Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymiana łożysk suport campagnolo record.

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 15 maj 2011 - 14:13

Słyszałem, że w suportach campagnolo można wymieniać bezproblemowo łożyska stąd moje pytanie. Jakie łożyska idą do suportu campagnolo record 102mm ITA 36x24T na kwadrat. Może ktoś z was bawił się już w wymianę? Z góry dzięki za pomoc.

#2 elziomallo

elziomallo
  • Użytkownik
  • 97 postów
  • SkądMiasto Świętej Wieży

Napisano 23 czerwiec 2011 - 19:58

Hej

Jeśli ci to pomoże, to mam przed sobą rozebrany suport Chorusa. Zakładając, że są w nim te same łożyska to po prawej stronie są 2 łożyska 61803 a po lewej jedno 61903. Najprościej wykręcić i sprawdzić samemu. Ja kombinuję jak do alu misek z tego suportu założyć tytanową ośkę z fsa ultimaxa, powinien niezły zestaw z tego wyjść.

#3 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 styczeń 2012 - 14:37

Suport rozkręcony teraz powstał dylemat jakie łożyska tam wsadzić. Jak wszyscy wiemy uszczelnienie w campie jest bardzo dobre więc o syf nie ma się co martwić. SKFy kosztują w granicach 30zł/szt , a chinole po 5-8zł. Czy będzie znaczna różnica w działaniu ? Ma ktoś doświadczenie ?

#4 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 styczeń 2012 - 15:11

Ja kiedyś do Chorusa wsadziłem takiego chinola i przez pół roku jeżdżenia nie narzekałem, potem sprzedałem rower i nie wiem, jak długo to wytrzymało. Niestety, nie pamiętam oznaczeń łożysk, po prostu poszedłem z tym do sklepu i tam facet dobrał odpowiednie.

#5 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 styczeń 2012 - 23:55

Oznaczenia łożysk mam chodzi mi tylko o firmę czy warto dokładać do sprawdzonych SKFó lub FAGów , bo różnica w cenie jest duża;/

#6 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 29 styczeń 2012 - 03:33

ja powiem tak - cena chinoli jest tak przystepna ze chyba wrzucil bym - nawet dla testu :)

#7 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 13 marzec 2012 - 21:41

po wymanie chyba nie wszystko do końca ok, bo przy kręceniu słychać takie "charczenie" obcieranie , myslalem ze to łańcuch , ale dzwięk wydobywa się z suportu, jakieś pomysły co poszło nie tak ?

#8 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 marzec 2012 - 13:56

Po 300km kulka w łożysku pękła i całe się rozsypało, może to wada fabryczna, ale ciężko określić, zdecydowanie nie polecam chińskich łożysk..... :evil:

#9 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 18 marzec 2012 - 21:32

No to test się nie powiódł.

#10 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 18 marzec 2012 - 23:24

Hehe chytry dwa razy traci :-P

#11 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 marzec 2012 - 09:01

do suportów raczej zakąłdajcie dobre łożyska np EZO ( ja zakładam praktycznie tej firmy ,albo jak sie uda jakiesjapońće oryginalne ) , tu występują spore przeciążenia i nie warto dwa razy tego samego robić, a ból jak to w czasie zawodów sie stanie ???

To samo dotyczy piast, dobre łożyska to podstawa, zwłaszcza jak są bardzo małe , poniżej rozmiarówki 6001 .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź