Piasta Do Płaskich Szprych
Posted 30 August 2023 - 06:07
Pewnie przyjdzie mi zmienić całą piastę. I teraz nasunęło mi się pytanie , czy do płaskich szprych ( chyba są tu lasery , ale prawdopodobnie trzeba będzie zmienić , wiadomo ) musi być piasta z otworami o specjalnym kształcie ?
Mając na uwadze stosunek ceny do wagiyslalem o novatec 482 https://allegro.pl/o...5-a7e1d0181c95#
geolog - www.geologpoludnie.cba.pl
Posted 14 July 2024 - 15:26
O matko........ otworów w piastach się nie rozwierca !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! będzie za duzy luz główki i szprychy zacznąć pękać.
Nie dla jaj są produkowane nawet piasty z tak dopasowanymi otworami ze czasem ciężko zagiąć szprychye w główcw przy montazu..
Otwory mają standardową średnice praktycznie we wszystkich piastach taką samą i naprawdę nie pamietam ale chyba ok 2,8 mm ???
Pomierzcie sobie suwmiarką bo nie wszystko pamiętam.
i można zastosować do okrągłych otworów, tylko taką szprychę płaską która przechodzi przez nie.
Do szerszych płaskich szprych otwory są specjalnie przystosowane, jest owalne podcięcie zrobione w taki sposób aby nie uszkodziło to kołnierza przy dużym naciągu,
Można kupić piaste już tak zrobionę w takiej wersji jak sprzedawca napisał KEY wersion , model 482 występował chyba tylko pod 20 i 24h
Ciekawostka, swego czasu jak piasty w wersji KEY nie były dostępne to rozpiłowywałem otwory precyzyjnymi pilnikami, francowata robota aby to zrobić dobrze i aby tylko szprycha przeszła, jak najmniej materiału usunąć..... ale jest to możliwe, ale nie rozwiercać !
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo