Trek 1.5 czy Scott S50 a może inny...
Napisano 04 maj 2011 - 08:04
Bardzo dużo szperałem po różnych sklepach, na sprzęcie znam się dosyć ale nie mam żadnego doświadczenia.
Cena jaką mogę przeznaczyć na rower to około 2800zł.
Rower nowy bądź używany w bardzo dobrym stanie. Możliwość kupna z zagranicy o ile wyjdzie taniej. Z moich obserwacji wynika, że rowery są dużo tańsze w USA ale dużo za przesyłkę i pewnie jakieś cło wyjdzie. Natomiast Niemcy czy Austria chętnie.
Moje typy:
Scott Speedster S50 (2011)
http://www.scott.pl/...99&id_prod=2066
Trek Alpha 1.5 (2010) nowy
http://www.ssc.pl/trek2010/15.html (specyfikacja)
http://cgi.ebay.pl/R...=item3367134101 (ale kupowałbym tu z racji lepszej ceny)
osprzęt delikatnie lepszy wydaje mi się ma Trek
oba mają karbonowe widelce
nie wiem jak z ramą, czy tu przoduje scott czy trek ?
Trek wydaje mi się bardziej prestiżowa ale to nie ma znaczenia wielkiego.
a i czy Trek 1.5 z 2010 od 1.5 2011 różni się tylko malowaniem ?
od razu zaznaczam, aby nie proponować rowerów Giant, Author
pozdrawiam
max dst:
412 km Kraków - Warszawa (2020)
Napisano 04 maj 2011 - 13:11
Trek 1.5 z 2010 i 2011 są wykonane z tego samego stopu (Alpha White) i w sumie osprzętem się chyba znacząco nie różnią (patrząc po tabelkach na www SSC) chyba , że siodłem etc.
No i 1.5 z 2010 ma ładniejsze malowanie
Napisano 04 maj 2011 - 14:34
Odnośnie tej gwarancji to czy tak jak w przypadku treka z Austrii gwarancja obejmuje wszystkich dystrybutorów Treka ?
wyżej link nie działa chyba,
http://cgi.ebay.pl/R...=item3367134101
max dst:
Napisano 04 maj 2011 - 16:45
Nie wiem która rama lepsza, ale podejrzewam że są porównywalne, choć mi się osobiście bardziej podoba Scott. Ale jak tobie Trek to go bierz. Rozumiem że tylko te marki wchodzą w grę, nie interesuje cię ni bardziej oryginalnego/wyszukanego. Bo pytanie jaki rower do 3tysi jest trochę bez sensu, firm jest setki, zależy czego szukasz/potrzebujesz, co się podoba itd. A tak w ogóle to masz temat od tego: Jaki rower do 3 tysiące. A dwa to google nie gryzie, ramy popularne więc poszukaj opinii... Tu na forum masz też temat charakterystyka firm produkujących szosówki, można się wiele dowiedzieć.
Napisano 04 maj 2011 - 19:16
sugerujesz, że pierwsze co zrobiłem to napisałem na forum ?A dwa to google nie gryzie,
w takim razie zapewniam Cię, że od 2 tygodni przeszukuję internet i porównuję rowery
napisałęm, że nie chcę Giant'a i Author'a, ale inne propozycję chętnie przejrzę. A do 3 tysięcy wcale nie ma takiego dużego wyboru. Jest Lapierre 300/400 ale to już 3,5 tyś. Specialized ale tu za naklejkę na ramie płacę 2/3 ceny. Cannondale do 3tyś to również naklejka i nie ładny.
Podoba mi się jeden z modeli Colnago w okolicach 3 tyś ale jest raczej bardzo ciężko go zdobyć. Corratec raczej rozpoczyna ceny od około 4 tyś. A firmy B'Twin czy Kross jakoś do mnie nie przemawiają. Jest jeszcze Merida 901-18 ale całość na Sorze a niczym się nie wyróżnia i Scott prezentuje się dużo lepiej.
Na forum napisałem ponieważ nie mam doświadczenia z szosowymi rowerami, a mogło się okazać, że są jeszcze inne warte uwagi.
max dst:
Napisano 04 maj 2011 - 21:12
sugerujesz, że pierwsze co zrobiłem to napisałem na forum ?
Nic nie sugeruje, tylko podpowiadam
A do 3 tysięcy wcale nie ma takiego dużego wyboru. Jest Lapierre 300/400 ale to już 3,5 tyś. Specialized ale tu za naklejkę na ramie płacę 2/3 ceny. Cannondale do 3tyś to również naklejka i nie ładny.
Heh, a co ty myślisz, że w treku to za naklejkę nie płacisz?? Wszędzie płaci się za firmę, to wiadome.
I nie wiem co masz do Gianta i Authora...
Na forum napisałem ponieważ nie mam doświadczenia z szosowymi rowerami, a mogło się okazać, że są jeszcze inne warte uwagi.
Pewnie coś tam by się znalazło. Przeczytaj tematy na forum "jaki rower wybrać"
Napisano 04 maj 2011 - 21:32
nie chciałem podawac przyczyn bo śmieszne ale.. ; )I nie wiem co masz do Gianta i Authora...
Author mi sie nie podoba wizualnie, ma okropną geometrię ramy, a na rowerze Giant jeździ ktoś (znajomy) kogo nie lubię i nie chcę mieć roweru tej samej marki.
Oczywiście, że w Trek'u również płaci się dużo za naklejkę ale nie tak jak w Specialized gdzie za 3000 jest tylko Sora.
Przepraszam jeśli z posta wynika, że tylko między tymi dwoma dokonam wyboru.
Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu, jak to jest z tymi szprychami ? Scott ma ich 20 i są ułożone promieniście tak symetrycznie chyba ; ) Natomiast w Treku jest ich więcej. Czy ilość szprych o czymś decyduje i ma znacznie ? Czy tylko ze względów estetycznych... Czy żeby mieć 20 albo 8 trzeba kupić specjalne obręcze ?
max dst:
Napisano 05 maj 2011 - 10:11
Czy żeby mieć 20 albo 8 trzeba kupić specjalne obręcze ?
Tak. Wszystko ma znaczenie. Im mniej szprych tym lżejsze i mniej wytrzymałe koło (jeśli to te same szprychy), tak więc potrzebna mocniejsza obręcz lub/i koła przeznaczone są dla lżejszej kategorii wagowej.
Napisano 05 maj 2011 - 10:14
A czyli nalezy kupić nową obręcz ale szprychy moga pozostać te same...
i co myślisz o tym, (na forum rowerowym.org mi polecono)
http://allegro.pl/ro...1587829247.html
max dst: