie ma znaczenia.

I bezpiecznej załóż że szprychy też musisz zmienić :(

#3 Radko

Radko
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 30 sierpień 2023 - 16:26

Otwory mają znaczenie dla szprych płaskich/ areo. Pomocne jest lekkie rozwiercenie a i tak każdą szprychę trzeba przepychać.
Być może są piasty przystosowane do tego rodzaju szprych.

#4 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 postów
  • Skądkraków

Napisano 30 sierpień 2023 - 23:26

Marcin j bend czyli mocowanie w kształcie j , jak przy tradycyjnych szprychach ?

Radko no na pewno takie są bo chociażby ta moja px taka kest

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lipiec 2024 - 15:26

O matko........ otworów w piastach się nie rozwierca !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  będzie za duzy luz główki i szprychy zacznąć pękać.

Nie dla jaj są produkowane nawet piasty z tak dopasowanymi otworami ze czasem ciężko zagiąć szprychye w główcw przy montazu..

Otwory mają standardową średnice praktycznie we wszystkich piastach taką samą i naprawdę nie pamietam ale chyba ok 2,8 mm ??? 

Pomierzcie sobie suwmiarką bo nie wszystko pamiętam.

i można zastosować do okrągłych otworów, tylko taką szprychę płaską która przechodzi przez nie.

Do szerszych płaskich szprych otwory są specjalnie przystosowane, jest owalne podcięcie zrobione w taki sposób aby nie uszkodziło to kołnierza przy dużym naciągu,

Można kupić piaste już tak zrobionę w takiej wersji jak sprzedawca napisał KEY wersion , model 482 występował chyba tylko pod 20 i 24h

Ciekawostka, swego czasu jak piasty w wersji KEY  nie były dostępne to rozpiłowywałem otwory precyzyjnymi pilnikami, francowata robota aby to zrobić dobrze  i aby tylko szprycha przeszła, jak najmniej materiału usunąć..... ale jest to możliwe, ale nie rozwiercać !

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź