Tak, jest to niezwykle przydatne. Przez cztery lata używania di2 (czy w sumie prawie 5 lat?) przydałoby mi się... tak, zero razy Jeżeli kupujesz zestaw i już jest - spoko. Ale grosza bym na to nie wydał. Zwłaszcza gdy ma być "po taniości".
Gdybym w zestawie nie miał tego ustrojstwa do kompa (już dawno zgubiłem, jakaś kostka między łącznikiem a kablem, przecież to Shimano, nie może być prosto) to by się przydało jeden raz - musiałem ustawić, że mam kasetę 11-25 (a mam 11-32) i korbę 53/39 (mam compacta) bo ułomna przerzutka 8050 nie potrafi napiąć łańcucha w całym zakresie przełożeń, więc albo na jednym końcu łańcuch wisi jak szmata albo na drugim urywasz wózek. Shimano "rozwiązało" ten problem blokując domyślnie niektóre skrajne kombinacje Stara mechaniczna 105 5800 potrafiła. Ale to inny temat.
Chociaż nie, jest jakaś przydatna funkcjonalność jak masz manetki serii 8000/9000 czyli z tymi dodatkowymi przyciskami - to funkcjonalnie będzie ta różnica między serią 6870 i 8050. Można je wtedy zaprogramować do np. przerzucania ekranów w liczniku czy czegoś innego co jest z tym kompatybilne.
Te tryby auto/półautomatyczne są super bo da się je od razu wyłączyć - z przycisku na łączniku. Mikro regulacje tak samo - przytrzymując ten jeden przycisk, nawet podczas jazdy łatwiej niż po telefon sięgać. Poza dziwnymi odczuciami używając tych trybów (wg mnie nienaturalne, ale na pewno da się przyzwyczaić) dla mnie to proszenie się o zakleszczenie gdzieś łańcucha w górach pod obciążeniem.
Zresztą kiedy ja w di2 ostatni raz musiałem cokolwiek regulować? Nie pamiętam, musiało być baaaaardzo dawno. Chyba ze dwa kliki były jak kasetę nową założyłem. Przedniej przerzutki po montażu nie dotykałem nigdy.
Aha, teraz to bym kupił AXS (z normalną kasetą i łańcuchem) i nawet sie nie czaił na doktoraty z kompatybilności elementów bo to dla mnie dzisiaj jakaś patologia jest. Jeden producent, kilka standardów kabli, baterii, jakieś łączniki różne, gówniana ładowarka micro USB z super niestandardową wtyczką z drugiej strony w cenie jak ze złota. Ulep jakiś
Troszkę się nabijam. Bo jak już się ulepiło to jak wspomniałem od 2019 roku działa. A może to jeszcze 2018 nawet był...