Która lepsza? Chcę kontrolować skład ciała, mięśnie, tłuszcz, kości.
Może ktoś używa i podzieli się doświadczeniem.
Napisano 17 maj 2024 - 12:45
Więcej konkretnych wniosków wyciągam z kilku tygodniowego trendu zamiany wagi, zakładając że ważę się co kilka dni rano. Do tego kaliper od chińczyka do mierzenia fałdów tłuszczu na brzuchu (przy czym nie przeliczam mam na %, po prostu oglądam czy i jak się zmienia).
Zaskakująco fajne są dodatkowe widgety pokazujące na wyświetlaczu wagi (po ważeniu) linę trendu, pogodę na dzisiaj czy jakość powietrza.
Pozdrawiam
- Radko lubi to
Napisano 20 maj 2024 - 13:31
Używałem kilka lat temu, przy ważeniu o zbliżonej porze raportowany skład ciała wydawał się stabilny. Niemniej wyniki były „Garmin specific”, a miałem kilkukrotne porównanie do wyników wagi Tanita - waga z elektrodami także dla rąk. Teraz już nie pamiętam ale wyniki z Tanity wyglądały dużo sensowniej.Czy użytkownik wagi Garmina może napisać parę słów na temat wiarygodności pomiarów składu ciała.
Wagę Garmina oddałem po kilku tygodniach testów, dla mnie okazała się bezwartościowym gadżetem. Wagę mam super stabilną, a raportowany skład ciała raczej nie budził zaufania.
Napisano 18 czerwiec 2024 - 08:30
Więc jeśli jesteś w ekosystemie Garmina to pewnie warto brać od nich.
Niekoniecznie. O ile ktoś dysponuje zegarkiem garminowskim, to dane wagi, %tłuszczu itp. (wszystkie, które są w serwisie connect) można wprowadzić/przesłać z poziomu apki CIQ Record & Explore Your Biometric Data (opis w wątku: #118). Aktualna nazwa apki to: Record & Explore Your Biometric Dat - autor dość mocno zoptymalizował aplikację i tak pobieranie danych z wag Tanita (tylko Tanita BC-1000/1500 przez ANT+) jak ręczne wprowadzanie danych (ciśnienie i dane wagi itp.) jest dość łatwe i dość przyjemne. Rejestruję codziennie dane ciśnienia, a incydentalnie (mniej więcej raz na tydzień) dane z analizatora segmentowego Tanita.
Sam co prawda dysponuję analizatorem TANITA BC-545N, ale myślę, że nawet tanie analizatory Tanita kosztujące 200 - 300 zł powinny spełniać podstawowe założenia kontrolno - pomiarowe.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 czerwiec 2024 - 10:35
Dziś wpadł mi w oko inny projekt przesyłania danych wagowych do Connect.
Autor (Łukasz Świderski) opracował go do wag(i) Xiaomi, ale jest dość uniwersalny, znaczy:
Mi Body Composition Scale Scanner - uruchamia skaner wagi Mi i pobiera dane z wagi, po pobraniu można przejść do "Go to Garmin form" czyli formatki z danymi pobranymi z wagi lub można tu wpisać ręcznie informacje odczytane z wagi (różnych wag/analizatorów składu ciała). Po wpisaniu można albo pobrać plik fit z danymi wagowymi i ręcznie importować w Connect, albo po prostu uzupełnić danymi logowania do Connect i wysłać bezpośrednio.
Kolejną opcją jest androidowa aplikacja MiScaleExporter - umożliwia dokładnie to samo, co aplikacja webowa, czyli pobranie danych z wagi MiScale i wysyłkę do Connect. Albo ręczne wpisanie (jak waga nie komunikuje się) i wysyłkę do Connect. Co kto woli.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 29 czerwiec 2024 - 16:10
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: waga, masa mięśniowa
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Rower Szosowy CubeNapisany przez Gosc_Krzysztof122_* , 23 lut 2015 rower, szosowy, cube, peloton i 6 więcej |
|