Skocz do zawartości

Zdjęcie

Motoryzacja - Transport Rowerów Itp.

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 styczeń 2025 - 15:54

artho napisał

Ale co, mrygasz długimi jak ktoś nie chce zjechać z lewego pasa? :D :D

Jeszcze nigdy tego nie robiłem a jestem kierowcą Bmw

• artho lubi to

#2 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2915 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 10:59

cauchy, dnia 25 Sty 2025 - 14:54, napisał:

Jeszcze nigdy tego nie robiłem a jestem kierowcą Bmw

O, czym tam śmigasz cauchy z ciekawości? :D

#3 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2025 - 11:30

X3 G01 moja pierwsza furka. I od razu skonczyla sie jazda na rowerze lol.. sam jezdze raczej jak niemiecki emeryt, nie siedze na dupie, przepuszczam inne auta, nie wyrywam na swiatlach, uzywam kierunkowskazow itp ;) raz tylko uzylem klaksonu, koles przede mna jechal na dwoch pasach 🫣 ogolnie jezdze na zasadzie „mam czas”.

No ale to offtop, zaraz pewnie Prozor skasuje, albo moze przeniesie do motoryzacyjnego tematu jesli jest..

#4 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2915 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 11:47

O a jak z transportem roweru w X3? Pewnie w środku tak średnio? Czy wejdzie rower/dwa? Zgaduję, że bardziej bagażnik na hak?

#5 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2025 - 17:12

Rower zabrałem kilka razy, m.in na objazd pętli Mazurskiej (odradzam) i szoskę na tydzień do Czorsztyna (polecam!)
Haka nie mam. Dowiedziałem się z czasem, że haków się seryjnie już nigdzie nie montuje, chyba że na życzenie klienta (nie jestem w stanie zweryfikować tej informacji).

Rower pakowałem do bagażnika z demontażem przedniego koła i lewego pedała. Koło z czasem zacząłem pakować w specjalny pokrowiec. Myślę, że do środka max to dwa rowery, po ułożeniu tetrisa i rozdzieleniu jakąś matą żeby się nie ocierały. Ale to tylko moje wyobrażenie, nie sprawdziłem tego w praktyce.
Tak to wygląda:
030ec397d7ac4796cf2329332aa7d4c6.jpg
51ab1024ca6472310d0ddc8e65733440.jpg

#6 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2915 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 18:03

Nie no w sumie jest nieźle. Wiadomo, że wygodniej byłoby gdyby nie było konieczności zdejmowania koła. U mnie wchodzi bez zdejmowania (kombi segmentu D), ale samochód niski i tak czy tak trzeba się trochę nagimnastykować. Właśnie planuję zmianę na coś wyższego, ciekawe jak tam będzie wchodzić, ale tym razem już hak zamawiam obowiązkowo - bagażnik na hak to jest mega wygoda.

Przy wrzucaniu roweru do bagażnika w taki sposób rozważ użycie pasa, który przytrzyma rower na wypadek mocnego uderzenia samochodem. Zwłaszcza pod dłuższe trasy, jazdę z dużą prędkością. Ja w tym celu pakuję cały rower do miękkiej torby-pokrowca, którą zabezpieczam pasami o elementy konstrukcyjne. Ale w sumie tak robię tylko na trasie do Chorwacji.

#7 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2025 - 18:26

Przednie koło raz czy dwa zostawiałem i okazywało się, że mocno zasłaniało tylną szybę.

Tak, z czasem zabezpieczałem takimi rozciagliwymi linkami z hakami do mocowania rzeczy do bagażnika. Ale ogólnie, po ułożeniu na macie tam się nic nie telepie.. 

a, i nauczka po Mazurach - warto zabrać dyskutowany tu jakiś czas temu karcher do mycia roweru :) bo samo tylko wycieranie ubabranego bajka i potem pakowanie go do auta to zło :P

#8 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2915 postów

Napisano 26 styczeń 2025 - 18:58

cauchy, dnia 26 Sty 2025 - 17:26, napisał:

Przednie koło raz czy dwa zostawiałem i okazywało się, że mocno zasłaniało tylną szybę.

