Skocz do zawartości

Zdjęcie

Shimano Di2 - Po Taniości

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 29 marzec 2024 - 13:29

Cześć! Planuje niebawem upgrade mojej mechaniczno - hydraulicznej 105 na DI2. Pytanie - czy dobrze kombinuje i te komponenty wystarczą. Sprawdzałem też na comability chart - ale nie kumam o co chodzi z Shifter i max 6 unit form this group Nie chce zmieniać zacisków hamulcowych, tarcz i korby, kasety. Ma być 2 x 11 

Chce zamówić:

a) klamki - ST-R785 - miałem kiedyś takie w Canndoale Synapse (zdziwiłem się że to są komponenty od Alfine)

b ) bateryjka BT-DN110

c) Junction SM-EW90-A

d)Przerzutka tylna RD-6870 

d) przerzutka przód fd-6870 ((myślałem nad Shimano XT - bo są mega tanie - pytanie czy obsłużą kompakt chyba nie)))

e) bluetooth - EW-WU111 - to opcja niekoniecznie bedę brał

f) ładowawarka sm-bcr2

e) Junction B SM-JC41

f) przewody - 2 x od przerzutek do junction A (tylko jaka długość ), jeden między junction a a juntcion b, jeden miedzy miedzy junction b a bateria, i dwa miedzy junction b a przerzutkami. Czyli w sumie 6 ?

Dzięki za pomoc ! 

#2 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 29 marzec 2024 - 23:47

A liczyłeś czy się to opłaca?

Za 4k masz (prawie) kompletną grupę 105 2X12 R7150. Prawie bo bez przewodów.

https://www.bike-com...-50-p88663/?t=b

Opchniesz korbę i zaciski i wylądujesz w okolicach 3k.

Dla mnie powyższe fanty (nowe) musiałby się zamknąć poniżej 2,5 k a to chyba się nie uda.

No chyba, że masz stos łańcuchów i kaset 11-tek do zużycia.

• ogreczek lubi to

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 30 marzec 2024 - 08:54

Dzięki za info! Myślę też nad 105 pytanie czy się uda sprzedać klamki i korbę za tysiaka... Akurat klamki mam RSy poza grupowe :( Ceny allegro/olx/ebay - najtaniej co mi sie udało znaleźć

a) klamki 750 pln

b ) przerzutka tyl 380

c) przerzutka przód 400

d) ładowarka 190

e) bateria 447 - nowa 

f) junction 180 i 70

e) przewody - pytanie ile ich trzeba kupić - czy faktycznie 6 - wtedy liczę jakieś 300 pln

2717 :/ plus jeszcze koszt wysyłki i opłat to pewnie z 2800 - czyli na granicy opłacalności 

@yudo - Chyba masz rację kupić za 4k upchnąć sprzęt za 1k i za 3k mamy nowy sprzęt z gwarancją. No i mniejsze prawdopodobieństwo, że coś nie będzie działać - bo tu każdy element z innej "parafii"

#4 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 30 marzec 2024 - 12:13

W temacie jest "po taniości".

Więc liczyłem, że sprzedasz nową korbę i zaciski i zostawisz sobie stare.

Korba 11-cie działa z 12-tką (choć shimano utrzymuje, że w testach prosom spadał łańcuch).

Podobno też lepiej wtedy używać łańcucha "nie shimano".

Te klamki RSy to chyba te duże więc nie będzie na nie jakiegoś super popytu.

No i teraz (początek wiosny) masz najlepszy moment na sprzedaż starych/nowych fantów.

• ogreczek lubi to

#5 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 01 kwiecień 2024 - 09:39

Liczyłem i szukanie poszczególnych elementów do ultegry 11 rzędowej - wychodzi bardzo podobnie jak 105 di2 (ultegra ma więcej kabli i łączników i droższą łądowarkę )  Pytanie czy w aplikacji E-tube - można upośledzić 105tkę i zrobić z niej grupę 11 rzędową ? : )

PS

A tych korb od 105 na olxie - troche jest i najtansza nowa 350 pln - więc chyba dużo ludzi miało taki pomysł 

No i ostatni pomysł Kupić dwie przerzutki SRAM etap AXS plus Wireless Blips AXS - pytanie czy będzie to współpracowało z korbą 105 - bo od biedy na tył można wrzucić 12 rzędowa kasetę 105 

#6 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 01 kwiecień 2024 - 17:37

Ze Sram jest taki problem że nie wrzucisz kasety Shimano bo korby sram mają mniejszy blat niż Shimano i może braknąć z górki. Poza tym coś czytałem że nie do końca idzie pożenić korbę Shimano z częściami sram.
  • ogreczek lubi to

#7 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 kwiecień 2024 - 16:15

Jeśli kupujesz 11 rz. to koniecznie weź EW-WU111. 
Co to kabli w 11 to:

dwa od L i P klamkomanetki do mostka A
(ewentualnie jeden od mostka A do EW-WU111)
jeden od mostka A (lub od EW-WU111) do mostka B

jeden mostka B do akumulatora
jeden od mostka B do przerzutki przedniej
jeden od mostka B do przerzutki tylnej. 

