Skocz do zawartości

Zdjęcie

jaki suport wybrać?

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 kwiecień 2011 - 11:35

Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum wiec witam i pozdrawiam wszystkich :-)
Co do tematu to chciałem zapytać jaki suport dobrać do moje roweru (romet z 1995r.). Poniżej zdjęcie z wymiarami.

Dołączona grafika

Nie wiem czy te wymiary wystarczą aby dobrać właściwy... Będę wdzięczny za porady.

pozdrawiam

#2 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 kwiecień 2011 - 12:49

... i jeszcze drugie zdjęcie:

Dołączona grafika

#3 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2011 - 13:02

Raczej BSA 68mm. Najlepiej po prostu odkręć i zobacz czy masz gwint prawy i lewy (BSA), czy oba sa prawe (ITA).

#4 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 kwiecień 2011 - 13:27

ok, ale który:
http://allegro.pl/li...0&string=BSA 68

z tego co widzę są różne długości - czy 127,5 będzie dobry , czy może inny??

#5 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 27 kwiecień 2011 - 16:32

Zdejimij korby, zmierz dlugosc osi i kup taki sam, albo o podobnej dlugosci

#6 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 27 kwiecień 2011 - 17:38

kogh, najpierw musisz zdjąć korby. Będzie Ci potrzebny do tego ściągacz, który wkręcisz w ramiona korb, a on wypchnie je z osi suportu. Potem musisz posiadać odpowiednie klucze do wykręcenia suportu. Z tego co widzę masz starszy suport który wykręcisz kluczem nastawnym (francuzem) i kluczem hakowym.

Chyba że źle widzę :mrgreen:

Gwint w mufie masz BSA czyli 68mm jak pisano. Do tego potrzebujesz koniecznie suportu z osią na kwadrat o długości Twego obecnego suportu. Do zmierzenia długości użyj suwmiarki, będzie precyzyjnie.

Poza tym jak kupisz już nowy suport pakietowy to zauważ że będą Ci potrzebny jeden nieco bardziej skomplikowany klucz :-P

#7 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 kwiecień 2011 - 20:07

Poza tym jak kupisz już nowy suport pakietowy to zauważ że będą Ci potrzebny jeden nieco bardziej skomplikowany klucz :-P

Suport pakietowy - jaki to? No i jaki skomplikowany klucz będzie potrzebny? Pisałeś, że wystarczy nasadowy i hakowy... Do mnie łopatologicznie poproszę - jak do małpy ;) - jestem zielony w temacie.

#8 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 kwiecień 2011 - 21:29

Suport pakietowy - jaki to?

KLIK

No i jaki skomplikowany klucz będzie potrzebny?

KLIK

#9 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2011 - 06:24

Suport pakietowy - jaki to?

KLIK

No i jaki skomplikowany klucz będzie potrzebny?

KLIK

Z tego co widziałem u mnie faktycznie potrzebny jest nasadowy i hakowy do odkręcenia obecnego suportu. Rozumiem ze nowe maja juz inny sposób montażu i wymagają tego klucza o którym piszecie, tak?

#10 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 kwiecień 2011 - 07:18

Tak. Klucz kupisz w rowerowym w za ok. 20 zł, jak dobrze poszukasz to taniej.
Możesz co prawda poszukać w rowerowych starych standardów suportu typu oś, dwa wianki, dwie miski i kontra (czyli to co masz obecnie zamontowane) ale po co, skoro w podobnej cenie kupisz gotowy zintegrowany wkład na łożyskach maszynowych, którego montaż jest banalnie prosty.
Poza tym takie wkłady są praktycznie bezobsługowe - montujesz i jeździsz póki go niezarżniesz. Nie musisz co jakiś czas regulować luzów, które regularnie powstawały we wkładach starszego typu.

#11 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2011 - 07:47

ok dzięki za informacje - w takim razie będę szukał na allegro razem z suportem (do rowerowego mam daleko.... i pod górkę :).

Odnośnie suportu to jaki polecacie? Dodam że szukam czegoś w miarę taniego - stary rower więc nie będę inwestował w drogie markowe elementy.

#12 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 kwiecień 2011 - 07:53

kogh, może być Kinex z plastikowymi miskami, ale kwadrat w nich jest przeciętny. Chodzi o kształt, korby od razu wchodzą bardzo nisko. Zaleta to cena, a trwałość? Na razie mam nabite 4 000 km na szosie i nic się nie dzieje, luzu i chrobotu brak.

Nie musisz co jakiś czas regulować luzów, które regularnie powstawały we wkładach starszego typu.

Niekoniecznie. Dobre wkłady skręcane są lepsze nawet od nierozbieralnych, tylko to już raczej nieopłacalny rarytas. Ale jak ktoś ma gdzieś zdobyczną, rozbieralną Campę czy 600/Dura Ace to oczywiście warto założyć.

#13 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 28 kwiecień 2011 - 20:11

Odnośnie suportu to jaki polecacie? Dodam że szukam czegoś w miarę taniego - stary rower więc nie będę inwestował w drogie markowe elementy.

Kup najtańszy shimanowski pakiet na kwadrat z odpowiednio długą osią i po zabawie :)

Obecny suport wykręcisz hakowym i francuzem, a jak nie chcesz kupować klucza do nowego suportu to oddaj ramkę do serwisu to za klika złotych Ci dokręcą nowy suport.

#14 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 kwiecień 2011 - 22:09

Zmierzyłem dokładnie suwmiarką mój suport - ma 125mm. Na allegro nie ma takich. Są 127mm , 122mm itd. Czy te milimetry robią różnicę? Czy mogę kupić np coś takiego:

http://allegro.pl/su...1571949941.html

Ma 127,mm i gwint angielski angielski BSA 1,37x24. Co o tym sądzicie, będzie pasowało?

ps. w razie czego zdjęcie w pierwszym poście

#15 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwiecień 2011 - 22:13

Nie jestem pewien, ale chyba 127 - 3 blaty, 122 - 2 blaty.

#16 kogh

kogh
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 kwiecień 2011 - 22:58

Nie jestem pewien, ale chyba 127 - 3 blaty, 122 - 2 blaty.

Blaty to ilość kół zębatych przy korbie? Jeśli tak, to u mnie są 3 więc 127mm będzie dobry, tak?

Dodaj odpowiedź