Tak, z czasem zabezpieczałem takimi rozciagliwymi linkami z hakami do mocowania rzeczy do bagażnika. Ale ogólnie, po ułożeniu na macie tam się nic nie telepie.. 

a, i nauczka po Mazurach - warto zabrać dyskutowany tu jakiś czas temu karcher do mycia roweru :) bo samo tylko wycieranie ubabranego bajka i potem pakowanie go do auta to zło :P

Ja go ostatnio cały czas wożę. Fajna zabawka, sprawdza się dobrze i to nie tylko do roweru.

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8629 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 styczeń 2025 - 20:37

Temat do umieszczenia wszelkich postów motoryzacyjnych, aczkolwiek z rowerami związanych (niekoniecznie szosowymi...)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 styczeń 2025 - 22:26

Ja uzywam bagaznika Thule (odpowiedni do modelu samochodu), plus uchwyt na rower Thule 598, probowalem kilku ale ten jest najwygodniejszy i bezpieczny dla ramy

wyglada to tak:

IMG-1306.jpg

You see lots of happy cyclists. When was the last time you saw a runner smiling?

#11 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1989 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 styczeń 2025 - 09:32

Ja wrzucam do sedana i tarmac po zdjęciu przedniego koła wchodzi idealnie. Czasami korzystam z bagażnika na przyssawki, który sprawuje się świetnie.

Przy wyborze samochodu ponownie pojawiła się wątpliwość czy sedan czy kombi, ale jednak sedan bardziej mi się podoba, a szczęśliwie przy zmianie modelu na nowszy producent nie zmienił prześwitu między przestrzenią bagażową a tyłem i jest w zasadzie dokładnie tak samo jak w poprzednim modelu. Przyznaję, że byłem lekko zestresowany, bo nie zmierzyłem tego wcześniej. 

Ale wracając do przyssawek - treefrog, seasucker, rassine bardzo polecam te rozwiązania. 

• EmPe lubi to

#12 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 styczeń 2025 - 14:02

mi też szwagier jako alternatywę doradzał kombi, ale kombi wizualnie mi nie pasuje.. jakoś lepiej się czuję mieć wyższą perspektywę, ładowność X3 jest ok, aero też ok, spalanie 6.5-8l

też rozważałem jakiś bagażnik montowany na tył, ale wolałem nie ryzykować. łatwiej odpiąć koło i zapakować do bagażnika i nie martwić się o aero, że coś zawadzi czy odpadnie

#13 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2915 postów

Napisano 31 styczeń 2025 - 19:29

Mnie się kombi nie podobają a już 8 rok jeżdżę kombi. Jednak względy praktyczne wygrywają, wrzucam rower albo nawet dwa do środka nie zdejmując nic. Może zamienę na SUV-a, SUV to takie ładniejsze kombi :P

Aczkolwiek wolę bagażnik na hak, hak mam w drugim aucie.

#14 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1989 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 luty 2025 - 13:29

U mnie w trójce największy problem to niski prześwit do bagażnika, dwa rowery za nic by nie weszły, a do touringa owszem. Dlatego jak muszę kogoś zabrać, to jeden rower jedzie w bagażniku, a drugi na przyssawce na dachu. 

W ogóle właśnie się zorientowałem, że chyba zgubiłem ten bagażnik przyssawkowy, nie wiem czy nie został w samochodzie, który sprzedałem  :wacko:

#15 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 248 postów

Napisano 01 luty 2025 - 13:56

No to do mojego BMW X7 wchodzą do bagażnika 3 rowery na stojąco ze zdjętymi przednimi kołami i jest miejsce na podróż + bagaże dla 3 osób i 2 psów.

#16 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1989 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 luty 2025 - 14:09

to jest zajefajne. czyli pewnie masz taką szynę do montowania za widelec?

#17 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 248 postów

Napisano 01 luty 2025 - 14:53

Tak mam, sam sobie zrobiłem.

#18 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 luty 2025 - 18:31

masz fotę jak to wygląda w środku?

#19 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 248 postów

Napisano 01 luty 2025 - 19:31

Nie, jakoś nigdy nie wpadłem na to żeby zrobić

#20 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3225 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 luty 2025 - 21:45

Jak wożę sedanem to na dachu rower mocowany za widelec koło osobno, ewentualnie drugim samochodem to na pace.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy