Hej,
Obecnie jeżdżę na Lapierre Aircode 600sl i powoli myślę o wymianie. Jeżdżę już kilka lat i jet to bardzo fajny rower ale wydaje mi się, że nie trafiłem z rozmiarem. Mam 186cm wzrostu i wzrostowo to jest ten rozmiar ramy który mam czyli L ale nigdy nie pasowały mi kąty w kolanach i zbyt wysoka pozycja - rama jest duża i jestem jednym z najwyższych w peletonie. Jeśli chodzi o kolana to jeśli nie przesunę maksymalnie do przodu siodła, to mam wrażenie, że naciskam do przodu a nie w dół. Na fittingu przy zakupie (robiony komputerowo) ustawiono mi właśnie kąty kolan tak, że czułem, że nie wykorzystuje całej mocy. W peletonie natomiast jest duża różnica czy jadę z rękami na klamkach czy w pozycji aero, mój kask jest zawsze najwyżej. Ogólnie mam wrażenie, że mam krótkie nogi jak na swój wzrost i długi odcinek lędźwiowy, który się nie wygina dlatego ciężko mi się wyciągnąć. W związku z tym zastanawiam się, czy są jakieś ramy niższe niż Lapierre i jednocześnie takie na których krótkonodzy czują się lepiej. Może to byłby rozmiar M mojego Lapierra ale może jest jakaś marka na którą powininiem zwrócić szczególną uwagę ? Jeźdżę w centralnej Polsce. To musi być coś co wazy maks 7 - 7.5kg i minim na Ultegrze.