Jaki mechanizm korbowy?
Started By
Gosc_MaciekR_*
, 21 sty 2007 17:42
1141 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gosc_MaciekR_*
Napisano 21 styczeń 2007 - 17:42
Zakładam właśnie blat Stronglight i pytanie:
W którym miejscu, względem pająka/korby, należy umiejscowić strzałkę zaznaczoną na blacie?
Wydaje mi się, że przed korbą ale stawiam na wiedzę a nie "misie". :idea:
Na stronie producenta niestety brak wskazówek...
Ktokolwiek wiedział, ktokolwiek wie.... :?:
W którym miejscu, względem pająka/korby, należy umiejscowić strzałkę zaznaczoną na blacie?
Wydaje mi się, że przed korbą ale stawiam na wiedzę a nie "misie". :idea:
Na stronie producenta niestety brak wskazówek...
Ktokolwiek wiedział, ktokolwiek wie.... :?:
#7 Gosc_MaciekR_*
Napisano 21 styczeń 2007 - 18:28
Niestety, układ otworów pozwala by była za lub przed ramieniem korby.
Z układu "szczerbatych" wynikałoby, że tuż przed korbą by łańcuch wchodził dobrze gdy już mocno naciska się na korbę... ale to tylko gdybanie....
Zaraz zrobię fotkę, tylko akumulatorki się podładują...
Z układu "szczerbatych" wynikałoby, że tuż przed korbą by łańcuch wchodził dobrze gdy już mocno naciska się na korbę... ale to tylko gdybanie....
Zaraz zrobię fotkę, tylko akumulatorki się podładują...
#9 Gosc_MaciekR_*
Napisano 21 styczeń 2007 - 19:20
Mnie wychodzi, że strzałka powinna być tuż przed korbą; wtedy jeden szczerbaty przed nią a dwa po co powinno dać dobrą zmianę blatu.
W takiej konfiguracji dla przeciwległej korby wychodzi identyczne ustawienie.
Cóż.. napiszę do Stronglighta, sami wszak te strzałkę umieścili.... :roll:
#17 Gosc_Stas_*
Napisano 24 styczeń 2007 - 19:56
Nie wiem czy rozni sie zasadniczo miedzy szosa a mtb, ale w szosie tez sie rozni w zaleznosci od suportu i korby. O ile pamietam to kiedys Lance A. uzywal w specjalnym Trek-u takiej korby gdzie zbliozno tarcze maksymalnie do ramy, krotki suport - zblizono rowniez w ten sposb pedaly do siebie.
Pzdr
Stas
Pzdr
Stas
Napisano 24 styczeń 2007 - 20:27
Rozstaw między pedałami zależny jest od korby i suportu, jak zaznaczył Stas. Swego czasu wymieniałem korbę w trekkingu i niestety musiałem szukać dłuższej osi suportowej, bo nowa korba nie pasowała do starej osi. Nie są to jednak bardzo znaczne różnice. Zdecydowanie szerszy rozstaw pedałów mam w moim rowerze stacjonarnym i tu mam problem, :-/ ...ale jakoś to przeżyję :mrgreen:
pozdro horny
pozdro horny