Skocz do zawartości

Zdjęcie

Motoryzacja - Transport Rowerów Itp.

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2936 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 styczeń 2025 - 15:54

Ale co, mrygasz długimi jak ktoś nie chce zjechać z lewego pasa? :D :D

Jeszcze nigdy tego nie robiłem a jestem kierowcą Bmw

• artho lubi to

#2 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2907 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 10:59

Jeszcze nigdy tego nie robiłem a jestem kierowcą Bmw

O, czym tam śmigasz cauchy z ciekawości? :D

#3 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2936 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2025 - 11:30

X3 G01 moja pierwsza furka. I od razu skonczyla sie jazda na rowerze lol.. sam jezdze raczej jak niemiecki emeryt, nie siedze na dupie, przepuszczam inne auta, nie wyrywam na swiatlach, uzywam kierunkowskazow itp ;) raz tylko uzylem klaksonu, koles przede mna jechal na dwoch pasach 🫣 ogolnie jezdze na zasadzie „mam czas”.

No ale to offtop, zaraz pewnie Prozor skasuje, albo moze przeniesie do motoryzacyjnego tematu jesli jest..

#4 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2907 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 11:47

O a jak z transportem roweru w X3? Pewnie w środku tak średnio? Czy wejdzie rower/dwa? Zgaduję, że bardziej bagażnik na hak?

#5 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2936 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2025 - 17:12

Rower zabrałem kilka razy, m.in na objazd pętli Mazurskiej (odradzam) i szoskę na tydzień do Czorsztyna (polecam!)
Haka nie mam. Dowiedziałem się z czasem, że haków się seryjnie już nigdzie nie montuje, chyba że na życzenie klienta (nie jestem w stanie zweryfikować tej informacji).

Rower pakowałem do bagażnika z demontażem przedniego koła i lewego pedała. Koło z czasem zacząłem pakować w specjalny pokrowiec. Myślę, że do środka max to dwa rowery, po ułożeniu tetrisa i rozdzieleniu jakąś matą żeby się nie ocierały. Ale to tylko moje wyobrażenie, nie sprawdziłem tego w praktyce.
Tak to wygląda:
030ec397d7ac4796cf2329332aa7d4c6.jpg
51ab1024ca6472310d0ddc8e65733440.jpg

#6 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2907 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 18:03

Nie no w sumie jest nieźle. Wiadomo, że wygodniej byłoby gdyby nie było konieczności zdejmowania koła. U mnie wchodzi bez zdejmowania (kombi segmentu D), ale samochód niski i tak czy tak trzeba się trochę nagimnastykować. Właśnie planuję zmianę na coś wyższego, ciekawe jak tam będzie wchodzić, ale tym razem już hak zamawiam obowiązkowo - bagażnik na hak to jest mega wygoda.

Przy wrzucaniu roweru do bagażnika w taki sposób rozważ użycie pasa, który przytrzyma rower na wypadek mocnego uderzenia samochodem. Zwłaszcza pod dłuższe trasy, jazdę z dużą prędkością. Ja w tym celu pakuję cały rower do miękkiej torby-pokrowca, którą zabezpieczam pasami o elementy konstrukcyjne. Ale w sumie tak robię tylko na trasie do Chorwacji.

#7 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2936 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2025 - 18:26

Przednie koło raz czy dwa zostawiałem i okazywało się, że mocno zasłaniało tylną szybę.

Tak, z czasem zabezpieczałem takimi rozciagliwymi linkami z hakami do mocowania rzeczy do bagażnika. Ale ogólnie, po ułożeniu na macie tam się nic nie telepie.. 

a, i nauczka po Mazurach - warto zabrać dyskutowany tu jakiś czas temu karcher do mycia roweru :) bo samo tylko wycieranie ubabranego bajka i potem pakowanie go do auta to zło :P

#8 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2907 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 18:58

Przednie koło raz czy dwa zostawiałem i okazywało się, że mocno zasłaniało tylną szybę.

Tak, z czasem zabezpieczałem takimi rozciagliwymi linkami z hakami do mocowania rzeczy do bagażnika. Ale ogólnie, po ułożeniu na macie tam się nic nie telepie.. 

a, i nauczka po Mazurach - warto zabrać dyskutowany tu jakiś czas temu karcher do mycia roweru :) bo samo tylko wycieranie ubabranego bajka i potem pakowanie go do auta to zło :P

Ja go ostatnio cały czas wożę. Fajna zabawka, sprawdza się dobrze i to nie tylko do roweru.

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8626 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 styczeń 2025 - 20:37

Temat do umieszczenia wszelkich postów motoryzacyjnych, aczkolwiek z rowerami związanych (niekoniecznie szosowymi...)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Dodaj odpowiedź