Jump to content

Photo

Zamiany Kół – Dopasowanie Tarczy/zacisków

zaciski tarcze ustawienie zamiana kół

7 replies to this topic

#1 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 07 July 2025 - 20:58

Witam! Do tej pory byłem głębokim tradycjonalistą stosującym hamulce szczękowe, stąd moja indolencja w temacie. W tym roku dokonałem wymian sprzętowych korzystając z promocji. Dotyczy to dwóch rowerów, mojego i syna.

Plan był prosty w przypadku tego drugiego: zdejmuje nowe koła z gianta tcr zastępuje je rozsądnymi karbonami, a te zdjęte mam w rezerwie i np. na jakieś zgrupowania dzieciaczka i jako zapasowe np. na zwody do samochodu.

Kupiłem zatem zdjęte z innej maszyny w sklepie Vision TC 30 Carbon. Natomiast okazuje się, że tarcze w jednych i drugich kołach są na tyle przesunięte, że praktycznie użycie tych giant’ów wiązało by się z każdorazowym przesuwanie zacisku, bo przy prawidłowym ustawieniu dla tych vision , tarcza w giant'ach po prostu nie tyle dzwoni, ale trze o zewnętrzną okładzinę. Czy takie różnice są normalne?

Nadmienię, że przełożyłem te gianty do mojego i tam przesunięcie jest, ale niewielkie tak, że to może funkcjonować.

Pozdrawiam,

Grzegorz

#2 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 posts
  • SkądPodhale

Posted 07 July 2025 - 21:56

Luzujesz zacisk na śrubach ustawiasz na zaciśnięte klamce i delikatnie zakręcasz śruby. 10 minut roboty.

Facebuk i  YT  Strava

#3 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 07 July 2025 - 22:42

Luzujesz zacisk na śrubach ustawiasz na zaciśnięte klamce i delikatnie zakręcasz śruby. 10 minut roboty.

Tak, ja wiem, tu martwię się bardziej o to jak to wpłynie na komponenty w dłuższym czasie - takie wymiany ze dwa razy w tygodniu. No i na zawodach w przypadku awari to nie wchodzi w grę...

#4 dr_michu

dr_michu
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 July 2025 - 09:56

można pod tarcze podłożyć podkładki i ustawić w obu kompletach kół tarcza w takim samym położeniu

#5 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 posts
  • SkądPodhale

Posted 08 July 2025 - 10:16

Świetny patent a masz na oku takie cienkie podkładki

Facebuk i  YT  Strava

#6 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 08 July 2025 - 20:51

Ja niby widziałem w sprzedaży tylko.... jak to się sprawdza... https://sklep.token-...0-1mm-p-14.html
  • SNJ likes this

#7 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 15 July 2025 - 09:31

Kupujesz podkładki ustawcze do łożysk. DIN912 chyba. Dostępne w grubościach od 0.05mm, koszt kilka zł. TO dla 6 śrub. Dla centerlock - to już trochę bardziej upierdliwe.

#8 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 28 September 2025 - 21:24

Kupujesz podkładki ustawcze do łożysk. DIN912 chyba. Dostępne w grubościach od 0.05mm, koszt kilka zł. TO dla 6 śrub. Dla centerlock - to już trochę bardziej upierdliwe.

Ostatecznie sprawę rozwiązałem tak, że kupiłem podkładki pod tarczę centerlock https://sklep.token-...0-1mm-p-14.htmlo grubości 0.1 mm, z tyłu weszły trzy, z przodu dałem 1 i wszystko jest ok. 

• ROZMIAR likes this

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: zaciski, tarcze, ustawienie, zamiana kół