Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pulsometr W 2025 - Czy Warto Przepłacać?

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Parco Mantani

Parco Mantani
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 19 sierpień 2025 - 13:18

Cześć,

noszę się z zamiarem kupna jakiegoś pulsometru i widzę, że zakres cenowy jest od 50 zł za jakieś wynalazki z ali po 1000 zł za markowe. 

Najchętniej kupiłbym coś najtańszego. Byle działało. No właśnie o to się rozchodzi - czy najtańsze będzie działało.

Zacznę od tego, że nie jestem żadnym wyczynowym sportowcem, ani nawet amatorem. Po prostu chcę schudnąć, robię interwały, aeroby i chcę kontrolować tętno.

Mam Garmin Fenix 7 i liczyłem na to, że wystarczy wbudowany pulsometr na nadgarstku, nie wystarcza. Ma straszne lagi, pokazuje bzdury, zaniżając tętno. Do interwałów w ogóle się to to nie nadaje. To mój jedyny zawód co do tego zegarka, bo wcześniej miałem apple watcha jakiejs starej generacji (sprzed dobrych 7 lat) i tam pulsometr działał dużo szybciej.

Dlatego zastanawiam się czy jak kupię najtańszy pulsometr garmina (dual za ok. 200 zł), to też się nie okaże, że przez to, że najtańszy, to pokazuje jakieś bzdury. Nie potrzebuję żadnych cudów, byle pokazywał dokładnie tętno i szybko reagował na jego zmianę. Ma po prostu przekazywać pukanie mojej pikawy do zegarka i tyle. 

I tu pytanie czy spełni to zadanie DOBRZE? Ewentualnie może znajdę jeszcze coś tańszego i kompatybilnego, ale godnego zaufania? 

Będę wdzięczny za opinie. 

Pozdrawiam

#2 marb

marb
  • Użytkownik
  • 305 postów
  • Skądsouth

Napisano 20 sierpień 2025 - 09:11

Polar H10 - bardzo pewny i wygodny.

Nie polecam pasków Wahoo - miałem dwa i oba świrowały po jakimś miesiącu, bardzo niestabilne pomiary. Może miałem pecha.

#3 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1042 postów

Napisano 20 sierpień 2025 - 12:16

Ja z kolei polecę tani Mio, przejeździłem z nim chyba 6 sezonów, bez żadnych problemów. Umarł śmiercią naturalną ;)...Teraz  drugi sezon jeżdżę z Polar H9 i dla mnie to porażka. W tym roku albo traci sygnał albo pokazuje jakieś głupoty, przykładowo jadę 250w na tętnie 45 :D. Może przez 30% czasu jazdy pokazuje prawidłowe wartości.

#4 Parco Mantani

Parco Mantani
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 20 sierpień 2025 - 13:10

Dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę. Rozumiem, że obydwa bez problemu się połączą z konkurencją, czyli Garminem?

No właśnie o pokazywanie głupot mi chodzi - od tego już mam ten pomiar nadgarstkowy. Pedałuję na maxa, nogi pieką, oddechu nie starcza, a ten mi pokazuje leniwie 120... 

Dodam, że w apple watchu, który ogólnie był dużo mniej sportowy i bardziej nastawiony na smart niż na sport, działało to dużo dokładniej i szybciej.  

#5 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1042 postów

Napisano 20 sierpień 2025 - 13:28

. Rozumiem, że obydwa bez problemu się połączą z konkurencją, czyli Garminem?

Tak :)

#6 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 20 sierpień 2025 - 14:13

Rozumiem, że obydwa bez problemu się połączą z konkurencją, czyli Garminem?

Byle taki pas obsługiwał protokoły ANT+ lub Bluetooth, wtedy dogada się z Garminem.

Ostatnio jakąś popularność zyskują opaski na ramię - z pomiarem optycznym jak w przypadku zegarków. Napiersiowe realizują pomiar o elektrody i są jednak dokładniejsze.

Trzepak 

"MAMIL"

#7 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 29 sierpień 2025 - 22:32

Ja jeżdżę od 2 lat z Chińczykiem, Magene, zarówno pasek jak i czujnik bezbłędnie. Zarówno z zegarkiem Garmin jak i komputerem rowerowym. Czujnik Garmina wcześniej się rozszczelnił i zdechł.
  • EmPe lubi to

#8 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1042 postów

Napisano 30 sierpień 2025 - 08:07

Napiszę, bo może się komuś przyda ;)...Wspomniany wcześniej H9, zauważyłem, że jeden z klipsów na pasku w które wpina się czujnik jest naderwany, stąd pewnie zaniki sygnału albo pokazywanie głupot. Kupiłem zamiennik paska na Ali za 3,70pln :D, wyglądem niczym się to nie różni od oryginału i co najważniejsze działa. Jak długo? Pożyjemy zobaczymy ;)

#9 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2954 postów

Napisano 31 sierpień 2025 - 07:33

A ja używam teraz Garmina HRM Pro Plus czy jakoś tak, głównie dlatego, że podczzas biegania dostarcza trochę wiecej parametrów (między innymi moc biegu). Zanim wjechało bieganie to jeździłem na HRM Dual, mój działał bezproblemowo, aczkolwiek tutaj na forum ktoś był niezadowolony.

Jeżeli tylko jeździsz na rowerze to najtańszy pas z Decathlona za kilkadziesiąt PLN powinien spełnić Twoje potrzeby stuprocentowo, możesz dopłacić trochę więcej i chyba za 200zł mieć Garmina HRM Dual, ale parametrów więcej nie wyświetli.

Mój HRM Dual i HRM Pro się nigdy nie popsuły, pierwszego mam 6 lat drugiego 2 albo 3.

Dodaj odpowiedź