Witam, posiadam Wahoo Roam, ale obecnie testuję też Garmin 530. Obecnie testy polegają na treningach na trenażerze. Mam Suito-T ale mam także miernik mocy Assioma. Oba urządzenia są wykryte w obu licznikach. Moje pytanie dotyczy, bo trenażer też mierzy miernik, skąd wahoo i garmin pobierają dane dotyczące mocy, tj. z jakiego urządzenia. Na wczorajszym treningu różnica w skrajnych przypadkach to nawet 15-20w. Trening skończył się różnicą w watach. W przypadku pulsu czy kadencji dane były zgodne. Zakładam, że może dochodzić do sytuacji, że liczniki pobierają dane dotyczące mocy z dwóch urządzeń, czy można jakoś to ustalić, który z czego próbkuje?
Priorytet Pobierania Danych Dotyczących Mocy (Wahoo Roam Oraz Germin 530)
Posted 26 November 2023 - 16:05
Bez problemu - po prostu sprawdź w pliku fit źródło danych mocy. Sprawdzić to można np. w GoldenCheetach, dualrecording.com (tu można porównać dane dwóch mierników mocy zapisanych w jednym pliku fit, ale oczywiście sprawdzić można też tylko jeden miernik), zwiftpower.com -> profil -> Analisis -> Cerate New Data Set -> tu możesz porównać do 4 plików z danymi (nie tylko mocy).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 26 November 2023 - 16:28
Genialne. Dzięki wielkie za pomoc. Teraz widzę, że Garmin pobierał dane z trenażera, czy mogę to jakoś zmienić, aby przełączał się na assiomę? Możliwe, że assioma nie była wybudzona w chwili kiedy włączyłem licznik, a suito tak, może dlatego nie połączył się z tym urządzeniem.
Posted 26 November 2023 - 16:34
Tak, wybierz jako miernik mocy assiomę zamiast trenażera. Nawet jeśli Edge wysterowuje trenażer, to moc pobierana będzie z pedałów.
A o ile pamiętam, to Suito można skonfigurować tak, żeby nie oszacowywał mocy, a pobierał z zewnętrznego miernika mocy. Bardzo prawdopodobne, że będzie to bardziej optymalne, choć pewno związane z dodatkowy opóźnieniem rzędu 1 - 2 sekund (strzelam, może i dłużej? - sprawdź). Dzięki temu moc hamowania będzie bardziej zbliżona do mocy mierzonej.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 26 November 2023 - 21:17
Dzięki wielkie. Poszukam przy następnym treningu opcji konfiguracji pomiaru mocy assiomy jako priorytetowego. A czy możesz mnie naprowadzić o kwestię ustawienia suito aby pobierał dane z zewnętrznego miernika? Ja korzystam z tworzonych przez siebie treningów w goldencheetach, które jadę następnie w trybie erg. Niestety widzę, że te treningi się jednak rozjeżdżają. Gdyby na przykład goldencheetach narzucał moc suito, a ono ustawiałoby opór w oparciu o wskazania z assiomy, to dla mnie byłaby to bajka - czy masz może wiedzę, czy jest to możliwe?
Posted 27 November 2023 - 08:11
Dzięki wielkie. Poszukam przy następnym treningu opcji konfiguracji pomiaru mocy assiomy jako priorytetowego. A czy możesz mnie naprowadzić o kwestię ustawienia suito aby pobierał dane z zewnętrznego miernika? Ja korzystam z tworzonych przez siebie treningów w goldencheetach, które jadę następnie w trybie erg. Niestety widzę, że te treningi się jednak rozjeżdżają. Gdyby na przykład goldencheetach narzucał moc suito, a ono ustawiałoby opór w oparciu o wskazania z assiomy, to dla mnie byłaby to bajka - czy masz może wiedzę, czy jest to możliwe?
Skonfigurujesz to w aplikacji MyETraining > Parametry > Połączenie miernika mocy i parujesz trenażer z miernikiem mocy z roweru. Potem do aplikacji treningowej parujesz tylko trenażer i będzie on pokazywał moc z pomiaru. Tak jak powiedział Prozor pojawi sie raczej jakieś opóźnienie w sterowaniu trenażerem, zwłaszcza w trybie ERG