Czy znacie sposób na zamontowanie widelca Ahead 1 1/8" w ramie, która przystosowana jest do sterów 1" (średnica wewnętrzna główki ramy fi30.2mm)?
Tzn najbardziej co mnie interesuje to kupno sterów 1 1/8" z zewnętrznymi miskami i stoczenie misek w miejscu wciskania ich od ramy z wymiaru Dzewn=34mm na wymiar Dzewn_poprawione=30.2mm.
Pytanie do Was czy robiliście coś takiego, albo czy znacie stery, które nadawały by się do takowej przeróbki tzn posiadały miski z odpowiednio masywną częścią toczną pozwalająca na zebranie średnicy do mniejszego wymiaru? Strzelam w ciemno że jakieś stery do MTB będą bardziej masywne.
Jeżeli macie inne pomysły to proszę podzielcie się.
Nie ma takich sterów, bo gdyby miska miała tak gruby kołnierz, widelec nie przeszedłby przez nią na wylot.
Nie ma fizycznej możliwości, aby wewnątrz główki pod 1 cal zmieścić rurę 1 1/8 i jeszcze znaleźć miejsce na łożysko.
Tak jak sam powiedziałeś, rama ma 30.2, a widelec 1 1/8 ma 28,6, więc zostaje 1.6 mm, czyli 0.8 mm na stronę. Nie ma szans, żeby miska o takiej grubości kołnierza wytrzymała tak duże obciążenia.
Pełna zgoda. Myślę, że nawet mniej niż 0.8mm bo przecież trzeba zostawić jeszcze luz.
1. Czy widelce 1" AHEAD szosowe karbon lub aluminium to było/jest dziwactwo? Pytam o dostępność takiego systemu.
2. Czy istnieją widelce 1" klasyczne (czyli skręcane) z wystarczająco długą rurą aby było możliwe założyć na część gwintowaną mostek 1" ahead? Czy może to rozwiązanie jest niebezpieczne, gdyż w miejscu gwintowania rura jest mocno pocieniona i nie wytrzyma nacisku od dociśnięcia mostka AHEAD?
Co to za rama, jakiej wartości, czy darzysz ją szczególnym sentymentem...? Bo wszystko można zrobić, tylko nie wiem, czy to będzie opłacalne, czy gra będzie warta świeczki. Jeżeli to tani rower, to najprostszym sposobem będzie właśnie użycie adaptera pod widelec 1" i stery skręcane (taka fajka bez zagięcia :-). Jak szukasz eleganckich rozwiązań i nie podoba Ci się pomysł adapterów (nie ufasz dodatkowym elementom pośrednim), a jednocześnie możesz się szarpnąć finansowo, to da się znaleźć nowe widelce 1" (zarówno pod stery skręcane jak i stery ahead 1" - same stery tego typu też są łatwo dostępne i to markowych producentów: FSA, Tange). Tylko to wymaga poszperania w zakamarkach internetu spoza rowerowego mainstreamu.
Na rynku amerykańskim czy japońskim, gdzie klasyczne rowery stalowe, albo rowery w stylu neoretro trzymają się dobrze, takie widelce są dostępne:
Jak widzisz, da się kupić nawet wersje z karbonowymi elementami, choć to sprawa nietania... Do tego stery ahead 1"... Tylko nie wiem, skąd wziąć mostek ahead pod sterówkę 1", bo nawet japońskie Nitto - które wciąż klepie rozmaite rzeczy uznawane we współczesnym roerowym świecie za archaiczne - nie ma takich mostków. Sprzedaje mostki pod sterówkę 1 i 1/8" z tulejką redukcyjną pod sterówkę 1".
No i w końcu można sobie zamówić dowolny widelec 1" i dowolny mostek (np. ahead 1"), dokładnie pod geometrię Twojego roweru. A to już pełny wypas... finansowy. Trzeba poszukać chętnego framebuildera...
Adapter jest oczywiście mi znany. Szukam bardziej "eleganckiego" rozwiązania.
Co to za rama, jakiej wartości, czy darzysz ją szczególnym sentymentem...? Bo wszystko można zrobić, tylko nie wiem, czy to będzie opłacalne, czy gra będzie warta świeczki. Jeżeli to tani rower, to najprostszym sposobem będzie właśnie użycie adaptera pod widelec 1" i stery skręcane (taka fajka bez zagięcia :-). Jak szukasz eleganckich rozwiązań i nie podoba Ci się pomysł adapterów (nie ufasz dodatkowym elementom pośrednim), a jednocześnie możesz się szarpnąć finansowo, to da się znaleźć nowe widelce 1" (zarówno pod stery skręcane jak i stery ahead 1" - same stery tego typu też są łatwo dostępne i to markowych producentów: FSA, Tange). Tylko to wymaga poszperania w zakamarkach internetu spoza rowerowego mainstreamu.
Na rynku amerykańskim czy japońskim, gdzie klasyczne rowery stalowe, albo rowery w stylu neoretro trzymają się dobrze, takie widelce są dostępne:
Jak widzisz, da się kupić nawet wersje z karbonowymi elementami, choć to sprawa nietania... Do tego stery ahead 1"... Tylko nie wiem, skąd wziąć mostek ahead pod sterówkę 1", bo nawet japońskie Nitto - które wciąż klepie rozmaite rzeczy uznawane we współczesnym roerowym świecie za archaiczne - nie ma takich mostków. Sprzedaje mostki pod sterówkę 1 i 1/8" z tulejką redukcyjną pod sterówkę 1".
No i w końcu można sobie zamówić dowolny widelec 1" i dowolny mostek (np. ahead 1"), dokładnie pod geometrię Twojego roweru. A to już pełny wypas... finansowy. Trzeba poszukać chętnego framebuildera...
Dzięki za podpowiedzi, szczególnie linki. PS -wartość finansowa ramy nie ma tu w ogóle znaczenia. Nie uznaję stwierdzenie, że jeżeli coś TERAZ jest tanie to znaczy że dziadostwo i nie warto dążyć do doskonałości lub zabawy w ulepszanie, zmienianie i bawienie się tym. Taka rama po pierwsze w czasach jej produkcji mogła mieć wartość fortuny (względnie mogła mieć wartość znacznie większą niż teraz topowe ramy) a po drugie może mieć wartość sentymentu (a to nie jest w ogóle policzalne pieniędzmi)
Tak, wiem, że istnieją widelce ahead 1" ale rozwiązanie 1 1/8 jest zancznei bardziej dostępne, co zresztą sam napisałeś.
Po głowie chodzi mi trochę szalony pomysł aby samemu do widelca 1" ale skręcanego dorobić (przedłużyć) rurę przez ucięcie części gwintowanej i dospawać nowy odcinek rury tak aby uzyskać satysfakcjonującą długość. Widzę tu dwa problemy. Wykonalności (zachowanie prostości rury) i wytrzymałości (spróbuję to zamodelować i przeliczyć)
Po głowie chodzi mi trochę szalony pomysł aby samemu do widelca 1" ale skręcanego dorobić (przedłużyć) rurę przez ucięcie części gwintowanej i dospawać nowy odcinek rury tak aby uzyskać satysfakcjonującą długość. Widzę tu dwa problemy. Wykonalności (zachowanie prostości rury) i wytrzymałości (spróbuję to zamodelować i przeliczyć)
No nie wiem, czy to będzie bardziej eleganckie od adaptera a nakład czasu i pracy spory...
Masz na myśli eleganckie w sensie wizualnym? Rura sterowa jest w całości schowana pod mostkiem i podkładkami, więc to żadna różnica.
Natomiast zgadzam się, że nakład pracy raczej niewspółmierny do efektu, aspekt wytrzymałości również mnie nie dałby spokoju - ja osobiście nie zdecydowałbym się na przeróbki w takim miejscu jak widelec.
Powiem szczerze, że się kompletnie pogubiłem, o co koledze chodzi....
Bo na początku było pytanie o możliwość wtłoczenia widelca 1 1/8 cala do ramy z główką 1 cal. Jak wyszło, że to niemożliwe, to się pogubiłem.. Skoro to jest rama z główką 1" to się stosuje widelec ze sterówką 1":
1. albo ten gwintowany, co się go już posiada , ze sterami skręcanymi i mostkiem typu fajka,
2. albo nowy gwintowany - bo ten stary się gdzieś podział, zniszczył albo coś w podobie - również ze sterami skręcanymi i mostkiem typu fajka,
3. albo nowy niegwintowany z nowymi sterami ahead (ale pod 1") i mostkiem ahead (najprawdopodobniej pod sterówkę 1 1/8" z tulejką redukcyjną, albo używany pod sterówkę 1" z czasów, kiedy takie wynalazki się widywało).