• ogreczek lubi to

#8 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 06 kwiecień 2024 - 14:30

Jeśli kupujesz 11 rz. to koniecznie weź EW-WU111. 
Co to kabli w 11 to:

dwa od L i P klamkomanetki do mostka A
(ewentualnie jeden od mostka A do EW-WU111)
jeden od mostka A (lub od EW-WU111) do mostka B

jeden mostka B do akumulatora
jeden od mostka B do przerzutki przedniej
jeden od mostka B do przerzutki tylnej. 

Dzięki !! Na razie mam tylko klamki. Nie spieszy się tak bardzo, bo leczę kontuzję. A Bluetooth naprawdę robi aż taką robotę ? Chyba takie rzeczy jak shift mode - mozna ogarnąć z Junction A...  No i pytanie czy jest duza różnica między serią 6870 a R8050 ... 

• OpaQ lubi to

#9 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 kwiecień 2024 - 08:54

Aktualizacja FW, programowanie zachowania w trybie synchronized oraz prędkości multi shift, czy chociażby mikro regulacje - wszystko ogarniesz ze smartfona. 

• ogreczek lubi to

#10 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 07 kwiecień 2024 - 11:01

Tak, jest to niezwykle przydatne. Przez cztery lata używania di2 (czy w sumie prawie 5 lat?) przydałoby mi się... tak, zero razy :) Jeżeli kupujesz zestaw i już jest - spoko. Ale grosza bym na to nie wydał. Zwłaszcza gdy ma być "po taniości".

Gdybym w zestawie nie miał tego ustrojstwa do kompa (już dawno zgubiłem, jakaś kostka między łącznikiem a kablem, przecież to Shimano, nie może być prosto) to by się przydało jeden raz - musiałem ustawić, że mam kasetę 11-25 (a mam 11-32) i korbę 53/39 (mam compacta) bo ułomna przerzutka 8050 nie potrafi napiąć łańcucha w całym zakresie przełożeń, więc albo na jednym końcu łańcuch wisi jak szmata albo na drugim urywasz wózek. Shimano "rozwiązało" ten problem blokując domyślnie niektóre skrajne kombinacje :)  Stara mechaniczna 105 5800 potrafiła. Ale to inny temat.

Chociaż nie, jest jakaś przydatna funkcjonalność jak masz manetki serii 8000/9000 czyli z tymi dodatkowymi przyciskami - to funkcjonalnie będzie ta różnica między serią 6870 i 8050. Można je wtedy zaprogramować do np. przerzucania ekranów w liczniku czy czegoś innego co jest z tym kompatybilne. 

Te tryby auto/półautomatyczne są super bo da się je od razu wyłączyć - z przycisku na łączniku. Mikro regulacje tak samo - przytrzymując ten jeden przycisk, nawet podczas jazdy łatwiej niż po telefon sięgać. Poza dziwnymi odczuciami używając tych trybów (wg mnie nienaturalne, ale na pewno da się przyzwyczaić) dla mnie to proszenie się o zakleszczenie gdzieś łańcucha w górach pod obciążeniem.

Zresztą kiedy ja w di2 ostatni raz musiałem cokolwiek regulować? Nie pamiętam, musiało być baaaaardzo dawno. Chyba ze dwa kliki były jak kasetę nową założyłem. Przedniej przerzutki po montażu nie dotykałem nigdy.

Aha, teraz to bym kupił AXS (z normalną kasetą i łańcuchem) i nawet sie nie czaił na doktoraty z kompatybilności elementów bo to dla mnie dzisiaj jakaś patologia jest. Jeden producent, kilka standardów kabli, baterii, jakieś łączniki różne, gówniana ładowarka micro USB z super niestandardową wtyczką z drugiej strony w cenie jak ze złota. Ulep jakiś :D

Troszkę się nabijam. Bo jak już się ulepiło to jak wspomniałem od 2019 roku działa. A może to jeszcze 2018 nawet był...

• ogreczek lubi to

#11 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 07 kwiecień 2024 - 11:31

Tak, jest to niezwykle przydatne. Przez cztery lata używania di2 (czy w sumie prawie 5 lat?) przydałoby mi się... tak, zero razy :) Jeżeli kupujesz zestaw i już jest - spoko. Ale grosza bym na to nie wydał. Zwłaszcza gdy ma być "po taniości".

Gdybym w zestawie nie miał tego ustrojstwa do kompa (już dawno zgubiłem, jakaś kostka między łącznikiem a kablem, przecież to Shimano, nie może być prosto) to by się przydało jeden raz - musiałem ustawić, że mam kasetę 11-25 (a mam 11-32) i korbę 53/39 (mam compacta) bo ułomna przerzutka 8050 nie potrafi napiąć łańcucha w całym zakresie przełożeń, więc albo na jednym końcu łańcuch wisi jak szmata albo na drugim urywasz wózek. Shimano "rozwiązało" ten problem blokując domyślnie niektóre skrajne kombinacje :)  Stara mechaniczna 105 5800 potrafiła. Ale to inny temat.

