Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer Zwift/wahoo/elite - Kilka Pytań

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 JacekH

JacekH
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 20 styczeń 2024 - 15:45

Środek zimy, więc temat spóźniony, niemniej patrząc na ubiegły rok i czas jazdy "w realu" (czas, możliwości etc.), niemalże zdecydowałem się na zakup trenażera. Po lekturze youtube'owej uznałem, że Wahoo Kickr Core jest tym, co powinienem kupić. Ale w poszukiwaniach poprzez stronę Zwift trafiłem na Zwift Hub One, a przez stronę Garmina na Tacx Neo 2T Smart. I w sumie te 3 urządzenia najbardziej mnie zaintrygowały, z  czego ostatni ze względu na opcjonalne ruchome platformy. Ale myślę, że nie mając żadnego doświadczenia z trenażerami warto zejść na ziemię i rozważać tylko te dwa pierwsze chociażby ze względu na koszt.

Mam dwie szosy, obie karbonowe, jedna na starej 105 (5700, 10 rzędowa), druga na Ultegrze R8000. Wystawiam tę pierwszą na sprzedaż, ale w tej sytuacji chyba zostanie pod trenażer, choć widziałem podzielone zdania na temat tego, czy karbonowe ramy się do tego nadają. Jestem kompletnym amatorem, nie generuję megawatów ;) więc zakładam, że przy moim treningu nic się nie wydarzy.

Zwift Hub One - zakładam, że trenować będę wyłącznie z platformą Zwift, więc problem braku kompatybilności z innymi platformami pomijam.

Moje wątpliwości co do obu trenażerów: nie doszukałem się informacji w kwestii napraw gwarancyjnych - czy to gwarancja producenta, czy sprzedawcy? - tu chodzi o Wahoo, bo Zwifta chyba nie da się kupić poza ich oficjalnym sklepem. A jeśli gwarancja producencka - czy w ramach gwarancji pokrywają koszty przesyłki, czy też samemu trzeba to opłacić w obie strony? Nie znalazłem takiej informacji na stronie Zwift.

A tak ogólnie - czy jest jakaś istotna przewaga Wahoo nad Zwiftem lub odwrotnie? Dane techniczne są niemalże porównywalne, dodatkowe elementy ekosystemu typu wiatrak/climb na dziś pomijam. Na stronie Zwift oba trenażery są w tej samej cenie (599 EUR) wraz z roczną subskrypcją. Więc pytanie bardziej o funkcjonalność i awaryjność - jest jakaś prawidłowość?

A może w ogóle Elite Justo? Ma te elastyczne podstawki, precyzyjny pomiar mocy i cena nie odbiega tak bardzo od tych dwóch wyżej wymienionych. Tylko ponoć serwis nieciekawy. Ale o tym modelu stosunkowo niewiele opinii widziałem.

Ktoś może porównać te modele od strony użytkowej i ich awaryjności?

#2 Rad3k

Rad3k
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 27 styczeń 2024 - 01:07

Cześć 

Miałem wahoo kick core i zamieniłem ne elite justo. Największy problem z wahoo kickr core to jego krótkie nóżki. Przy mocnych sprintach i bujaniu na boki można bez problemu odrywać nóżki od podłoża. Przewrócić się raczej nie powinno no ale jednak dziwne uczucie. Wahoo jest bardzo ciche. Problem z jego przenoszeniem bo nie ma żadnego uchwytu do złapania. Jakość budowy i wykonania solidna. Dobrze odwzorowuje trasy.

