Jump to content

Photo

Klamkomanetka Shimano 105 St-5800 - Nie Zmienia Na Szybsze Przełożenia

zmiana przepuszcza

4 replies to this topic

#1 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 19 October 2023 - 11:38

Cześć,

Pacjent:

- jak w temacie prawa klamkomanetka Shimano 105 ST-5800 11rz

Objawy:

- w zupełnie losowych momentach mniejsza manetka rusza się bez oporu i bez reakcji w postaci zmiany przełożenia na twardsze/szybsze. Na początku było to sporadyczne raz na kilkaset km, wydawało mi się, że dzieje się tak gdy przypadkiem naciskając na małą trącę też dużą. Potem było coraz częstsze co kilkadziesiąt kilometrów i chyba tylko wtedy gdy po wjeździe na szczyt czyli po redukcjach przychodzi czas na przyspieszanie. Czyli zmiana kierunku zmiany przerzutek. Obecnie dzieje się to już bardzo często i nie ma żadnej reguły, nawet podczas kolejnych zmian w tym samym kierunku. żeby zmienić w takim przypadku trzeba odpuścić i jeszcze raz nacisnąć.

Wydaje mi się, że to nie jest objaw początków ucinanej linki, bo gdy to miałem to zmieniała za każdym razem tylko upośledzona była dokładność.

Pytanie:

- czy to już trup czy da się cos pogmerać, posmarować, wyczyścić?

#2 marek_sienias

marek_sienias
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 19 October 2023 - 12:56

Sprawdź linkę. U mnie w Ultegra 6800 tak właśnie to wyglądało i okazało się, że linka zaczęła się rozwarstwiać. Killka zerwanych drucików, które blokowały się przed pancerzem jeszcze w klamkomanetce. Wymiana rozwiązała problem

• Jaca911 likes this

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 October 2023 - 13:14

Dokładnie. 90%, że to początek końca linki.

• Senninho and Jaca911 like this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 19 October 2023 - 14:16

Poprzednim razem gdy padła linka w środku manetki pierwszym objawem była niechęć do trafiania w na właściwe przełożenia. Czasami trzeba było 2 w dół i 1 w górę żeby trafiło ale nie było problemów w manetce. Teraz zmieniłem pancerze i linki na jakieś "super glide" i dokładność jest dalej tylko ten jałowy ruch.

Zajrzałem pod gumę i pierwsze druty z linki już widać.

To na koniec jeszcze pytanie czy seria R7000 też masakruje linkę czy coś poprawili?

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 October 2023 - 14:20

Nie tak bardzo. Pierwsza generacja manetek 11-rzędowych była szczególnie zła pod tym względem, potem było już lepiej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic