Skocz do zawartości

Zdjęcie

Di2 W Ramie Klasycznej

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądOlkusz/Kraków/Mielec

Napisano 26 czerwiec 2025 - 11:36

Cześć.

Czy uda mi się zamontować klamkomanetki i przerzutki Di2 (np takie ultegra di2 r8050) w ramie roweru szosowego, który wyposażony jest w mechaniczne przerzutki?

Problem jest następujący. Chłopak ma 8 lat i potrzebuje ramy 43cm. Tak małe ramy są ale z mechanicznymi przerzutkami. Niestety dziecko ma zbyt małe dłonie/palce aby w miarę obsługiwać mechaniczną klamkomanetkę.

#2 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 505 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 26 czerwiec 2025 - 19:20

Wszystko zależy od konkretnej ramy. Tzn do każdej da się zamontować, czasami trzeba po prostu pokombinować. Jedyne problemy to:

Przy częściowo wewnętrznym prowadzeniu:

1) Gdzie wsadzić baterię? Jeżeli sztyca okrągła albo przynajmniej szeroka to w ogóle żaden problem.

2) Czy końcówki kabli przejdą przez ramę? Jeżeli są tam tylko małe otworki na linki to cóż, można jeden powiększyć wiertarką i już. Ja tak w starej ramie zrobiłem na przykład. Dwie sekundy i już kompatybilna z di2 :)

Przy całkiem zewnętrznym prowadzeniu:

3) Będzie okropnie brzydko gdyż patrz punkt 1 i 2 - gdzieś to trzeba przymocować i tym razem nie ma gdzie schować w środku.

I pewnie, że da się małą ramę kupić z możliwością montażu di2, na przykład sam taką kupiłem w zeszłym roku. Oczywiśćie chinolka. Zakładam, że mowa o hamulcach obręczowych - można poszukać też czegoś bez kabli. Stary Red Etap, albo Force/Red AXS, chinolek (Wheeltop?).

Bo jeżeli mowa o ramie pod tarcze to już w ogóle żaden problem. AXS - brak kabli i już. Warto wtedy mieć klamkomanetki Force albo Red bo Rival nie ma opcji ustawienia odległości klocków od tarczy czy tam w oryginale "bite point" co pomaga przy małych dłoniach.

• piotrkol lubi to

#3 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądOlkusz/Kraków/Mielec

Napisano 05 lipiec 2025 - 06:29

Dzięki za podpowiedź.

Oczywiście chińczyka rozważam bo ceny atrakcyjne. Ale z drugiej strony używki na karbonie teraz są tak tanie, że nie wiem czy mi się chce składać wszystko osobno do kupy.

Z drugiej strony składanie każdej części z osobna samemu daje frajdę i nieograniczoną elastyczność, gdzie często gęsto przy używce i tak komponenty muszę dać nowe bo złom.

Temat już przerabiany przeze mnie wielokrotnie tylko, że w epoce rowerowej sprzed 30 lat, dlatego dopytuję na forum tych co się bardziej znają na gratach współczesnych.

Co do tarcz w szosie to jeżeli używka to odpada bo ramki pod hamulce obręczowe i osie 9 i 10 mm są dwa razy tańsze niż pod tarcze no i do tego dochodzi moje klasyczne/konserwatywne podejście do tematu.

#4 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 05 lipiec 2025 - 08:46

Zamiast Di2 kup AXS i masz o problemów

Dodaj odpowiedź