Zmieniłem na justo bo kupiłem rizera i z wahoo miał laga. Odnośnie justo też bardzo dobrze wykonany, fajna skórzana rączka do przenoszenia. Elastyczne podstawki robią robotę, fajnie się buja cały rower przy sprintach prawie jak na żywo. Nie ma tutaj mowy o odrywaniu nóżek od podłoża bo podstawka jest innaczej skonstruowana niż w wahoo, o wiele bardziej stabilne. Trenażer jest ciut głośniejszy niż wahoo. Fajny jest tryb race mode 10hz przez co aplikacje dużo szybciej reagują na zmiany mocy jakie generujesz. Justo ma większe koło zamachowe i czuć to podczas używania,  bardziej naturalnie justo oddaje obciążenie niż kickr core. Kickr core fajny i dobry sprzęt na początek przygody z kołowrotkami, jednak jeśli możesz sobie pozwolić to zdecydowanie polecam dołożyć do justo. To jednak poziom wyżej niż core.

https://www.olx.pl/877668248 - canyon grail cf na sprzedaż

#3 Rad3k

Rad3k
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 27 styczeń 2024 - 01:07

Dubel

https://www.olx.pl/877668248 - canyon grail cf na sprzedaż

#4 JacekH

JacekH
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 31 styczeń 2024 - 10:04

Cześć 

Miałem wahoo kick core i zamieniłem ne elite justo. Największy problem z wahoo kickr core to jego krótkie nóżki. Przy mocnych sprintach i bujaniu na boki można bez problemu odrywać nóżki od podłoża. Przewrócić się raczej nie powinno no ale jednak dziwne uczucie. Wahoo jest bardzo ciche. Problem z jego przenoszeniem bo nie ma żadnego uchwytu do złapania. Jakość budowy i wykonania solidna. Dobrze odwzorowuje trasy.

Zmieniłem na justo bo kupiłem rizera i z wahoo miał laga. Odnośnie justo też bardzo dobrze wykonany, fajna skórzana rączka do przenoszenia. Elastyczne podstawki robią robotę, fajnie się buja cały rower przy sprintach prawie jak na żywo. Nie ma tutaj mowy o odrywaniu nóżek od podłoża bo podstawka jest innaczej skonstruowana niż w wahoo, o wiele bardziej stabilne. Trenażer jest ciut głośniejszy niż wahoo. Fajny jest tryb race mode 10hz przez co aplikacje dużo szybciej reagują na zmiany mocy jakie generujesz. Justo ma większe koło zamachowe i czuć to podczas używania,  bardziej naturalnie justo oddaje obciążenie niż kickr core. Kickr core fajny i dobry sprzęt na początek przygody z kołowrotkami, jednak jeśli możesz sobie pozwolić to zdecydowanie polecam dołożyć do justo. To jednak poziom wyżej niż core.

Dzięki za odpowiedź. Czy warto dopłacić ponad 2 tysiące do TACX NEO 2T SMART z platformami Tacx Neo w stosunku do Elite Justo? Zależy mi na tym, żeby jednak nie mieć zabetonowanego roweru, a pozwolić mu na minimalne ruchy. Przy czym, o ile się nie mylę, Elite Justo będzie minimalnie kołysał się na boki, natomiast Tacx daje w sumie 5 cm ruchu przód/tył (2x po 2,5 cm ruchu). Niby do Justo można kupić platformę, ale to już dużo miejsca zajmie, będzie mało poręczne, trudniej złożyć. Ale pytanie, czy w ogóle jest to odczuwalne i warte takiej kasy? Teraz jest promo w garminowych sklepach i można kupić TACX NEO 2T SMART + HRM DUAL + 2 BIDONY + RĘCZNIK + SUBSKRYPCJA za 5488. Ale to prawie 2x tyle co za takiego Kickr Core...

#5 marb

marb
  • Użytkownik
  • 300 postów
  • Skądsouth

Napisano 31 styczeń 2024 - 14:58

Dzięki za odpowiedź. Czy warto dopłacić ponad 2 tysiące do TACX NEO 2T SMART z platformami Tacx Neo w stosunku do Elite Justo? Zależy mi na tym, żeby jednak nie mieć zabetonowanego roweru, a pozwolić mu na minimalne ruchy. Przy czym, o ile się nie mylę, Elite Justo będzie minimalnie kołysał się na boki, natomiast Tacx daje w sumie 5 cm ruchu przód/tył (2x po 2,5 cm ruchu). Niby do Justo można kupić platformę, ale to już dużo miejsca zajmie, będzie mało poręczne, trudniej złożyć. Ale pytanie, czy w ogóle jest to odczuwalne i warte takiej kasy? Teraz jest promo w garminowych sklepach i można kupić TACX NEO 2T SMART + HRM DUAL + 2 BIDONY + RĘCZNIK + SUBSKRYPCJA za 5488. Ale to prawie 2x tyle co za takiego Kickr Core...

