Skocz do zawartości

Zdjęcie

Drugi Rower

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 03 sierpień 2024 - 14:53

Witam

Posiadam Gianta TCR Advanced Pro 2 disc z 2022 roku.Aktualnie zszedłem z nim do wagi 7750 g. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i aktualnie rozglądam się za nowym rowerem aero. Rower będzie brany na raty także kilka firm już odrzuciłem jak np Canyon (tylko 6 rat) Chciałbym aby rower był wyraźnie lepszy od Tcra zarówno w górach jak i na płaskim.Świetną opcją jest np. Trek SLR 7 Gen 8 niemniej to koszt aż 40 tys zł.Jest to bardzo uniwersalny rower.Zastanawia mnie jednak bo wydając taką kasę mam wagę praktycznie aktualnego TCR-a czy faktycznie za takie pieniądze rower ten będzie odczuwalnie lepszy od Gianta? Fajną opcją i znacznie bardziej  przystępną cenowo jest Giant Propel Advanced Pro 0. Wolałbym zatrzymać się na maksymalnym budżecie 30 tys zł. Pytanie tylko czy nie poczekać i nie dołożyć jednak do Treka,czy będzie on tez lepszy od mocno chwalonego Gianta.A może polecicie coś innego ? Będę bardzo wdzięczny za sugestie.

#2 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 03 sierpień 2024 - 17:56

Hej. Jestem na podobnym etapie. Ja posiadam TCR Pro 0 z 2021 roku ale mocno teraz spoglądam w stronę Aero. Jednak głowa podpowiada nie rób tego a serce kupuj…. Moim zdaniem różnice będą znikome , jednak bardziej chodzi tutaj o zmianę roweru i spróbowania czegoś nowego… Ja obecnie kupując teraz również mocno rozważałbym Propela pro 0. Jest to jednak już kupę kasy i inne marki jeszcze droższe…Nowa Madonka fajna ale dla mnie tylko w tej wersji za 40 Trudny temat

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#3 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 06 sierpień 2024 - 10:00

Hej. Mam TCR ADV 2 z 2017r, lekki, wrzuciłem koła DtSwiss RR21. 2 lata temu kupiłem aero Canyona Aeroad CF SLX na Di2. Różnice między tymi rowerami są ogromne. Canyon na prostych lub lekkich podjazdach leci, wyraźnie czuć, jak utrzymuje prędkość. Nie mniej jednak przy podjazdach czuć natychmiastową reakcję u Gianta. Wszędzie, gdzie jest więcej niż cca 7-8% Giant odcuciowe jedzie lepiej. To samo przy krętych zjazdach - Giant prowadzi się lepiej. Na zjazdach bez zakrętów Canyon jest dużo szybszy. 

Zaskakująca dla mnie była jednak wygoda - Canyon jest znacznie przyjemniejszy, robię trasy 200+ i czuję się na nim lepiej. Taki niespodziewany wycieczkowiec.  

Jeśli mieszkasz na w miarę płaskim terenie aero będzie super. Natomiast w góry bardzo bym się nad tym zastanowił.

Dodam jeszcze, że Canyon mimo tarczowych hamulców i kół 62mm jest tylko o jakieś 400g cięższy niż Giant. Myślę, że jakbym w nim zmienił koła na 45-50mm to różnica w podjazdach mogłaby się zmazać. 

Dodaj odpowiedź