Chociaż nie, jest jakaś przydatna funkcjonalność jak masz manetki serii 8000/9000 czyli z tymi dodatkowymi przyciskami - to funkcjonalnie będzie ta różnica między serią 6870 i 8050. Można je wtedy zaprogramować do np. przerzucania ekranów w liczniku czy czegoś innego co jest z tym kompatybilne. 

Te tryby auto/półautomatyczne są super bo da się je od razu wyłączyć - z przycisku na łączniku. Mikro regulacje tak samo - przytrzymując ten jeden przycisk, nawet podczas jazdy łatwiej niż po telefon sięgać. Poza dziwnymi odczuciami używając tych trybów (wg mnie nienaturalne, ale na pewno da się przyzwyczaić) dla mnie to proszenie się o zakleszczenie gdzieś łańcucha w górach pod obciążeniem.

Zresztą kiedy ja w di2 ostatni raz musiałem cokolwiek regulować? Nie pamiętam, musiało być baaaaardzo dawno. Chyba ze dwa kliki były jak kasetę nową założyłem. Przedniej przerzutki po montażu nie dotykałem nigdy.

Aha, teraz to bym kupił AXS (z normalną kasetą i łańcuchem) i nawet sie nie czaił na doktoraty z kompatybilności elementów bo to dla mnie dzisiaj jakaś patologia jest. Jeden producent, kilka standardów kabli, baterii, jakieś łączniki różne, gówniana ładowarka micro USB z super niestandardową wtyczką z drugiej strony w cenie jak ze złota. Ulep jakiś :D

Troszkę się nabijam. Bo jak już się ulepiło to jak wspomniałem od 2019 roku działa. A może to jeszcze 2018 nawet był...

Czyli ten bluetooth to jest w stylu - miesiąc się pobawisz po klikasz, a później nie będziesz tego dotykać? ... (to dodatkowy koszt w okolicach 300 PLN)  W sumie daje to jakieś tam statystyki, typu procentowo ile jeździłeś na jakim przełożeniu :) Może przydatne przy wymianie konkretnych koronek na kasecie ... 

>>> Chociaż nie, jest jakaś przydatna funkcjonalność jak masz manetki serii 8000/9000 czyli z tymi dodatkowymi przyciskami - to funkcjonalnie będzie ta różnica między serią 6870 i 8050. Można je wtedy zaprogramować do np. przerzucania ekranów w liczniku czy czegoś innego co jest z tym kompatybilne. 

Ale to chyba właśnie musisz mieć bluetooth/ant+ co by licznik wiedział że klikasz... Niestety mam manetki st-R785 - to chyba najtańszy zestaw hydrauliczny z di2 na rynku - Nawet nie wiedziałem, że linia Alfine go ma ... 

kolega @sargento napisał o aktualizacji FW - to troche miało by sens - jak się nie ma ładowarki BCR2, pytanie czy tak stare komponenty jak seria 6870 i r785 - dostają jeszcze jakieś aktualizację... 

Zastanawiam się czy jeszcze nie "przyoszczędzić" i nie kupić kabla od maj firendów do ładowania baterii za 50 PLNów (cena bcr2 to w tym momencie jakieś 270 PLNów)

>>>Aha, teraz to bym kupił AXS (z normalną kasetą i łańcuchem) i nawet sie nie czaił na doktoraty z kompatybilności elementów

W sumie trochę w tym prawdy jest, że montaż AXSa jest prostszy, ale ale, to wygrywa jak masz w planach ciągłe zmiany osprzętu. Doktoryzujesz się raz z shimano zakładasz i jeździsz - tak jak kolega pisał - 5 lat i zero grzebania. Słyszałem opinię że Sram ma gorszą kulturę pracy jak Shimano - ale to tylko zasłyszane opinię i nie moje zdanie bo nigdy nie jeździłem. :)

#12 vir

vir
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11 kwiecień 2024 - 16:32

Hej. Cały osprzęt Shimano 105 jest spoko, może być też Ultegra, koła 28, hamulce zwykłe do tego Bluetooth, licznik, aplikacja do smartfona, oświetlenie, odblaski, kamizelka odblaskowa, kask i można śmigać. Rama jak na swój rozmiar. Bez żadnych rozgałęźników. Oświetlenie przednie i tylne Garmin albo Pro Live, najlepiej wszystko z jednej firmy. Rama aluminiowa albo karbon. Przerzutki 2 x 11 przy hamulcach. Linki można poprowadzić w kablu pod ramą czy w ramie.

To takie ogólne porady, może akurat coś z nich wpadnie.

• ogreczek lubi to

#13 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 11 kwiecień 2024 - 20:04

Dokładnie. Woda najczęściej, ziemia, woda, coś takiego, nie? Halucynacja, hemoglobina, dwutlenek węgla... Takaaa sytuacja

• heavy_puchatek, piotrkol i cauchy lubią to

Dodaj odpowiedź