Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sztywna Oś Thule - Podłączenie Przyczepki

1 odpowiedź w tym temacie

#1 l_u_k_a_s_z

l_u_k_a_s_z
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 kwiecień 2025 - 18:09

cześć, 

robię rozeznanie w temacie przyczepek rowerowych i powiedzmy, że zdecydowałem się na Thule Chariot Cross 1. 

Chciałbym podłączyć ją do emondy, w której dane na sztywnej osi są następujące:

12x165 M12 - 1,75 x 22

Wg rozpiski thule jaką znalazłem dotyczącą osi z rozstawem 1,75 jest jedna o zbliżonych parametrach:

Maxle 167-192 212 M12x1.75 20100799 Śruba

Wydawało mi się, że powinna być ok, ale napisałem do jednego ze sklepów, który miał ją na stanie i dostałem odpowiedź, że nie mają osi z takimi parametrami jakie podałem. Nie ukrywam, że trochę zdębiałem, serio nie jestem w stanie połączyć roweru (nie jest jakiś wybitnie stary:) ) z przyczepką? :)

Miał ktoś z Was może podobny problem?

#2 HSM

HSM
  • Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 22 kwiecień 2025 - 20:35

Myślę, że w sklepie poszli na łatwiznę i skoro u Ciebie jest 165 mm, a Thule ma 167-192 mm, odpisali, że się nie da... 

Możesz zamówić i sprawdzić. Wiele nie ryzykujesz. Najwyżej odeślesz.

Wydaje mi się, że ta oś od Thule będzie po prostu bardziej wystawała po wkręceniu jej w haki (ma przecież pasować nawet pod haki, gdzie wkręca się oś 192 mm. Ciekawe natomiast dlaczego jest to jedyna oś w systemie Maxle z mocowaniem na śrubę wkręcaną w oś, a nie ma nakrętkę nakręcaną na wystający z osi gwintowany trzpień. 

Gdybyś jednak wolał oś z nakrętka, to Robert Axle Project ma taki model właśnie pod system Maxle (12x1,75) dla przyczepek różnych producentów, w tym Thule (w sumie ten wystający trzpień, na który nakładasz gniazdo do sprzęgu przyczepki i dokręcasz nakrętką, jest bardzo uniwersalny). Ta oś ma dokładnie 167 mm długości roboczej i Robert Axle Project sprzedaje ją pod oznaczeniem KID221 - do kupienia np. tu https://www.bike24.c...67d&sku=1079414

• mikroos lubi to

Dodaj odpowiedź