4. albo opcja 1 lub 2 tylko zamiast mostka typu fajka adapter pod mostek ahead 1 1/8 cala.
Natomiast kolega ciągle wspomina o dostępności widelców 1 1/8 cala, by na koniec przytoczyć tutaj obraz jakiegoś spawania i obróbki ślusarskiej, by otrzymać stary widelec 1" z kawałkiem rurki 1 1/8 xala na końcu (???). Tylko po co? Jak chodzi o użycie współczesnego mostka ahead pod sterówkę 1 1/8 cala, to się bierze widelec 1" niegwintowany i dodaje do niego mostek z tulejką redukcyjną. A może chodzi o to, że starego mostka typu fajka nie pożeni się ze współczesną kierownicą 31,8 mm i stąd to dążenie do współczesnego mostka ahead. Tylko że w taki wypadku można jeszcze poszukać fajki pod kierownicę 31,8 (baardzo duża rzadkość),
Czy może jest jakieś sensowniejsze wytłumaczenie całej tej operacji...?
EDIT: dziś youtube pokazał mi coś takiego:
Jak dla mnie kompletne druciarstwo, w dodatku wydaje się mało bezpieczne...
To rozumiem. Tylko nie bierzesz pod uwagę faktu, że ten jeden kawałek istnieje tam nie z powodów wytrzymałościowych tylko np konstrukcyjnych.
Powiedziałeś że masz obawy wytrzymałościowe. Aby stwierdzić czy te obawy są słuszne trzeba mieć jakieś dane liczbowe lub doświadczalne. (czyli przeprowadzić proste obliczenia albo wykonać testy). Ewentualnie przedstawić jakiś zastępczy model kinematyczny tego układu i na podstawie tego dopiero dyskutować. Dlatego chciałem doprecyzować czy posiadacz takie informacje.
PS nie ma się co denerwować - wymieniamy się opiniami i swoimi "przemyśleniami" jak wszyscy, którzy są ciekawi świata.
Facet z filmu jest framebuilderem. Ma całe zaplecze do budowania i _mierzenia_ ram łacznie z customowymi przyrządami, które pewnie strugał latami. Ma pewnie cały asortyment rur na magazynie. Przedłuża rurę ze stali chromowo-molibdenowej a nie alu (co ma znaczenie przy spawaniu - i to z kilku powodów - spawanie w gazach szlachetnych, grubość spawu na aluminium). Porównaj jak wyglądają spawy ram aluminiowych i stalowych (w sensie ich grubość - delikatność). Nie wiem czy masz warsztat ślusarski ale jeśli nie masz zaplecza to serio taniej wyjdzie Ci kupić widelec full carbon i oddać do magika od karbonu na wymianę rury sterowej.
Jak bedziesz miał ustaloną długość to możesz pozbyć się problemów typu poszukiwanie ekspandera do tak małej rury (bo gościu może Ci zrobić "ekspander" wklejony) i zrobi redukcję do mostka.
Taniej co nie znaczy, że wyjdzie tanio. Pewnie coś wyrzeźbisz chałupniczo ale obstawiam, że co chwila będziesz napotykał na problemy typu nietypowy ekspander, nietypowe podkładki pod mostek itp.
Mi nie chodzi o to aby było taniej - jestem bogaty! To jest moje hobby i zabawa. Lubię to robić. Mam podstawowe "zaplecze" ślusarskie. Trochę wiem o technice (doświadczenie i wykształcenie) - także nie zniechęcajcie, tylko dajcie wskazówki jakbyście Wy to zrobili.
Co do spawania aluminium versus stali masz całkowitą rację - dzięki za zwrócenie na ten fakt uwagi.
Serio, chyba muszę się na angielskojęzyczny internet przerzucić.
Cześć, czy ktoś z was wie gdzie szukać posta Pan Jarek-LT / LUXTECH o tym jak zaadaptować stery 1 cal pod mostek 1 i 1/8 cala?
Znalazłem to w wątku: https://szosa.org/to...1-18-do-ramy-1/
Niestety nie mogę znaleść wiadomości do której się odwołuje :/
Z góry dziękuję za pomoc.
P.S. Chciałem do niego napisać ale niestety zmarł.