Jump to content

płuca

19 replies to this topic

#1 Gosc_qhome_*

Gosc_qhome_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 12:13

witam!

słyszałem że palenie papierosów poszerza rozmiar płuc - czy ktoś coś wie na ten temat?

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 28 March 2008 - 12:50

Może i poszerza tylko co z tego jak palenie śmierdzących ^%#^@%^$# petów zmniejsza wydajność płuc. (zatory krwi etc.).

WON Z PALACZAMI! BANDĄ ŚMIERDZĄCYCH IGNORANTÓW I BRUDASÓW!

(ci co paląc nie szkodząc innym, a pety wyrzucają do kubła, a nie na trawnik czy chodnik - respect ;-).

#3 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądOpole

Posted 28 March 2008 - 13:49

Ja natomiast jestem pewny że palenie papierosów powoduje- przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), co tym samym zmniejsza wydolność płuc. Znam osobiście kilku palaczy z tą chorobą.
http://pl.wikipedia....na_choroba_płuc

#4 Gosc_qhome_*

Gosc_qhome_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 13:58

spoko ;-)
tak chciałem tylko zapytać, bo myślałem czy nie zacząć palić... :mrgreen:

#5 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 17:19

TOWARZYSZE I OBYWATELE LUDU JEŻDŻĄCY NA ROWERACH, PALACZOM I WOGÓLE MÓWIĄCYM I PISZĄCYM O TYM NA FORUM MÓWIMY STANOWCZE NIE 8-) ;-)

#6 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 18:09

spoko ;-)
tak chciałem tylko zapytać, bo myślałem czy nie zacząć palić... :mrgreen:

Przystanek tramwajowy pada deszcz. Koleś nie zważając na nikogo pali z zadowoleniem papierosa odymiając wszystkich stojących pod wiatą. W myślach bluzgam na tego kolesia.... Po chwili palec wskazujący Strażnika Miejskiego zaprasza kolesia na pogawędke.
Jestem już w tramwaju koleś nie ma już takiej zadowolonej miny stoi, ja jadę, a on czeka na wypisanie 100 zł mandatu.

Za tą kwotę mogę sobie dokupić jakąś część do roweru i jeszcze mi zostanie reszta na browarka, którego sobie wypiję przed telewizorem.

Pozdrawiam tego kolesia

#7 aragorn2111

aragorn2111
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 March 2008 - 18:12

I my też go serdecznie pozdrawiamy i ogólnie wszystkich, którzy zapłacili mandat za palenie w miejscu publicznym. Choćby nie wiem jakie to miało korzyści związane z płucami, nie róbmy tego dla dobra ogółu.

#8 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 18:34

W wyniku palenia dochodzi do przewlekłego zapalenia pęcherzyków płucnych i oskrzelików, owszem zwiększa się pojemność płuc ale w wyniku powstawania pęcherzy rozedmowych, czyli niszczenia przegród międzypęcherzykami. W efekcie zwiększa się całkowita pojemność płuc, ale w zniszczonych pęcherzykach nie dochodzi do wymiany gazowej. Co więcej uszkodzone oskrzeliki zapadają się powodując duszność wydechową. Przewlekłe zapalenie oskrzeli, oskrzelików w wyniku narażenia na dym z papierosów i inne drażniące dymy + rozedma = Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc (POChP)

#9 Gosc_noerror_*

Gosc_noerror_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 19:57

Ale wszyscy palący za przeproszeniem pierd%$#@, że palenie ciężko rzucić. Ja co prawda nie paliłem długo (ze 3 lata) ale byłem uzależniony i rzadko kiedy 1 paczka starczała mi na cały dzień. Mimo to pewnego pięknego dnia powiedziałem szkoda mi na to kasy i przestałem palić
Tak poprostu.
Teraz mogę się pochwalić że już ponad 3 miechy nie palę i nie czuję już głodu nikotynowego. ;-) A codziennie mam więcej o 7 zł więcej na ciastka (ale tego już nie rzucę :-P )

#10 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 20:02

ciastka mniam mniam :-)
Co do rzucania palenia. To jakieś tam były badania że niektórzy ludzie mają większą predyspozycjędo uzależnienia od nikotyny. Innym jest łatwiej innym jest trudniej rzucić.
Na uzależnienie najlepsze jest inne uzależnienie :-)

#11 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKraśnik

Posted 28 March 2008 - 21:45

Witam
Informacja dla palaczy: Nikotynizm jest chorobą - F-17.2 - zespół uzależnienia od nikotyny.
Polecam podjęcie terapii. Terapia rowerowa jak najbardziej wskazana. :mrgreen:
Pozdrawiam Brać Szosową.

#12 Skeeball

Skeeball
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 March 2008 - 22:00

Które uzależnienie pochłania więcej kasy? Nikotynizm czy cykloza?

#13 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 22:01

a które jest bardziej szkodliwe dla zdrowia? :-)

#14 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 28 March 2008 - 22:35

Które uzależnienie pochłania więcej kasy? Nikotynizm czy cykloza?

nigdy nie paliłem i nigd nie zapale, ale wiem jedno jak tak dalej pójdzie to od cykolzy nie długo zbankrutuje... 8-)

#15 Gosc_noerror_*

Gosc_noerror_*
  • Gość

Posted 29 March 2008 - 13:54

Nikotynizm.
Dlaczego? Bo na fajki zawsze znalazłem kasę a na nowe koła już ponad pół roku zbieram inie mogę uzbierać, ale to chyba przez te ciastka :-P

#16 - MC -

- MC -
  • Użytkownik
  • 106 posts
  • SkądMiędzyrzecz

Posted 13 April 2008 - 09:30

palenie szkodzi zdrowiu to tak oczywiste jak to że niebo jest niebieskie a trawa zielono. nigdy nie popierałem i nie będę popierał palenia papierosów. palacze opamiętajcie się. to dla waszego zdrowia. szkoda kasy na fajki. fuuj!

#17 petruss1990

petruss1990
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądHrubieszów/Lublin

Posted 02 April 2009 - 08:40

witam!

słyszałem że palenie papierosów poszerza rozmiar płuc - czy ktoś coś wie na ten temat?

jak chcesz palić i jechac to w domu na tranżeze nie troj srodowiska

#18 Gosc_cigane_*

Gosc_cigane_*
  • Gość

Posted 02 April 2009 - 15:34

Witam
Informacja dla palaczy: Nikotynizm jest chorobą - F-17.2 - zespół uzależnienia od nikotyny.
Polecam podjęcie terapii. Terapia rowerowa jak najbardziej wskazana. :mrgreen:
Pozdrawiam Brać Szosową.

15 miesięcy temu rzuciłem palenie, i kręcę km na rowerku...piękna odmiana, a paliłem 1,5 paczki dziennie przez 35 lat...a dziś udaje mi się wykręcić nawet ponad 200 kilosów...również polecam.. ;-)

#19 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 02 April 2009 - 22:12

witam!

Mam tu takiego jednego kolesia co rano wyjeżdża z Zielonej Góry i sunie do Karpacza... dojeżdża do tablicy "Karpacz", wypala peta i jedzie w drugą stronę ;-)

#20 petruss1990

petruss1990
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądHrubieszów/Lublin

Posted 13 April 2009 - 18:18

witam!

Mam tu takiego jednego kolesia co rano wyjeżdża z Zielonej Góry i sunie do Karpacza... dojeżdża do tablicy "Karpacz", wypala peta i jedzie w drugą stronę ;-)

wyjątek potwierdzający regułę

Reply to this topic