Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kask Aero Na Szeroką Głowę

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 clip7

clip7
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 marzec 2025 - 17:34

Witam.

Postanowiłem zakupić nowy kask aero na szosę. Wpadł mi w oko abus gamechanger 2.0. Zmierzyłem obwód głowy 56-57cm. Wychodzi m-ka 54-58cm. Niestety wymiar, który jest podany, to wymiar tego plastikowego, regulowanego stelarzu. Skorupa w m-ce jest tak wąska, że kask nie dotyka czubka głowy, trzyma się na bokach. Mam głowę typu "odwrócona gruszka" :) Dodatkowo zauważyłem, że tył kasku mocno odstaje od głowy. Jeśli w m-ce odstaje to w l-ce jeszcze bardziej. Zaczynam się zastanawiać czy to kask dla mnie. Sam jego wygląd bardzo mi się podoba, bardzo agresywny. Tylko czy ta l-ka to nie będzie wielka kopuła na mojej głowie. Czy one tak mają odstawać z tyłu?

Drugi model to hjc furion 3.0. M-ka 55-59cm  wchodzi ale jak na maksa poluzuję regulację. Efekt podobny, trzyma się raczej na bokach głowy i nie dotyka czubka. Musiałaby być l-ka.

Czy te wszystkie kaski a w zasadzie powinienem powiedzieć skorupy aero, są takie wąskie? Czy mój łeb się do nich nie nadaje? Może polecicie jakieś fajne aero z szerszą skorupą?

#2 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2972 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marzec 2025 - 20:02

Z airbreakerem mam to samo, boki ciasne, przod-tyl luzniejsze, ale zupelnie sie przywyczailem. Aventor nieco lepiej leżał na glowie.

#3 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 marzec 2025 - 07:13

Ja np bardzo lubię kaski Abusa bo raz że dobrze mi leżą na głowie a dwa że nie są takie szerokie na boki i nie wyglądam w nich jak Pan Pieczarka 😅
Przymierz sobie L i oceń sam

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#4 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 22 marzec 2025 - 07:46

Zobacz Evade 3

#5 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3253 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marzec 2025 - 22:55

Przecież ten kask nie jest wcale agresywny tylko obły.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#6 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 03 kwiecień 2025 - 07:43

Może i obły ale za to jeden z lepszych aerodynamicznie kasków. Lepszy niż gamechanger. 

Kolejny bardzo dobry to Van Rysel RCR-F czy Scott Cadence Plus.

Z Van Ryselem jest tyle łatwo, że jak masz w zasięgu Decathlon to zamawiasz tam, przymierzasz w sklepie i ewentualnie zwracasz na miejscu. 

W Evade, RCR i Scott wyglądam jak grzybek z Super Mario. Za to zgrywam się ok z Gamechangerem. 

#7 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 712 postów

Napisano 05 kwiecień 2025 - 18:06

Mam podobny problem. Całe życie jeździłem w rozmiarze M (kaski Speca, Bontragera, POC-a, Giro) i postanowiłem zamówić Evade 3 w M. Okazało się, że uciska z tyłu głowy. Zamówiłem też HJC Furion 3 – rozmiar M podobny jak w Specu, natomiast L jest zdecydowanie za duży. Van Rysel Aero RCR-F w rozmiarze M leży dobrze – wygodny, ale trochę ciężki, a pasków latających przy uszach nie da się wyregulować. Gamechangera nie zamówię, bo słyszałem, że wypada mały. Scott pod aero chyba wypada bardzo dobrze, ale ciężko go gdziekolwiek dostać. 

Polecam Van Rysel fajny ale sam chcę coś innego :)

Dodaj odpowiedź