Skocz do zawartości

Zdjęcie

Magene C606 Vs Gpsport Bsc300 Vs Geoid Cc600

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądOlkusz/Kraków/Mielec

Napisano 27 październik 2025 - 07:05

Cześć.

Czy ktoś z Was może coś więcej powiedzieć o tych komputerkach?

Wady/zalety.

Potrzebuję taniej, sprawnie działającej nawigacji do której mogę w łatwy sposób wgrać wytyczony wcześniej przez siebie ślad GPX.

Inne właściwości są drugorzędne.

Z dóry dzięki.

#2 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 27 październik 2025 - 07:42

Mam Bsc300. Też stałem przed wyborem między iGPSPORT a Magene. Wybrałem iGPSPORT ze względu na brak dotykowego ekranu. Wolałem fizyczne przyciski. Ekran nawigacji to główny ekran którego używam. Trasy można łatwo importować z dedykowanej aplikacji do komputerka, a do niej albo przez jakiś gpx w telefonie, lub bezpośrednio ze Stravy lub komoot-a. Komputerek przed zakrętem wydaje sygnały dźwiękowe i wyświetla strzałki, a jak używasz słuchawek podłączonych do telefonu i masz odpaloną aplikację połączoną z komputerkiem to są w słuchawkach komendy o skręcie w lewo/prawo itp. Mapy na ekranie można zbliżać i oddalać w zależności od preferencji.

#3 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27 październik 2025 - 08:05

A skąd się biorą mapy na liczniku? Sa już wgrane czy może trzeba to samemu robić? Wgrywa się wszystkie mampy czy tylko te okolice w których będziesz jeżdził? Mapy wgrywamy z aplikacji dedykowanej?

#4 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 27 październik 2025 - 09:40

Wgrywa się bezpośrednio do licznika przez USB pliki z mapami ze strony producenta. Wybiera się rejony które potrzebujesz.

#5 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27 październik 2025 - 10:00

1. A jak z jakościa tych map? Co na nich jest? Tylko drogi asfaltowe? Czy te mapy są wiarygodne (np czy sa aktualne z Googlem?)

2. Czy nawigacja będzie mnie prowadzić po śladzie, który wyznaczony został wcześniej na aplikacji typu Kamoot i wgrarny do iGSPORTa ale ślad prowadzi po ścieżkach leśnych, których nie ma nawigacja na liczniku (bo jest mniej dokładna).

#6 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 27 październik 2025 - 10:43

Mapy przedstawiają drogi asfaltowe i szutrowe (może i gruntowe). Ja głownie jeżdżę szosą, czasem jakiś gravel i przeważnie coś tam jest pokazane.

Ślad jest nakładany na mapę więc nawet jak by nic tam pod spodem nic nie było (dróg itp) to i tak widzisz gdzie jechać. Jak zjedziesz ze śladu to krzyczy że zjechałeś, a jak ślad jest poza mapą to pokazuje strzałkę w którą stronę trzeba się kierować żeby na niego wrócić (oczywiście nie pokazuje trasy po drogach tylko w linii prostej do najbliższego pkt ze śladu).

#7 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27 październik 2025 - 15:36

@shiler, dzięki wielkie za obszerne odpowiedzi. 

Ciekawi mnie czy Geoid CC600 jest równie dobry co iGPSport bo jest dwa razy od niego tańszy.

#8 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano dziś, 10:23

Pojawił się nowy licznik z wieloma bajerami: iGPSPORT BiNav. Cana około 900zł co czyni go 2.5 raza droższym od  iGPSPORT Bsc300

Czy ktoś z Was używał?

Dodaj odpowiedź