Zamiast platformy polecam cztery poduszki sensoryczne po 30 zł i kawałek płyty np. osb - banalne rozwiązanie, które działa i kosztuje grosze. Kołysze się na boki (ale także przód tył) ile chcesz regulując ciśnieniem w piłkach.

• Rad3k lubi to

#6 JacekH

JacekH
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 04 luty 2024 - 23:50

A nie zsuwa się trenażer z tego? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby to było stabilne bez mocowania trenażera do tej dechy i samych poduszek do dechy. Masz jakąś fotę?

#7 marb

marb
  • Użytkownik
  • 300 postów
  • Skądsouth

Napisano 05 luty 2024 - 10:43

Trenażer lekko się przesuwa - poprawiam go raz na miesiąc a jeżdżę prawie codziennie. Poduszki się nie wysuwają - na krawędziach przykleiłem kawałki taśmy dwustronnej.7ca765227b86c8820953de1dd50d1ea9.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 luty 2024 - 17:44

Nie stosowałem, więc raczej dywaguję niż dzielę się doświadczeniem... Ale czy rozwiązaniem nie byłaby pianka taka jak stosowana na siłowniach na podłodze, w formie puzzli albo maty?

Stosuję taką z bieżnią stacjonarną i bardzo sobie chwalę - bieżnia nie trze po podlodze, ale jednocześnie delikatnie pracuje na boki. Mam też wrażenie, że takie rozwiązanie byłoby cichsze (brak kontaktu z twardym drewnem) i znacznie tańsze.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 Cajtek78

Cajtek78
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 05 luty 2024 - 18:07

Można też stosować maty pod pralki, są różnych grubości

#10 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 18 marzec 2024 - 12:00

Cześć, chwilę mnie nie było, więc wypadłem odrobinę z obiegu :) Wróciła chęć do pokręcenia na Zwift, ale nie posiadam roweru szosowego na ten moment, więc w grę wchodzi zakup trenażera i roweru lub trenażera roweru. Dość istotnym aspektem jest czy wartym uwagi jest możliwość symulacji podjazdu w trenażerze, czy zmienia on znacząco doznania z jazdy? Obecna oferta smart bików ogranicza się do Wahoo i Tacx, przy czym Wahoo posiada model shift, który jest bez symulacji podjazdów i kosztuje przez to znacznie mniej (13k). Symulacja pojazdów przy wahoo to koszt 17k (niemało :)) Rozwiązaniem jest szukanie używki w niższej kwocie, albo zakup osobno trenażera, roweru i symulatora pojazdów. Nie wiem czy będę chciał jeszcze jeździć na szosie ze względu na ograniczenia związane z charakterystyką roweru, bezpieczeństwo też jest dla mnie istote. Do jazdy zwykłej mam MTB, który mnie nie ogranicza. Pojawił się też niedawno nowy Wahoo zwift z symulacją przełożeń i możliwością skręcania, która podobno przy jeździe w grupie robi różnicę. Najchętniej kupił bym smart bike'a z symulacją podjazdów, ale odstrasza mnie kwota 17k i możliwość awarii po okresie gwarancji...Gdbyby była dłuższa, np 5lat, to zapewne bym się zdecydował...Może ktoś miał możliwość pokręcenia na takim rowerze i chciałby się podzielić doznaniami? Jest możliwość w PL przetestowania takiego modelu trenażera? Dzięki za ewentualne rady.

Dodaj odpowiedź