Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierwsza Szosa 5-6 Tyś.

szosa endurance pierwsza szosa

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 becow1

becow1
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 29 lipiec 2024 - 18:35

Cześć, 

Przymierzam się do zakupu pierwszego roweru szosowego, zastanawiam się czy iść w stronę tych road+, czy jednak tradycyjnych "wyścigowych". 

Do tej pory jeździłem na rowerze krosowym [Kross black edition 2], Rockrider i spróbowałem na trasie pojeździć szosą znajomego z tych wyścigowych i poczułem frajdę z tej jazdy mimo bólu karku i od łopatek po nadgarstki, ale rower nie był mój, nie dopasowałem go w żaden sposób i myślę, że stąd się to wzięło.

Od jakiegoś czasu zacząłem jeździć więcej (weekendowe wypady po 100 km średnio), myślę, że z 5000 km rocznie ogólnie. Jeździmy zazwyczaj w parę osób, z czego nie każda ma szosę, więc taka typowa jazda pod maksymalizacje prędkości raczej odpada, lub będzie rzadsza.

Nawierzchnia - asfalt.

Wzrost - 181 cm, waga - 81 kg

Cena jak w tytule najlepiej zmieścić się do 6000zł, proszę wziąć po uwagę podane informacje. Potrzebuje, propozycji zarówno rowerów jak i porady, czy szosa endurance, czy nie warto i kupić klasyczną szosę i stracić na komforcie?

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 lipiec 2024 - 00:03

Road+

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#3 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 31 lipiec 2024 - 17:52

Najlepiej zacznij od bike fittingu żebyś w ogóle wiedział jakiej ramy szukać.

Jak już będziesz wiedział to wyjaśni się kwestia czy w ogóle jesteś w stanie jeździć na rowerze o agresywnej, wyścigowej geometrii, co nie jest wcale takie pewne.

Jeżeli się okaże, że jesteś w stanie to pozostanie decyzja czy wolisz rower który z natury zachowuje się nerwowo (race) czy spokojnie (endurance).

Na ten moment nawet wyścigowe ramy przyjmują opony 32 mm, a to już jest zdecydowanie terytorium "road+". Jeżeli 32 mm to za mało bo np. jeździsz po dziurach albo nieutwardzonych drogach to zostaje tylko endurance lub gravel.

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#4 becow1

becow1
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 03 sierpień 2024 - 17:29

Jak już będziesz wiedział to wyjaśni się kwestia czy w ogóle jesteś w stanie jeździć na rowerze o agresywnej, wyścigowej geometrii, co nie jest wcale takie pewne.

Jeżeli się okaże, że jesteś w stanie to pozostanie decyzja czy wolisz rower który z natury zachowuje się nerwowo (race) czy spokojnie (endurance).

Na ten moment nawet wyścigowe ramy przyjmują opony 32 mm, a to już jest zdecydowanie terytorium "road+". Jeżeli 32 mm to za mało bo np. jeździsz po dziurach albo nieutwardzonych drogach to zostaje tylko endurance lub gravel.

Generalnie to endurance, a mógłby ktoś doradzić co do wyboru: 

https://www.rosebike...hape=matt black

https://www.centrumr...NhoCt2oQAvD_BwE

różnicę widzę wizualną i w grupie osprzętu, a jak się ma sprawa z ramą, słyszałem, że w tym SENSA, rama 7005 jest mega, sztywna i to źle - jak się ma do tego ta rama ROSE, jest lepsza? Co lepiej by było wybrać

bądź polecić coś do 6000 zł :)

edit: 

jeszcze dorzucam te do porównania 

https://skiteam.pl/r...etalblk_rainbow

https://skiteam.pl/r...etalblk_rainbow

#5 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 07 sierpień 2024 - 13:52

Jeżeli chodzi o samą ramę to rose zdecydowanie wyróżnia się na plus. Ma polerowane spawy, wewnętrzne prowadzenie przewodów i hak UHD.

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#6 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpień 2024 - 22:08

to tak nie działa xD

Ludzie chcą mieć rowery wyścigowe, bo nazywają się wyścigowe i można je zobaczyć w TV, nawet jak jest tam nawalone 8 podkładek, nawet jak im niewygodnie, to jednak na koniec dnia możesz spojrzeć w lustro i powiedzieć sobie, że z Ciebie nie lada szatan i jeździsz na wyścigowym, a nie na jakimś endurance dla grubasów. Lepiej być wolnym na wyścigówce, niż szybkim na jakimś turystyku, do którego pasują pedały z odblaskami. 

wpis ma oczywiście charakter ironiczny i żartobliwy, ale jest w 100% prawdziwy. Tak jest i tak będzie już zawsze. Oczywiście wyśmiewam tych, którzy na siłę pakują się w wyścigowe ;)

A tak serio, powodzenia w poszukiwaniu roweru :) mnie ten Rose podoba się najbardziej z tych, które wysłałeś. 

Gdybyś mógł troszeczkę naciągnąć budżet, to za 7 tys (z kodem rabatowym -10% z okazji Tour de Pologne) jest fajny rower z decathlonu

https://www.decathlo...ra/_/R-p-332106

Rama jest karbonowa i fajnie wygląda (zwłaszcza ta w niebieskim kolorze). Rozmiary są dostępne. 

• mikroos lubi to

#7 TomekSw

TomekSw
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 08 sierpień 2024 - 14:31

No właśnie miałem napisać o tym Van Ryselu, z tym, że on jest za 8 tys. chyba.

#8 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 sierpień 2024 - 15:19

Ale napisałem przecież, że jest kod na 10%, więc wychodzi troszkę powyżej 7k. 

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, endurance, pierwsza szosa