Skocz do zawartości

Zdjęcie

Klamki Campy + Kaseta W Standardzie Shimano

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 27 czerwiec 2024 - 10:03

Mam klamki Campy 9s i już nie chcę się bawić w kupowanie zębatek campagnolo bo to chore się zrobiło jak chodzi o ceny. Szukam rozbieralnej kasety w systemie shimano 8-9 rzędów żeby przełożyć przekładki. ewentualnie może być nawet 7-rzędowa. Kłopot taki że od kilkunastu lat nie siedzę w sprzęcie a z tego co widzę obecnie większość kaset jest znitowana w bloki i niektóre zębatki nie mają w ogóle pająka prócz jednego - głównego do którego przytwierdzone są 3-4 koronki. Czy moglibyście powiedzieć których kaset szukać aby rozebrać potem taką kasetę i zębatki wykorzystać w kole z piasta shimano? Obecnie mam coś takiego złożonego i działa, ale zębatki się konczą i czas wymienić.

Chciałem sobie wymienić i klamki i korby, ale jak tak policzyłem ile to bedzie kosztować to dałem sobie spokój bo nowy rower by chyba kupił. jeszcze do tego włoski suport mam w ramie więc zmiana korby nie byłaby prosta a montowanie shimanowskiej korby na kwadrat campagnolo też nie ma większego sensu.

#2 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 28 czerwiec 2024 - 10:50

Chyba wszystkie tańsze shimano o zakresie szosowym da się rozebrać na pojedyncze zębatki. A droższych pokroju 105 dziewiątek to na rynku dawno już nie ma. Z reguły jest tak, że są dwie, trzy luzem a potem blok kilku znitowanych. Ale te znitowane zwyczajnie rozłączasz. Poświęcasz jedna podkładkę i prostopadle do osi przecinasz trzy stalowe piny (tnąc też podkładkę). Ważne by te piny patrząc od tyłu (największej koronki) miały łby nitów blisko osi. Bo wtedy są to jedyne piny i spinają też najmniejsze zębatki w bloku.

Jak np. na zdjęciach tutaj (mimo, że to aż 34-ka).

https://www.decathlo...34/_/R-p-199308

Szukaj więc hg400 i/lub hg50-9.

W kasetach mtb z dzisiejszymi zakresami > 42T to już pewnie będzie inaczej.

W lepszych kasetach też bo od zakresu > 30 to niskie spięcie koronek jest słabe (tu już jest szansa na znaczące wyginanie się zębatek trzymanych tak nisko).

Co do suportu włoskiego to masz przecież suporty shimano HT w tym standardzie.

https://allegro.pl/l...ring=suport ita

Możesz więc zamontować praktycznie każdą korbę shimano.

Co do cen. Nie wiem w co celujesz ale jak nie są to obecnie topowe grupy to są najtańsze od wielu lat.

Ceny w PLN są niższe niż w 2019 i to mimo rozdmuchanych cen w boomie i skumulowanej inflacji 40%.

Np. w dobrych czasach za łańcuch cn-6701 płaciłem 75 zł. A ostatnio kupiłem za 67 (box, dystrybucja PL, z VAT, znany sklep istniejący od dawna). Już nie wspominam o masie części na rynku z montowni, które się moralnie zestarzały i wracają dziwnym kanałami do detalu.

Np. 105-ka R7000 z rim brake. Już chyba nikt nie wypuści nowego roweru na tej grupie a zostało tego u OEMów cała masa.

#3 kptB

kptB
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądWroc

Napisano 28 czerwiec 2024 - 11:44

Nie napisałeś jaki masz bębenek, bo jeśli campagnolo, to bez jego wymiany (względnie całego koła) zębatki shimano na nic się nie przydadzą...

1. https://www.bike-com...tmate-1-p56481/ pozwala użyć kompletnej kasety shimano 9 (z zastrzeżeniem dot. bębenka jak wyżej i oczywiście liczby zębów obsługiwanej przez przerzutkę)

2. Możesz też poszukać kaset miche primato - tam wszystkie zębatki są osobno.

Tu tabelka z rozstawem, szerokością zębatek i podkładek: https://bike.bikegre...ings-standards/

Ritchey Road Logic | Cervélo P3 | PlanetX Full Monty SL | GT Zaskar | On-One Pompino V4

#4 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 28 czerwiec 2024 - 12:24

Nie napisałeś jaki masz bębenek, bo jeśli campagnolo, to bez jego wymiany (względnie całego koła) zębatki shimano na nic się nie przydadzą...
[...]

Jak nie napisał jak napisał:

[...]
Czy moglibyście powiedzieć których kaset szukać aby rozebrać potem taką kasetę i zębatki wykorzystać w kole z piasta shimano? Obecnie mam coś takiego złożonego i działa, ale zębatki się konczą i czas wymienić.
[...]

• kptB lubi to

#5 kptB

kptB
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądWroc

Napisano 28 czerwiec 2024 - 13:00

Jak nie napisał jak napisał:

A to przepraszam - najwyraźniej zagubiłem się w tekście ;)
To można zastrzeżenia o bębenku zignorować...

W ramach przeprosin link do pełnej tabeli shiftmate http://www.jtekengin...charts-choices/;) Inne modele umożliwiają np. użycie przerzutki i kasety shimano 9 z manetkami campa 9, więc można by nawet mieć 11-34 (na co przerzutka campagnolo raczej nie pozwoli)

Ritchey Road Logic | Cervélo P3 | PlanetX Full Monty SL | GT Zaskar | On-One Pompino V4

#6 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 29 czerwiec 2024 - 05:42

Dzięki chłopaki. Generalnie to ja o tym wszystkim wiedziałem. Bardziej interesowała mnie raczej sprawa kaset i  z tego co widzę kasety Claris byłyby przydatne to takich kombinacji bo  one są quasi rozbieralne po usunieciu nita.  Zaintrygował mnie ten shiftmate. Nie wiem jak to działa , ale podejrzewam że jest tam w tym coś w rodzaju elipsy albo mimośrodu, który przy każdej zmianie biegu powoduje że wyciąga się więcej/mniej linki niż na poprzedniej pozycji ergo przesunięcie wózka jest mniejsze/wieksze.

Zresztą posiedziałem przy tej kolarce i tak sobie pomyślałem czy nie lepiej pozostawić to wszystko tak jak jest i po prostu częściej zmieniać łańcuchy i dbać o napęd bo i tak przedniej korby to ja sobie nie zmienię a nawet jakby coś to koszty tego wszystkiego sprawiają że to staje się nieopłacalne. I tak okazjonalnie z niej korzystam w sumie a teraz stoi w trenarzerze.

#7 kptB

kptB
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądWroc

Napisano 02 lipiec 2024 - 08:28

Zaintrygował mnie ten shiftmate. Nie wiem jak to działa , ale podejrzewam że jest tam w tym coś w rodzaju elipsy albo mimośrodu, który przy każdej zmianie biegu powoduje że wyciąga się więcej/mniej linki niż na poprzedniej pozycji ergo przesunięcie wózka jest mniejsze/wieksze.

Dokładnie tak to działa :)
Mam w czasówce napęd campagnolo 10 z manetkami czasowymi w standardzie shimano 10 i działa bez zarzutu.

Dodaj odpowiedź