Skocz do zawartości

Zdjęcie

LUXTECH EDGE PRO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#1 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 czerwiec 2011 - 16:34

Mój ukochany Canyon F8 wydał ostatnie tchnienie niespełna miesiąc temu - nie wytrzymał ostatniego wypadku i pękła rama. W związku z tym musiałem zacząć poszukiwać nowej ramy.
Niestety na wymarzonego Canyona CF SLXa, a nawet CFa troszkę funsuszy brakło, więc musiałem rozglądnąć się za czymś innym.

Miałem trzy typy: set Canyon F8 '09, set Poison Opiat albo Luxtecha. W ostateczności wybrałem tę ostatnią opcję. Wczoraj przed pracą złożyłem go w pełni, ale zrobiłem na nim tylko 5 km po mieście. Jestem mile zaskoczony, bo sztywność ramy jest bardzo wyczuwalna i zadowalająca - bardziej, jak F8, a wiadomo, że ramy Canyona sztwynością nie grzeszą. Wydaje mi się, że widelec pracuje słabiej niż canyonowy Smolik Race, ale potestuję ten rower konkretniej, to wtedy się obszerniej wypowiem. Rozmiar jest duży, więc i waga nie jest bardzo niska.

Najpierw specyfikacja, a później zdjęcia.

Rama: Luxtech EDGE PRO
Widelec: Luxtech
Korba: Dura Ace 7800 53/39T (śruba od nusiu.pl)
Stery: Crank Brothers
Suport: press-fit pod Shimano
Manetki: Ultegra 6600
Przerzutka tył: Ultegra 6600
Przerzutka przód: Ultegra 6600
Obejma: KCNC
Hamulce: Ultegra 6600 + klocki SwissTop
Kaseta: Dura Ace 7800 12-25T
Łańcuch: Dura Ace 7900 + spinka SRAM
Pedały: Look Keo Classic
Kierownica: FSA K-Wing 440
Mostek: 3T Arx Team 120
Sztyca: nie mam pojęcia ;>
Zacisk sztycy: Space
Siodło: Prologo Nago Evo TS
Koła: EDGE, a na gorsze warunki Ksyrium Equipe
Szytki: Vittoria Open Corsa Evo CX
Opony: Continental GP4000S, Bontrager Race XXX Lite
Koszyki: tanie kellysa
Owijka: Ribbon Eleganza
Linki i pancerze: Jagwire
Pulsometr: Polar S725X

Waga może nie zaskakuje, ale przyzwoita, bo 7,6 kg na EDGE`ach.

Co do wykonania mam tylko jedną uwagę - dwie naklejki, na szczęście bardzo małe(rozmiaru i z przodu), nie są dokładnie przyklejone, bo widać zmarszczenie. Poza tym zastrzeżeń brak. Nawet napisy EDGE PRO i PRO EDGE z obydwu stron nie rażą. Podoba mi się rama, a niestety na testowanie muszę zaczekać aż deszcze miną. Tyle pięknej pogody było, to się nie dało jeździć..;/

Kilka fotek. Do trawnika się nie doczepiać - już dosiany, ale kury mojej babki i tak go niszczą niemiłosiernie..

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
http://simon1s.w.int...pl/Rower/11.JPG
http://simon1s.w.int...pl/Rower/12.JPG
http://simon1s.w.int...pl/Rower/13.JPG
http://simon1s.w.int...pl/Rower/14.JPG
http://simon1s.w.int...pl/Rower/15.JPG

#2 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 czerwiec 2011 - 16:38

Świetnie się prezentuje, jedyne co, to szkoda, że nie masz wersji mostka 3T czarno-białej.
Na tych kółkach zapewne śmiga po szosach jak szalony ;)
pzdr

#3 Gosc_zenek_*

Gosc_zenek_*
  • Gość

Napisano 09 czerwiec 2011 - 18:10

Bardzo świetnie się prezentuje na tych kołach EDGE z białymi napisami, kilka małych zmian typu koszyki czy niewiadomego pochodzenia sztyca, przyzwoity zacisk siodła a maszyna w pełni wyścigowa zwłaszcza, że kółka na VITTORII - EVO.

OJ ABY MOC BYŁA Z TOBĄ.

Szacun za wybór :shock: :-? :lol:

zenek :-(

#4 scooby666

scooby666
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • Skądrdz

Napisano 09 czerwiec 2011 - 18:10

sliczna ta rama jest, taka delikatna. a ogólnie zestaw super! idealnie kolorystycznie. ekstra

#5 Gosc_zenek_*

Gosc_zenek_*
  • Gość

Napisano 09 czerwiec 2011 - 18:37

Czy rzeczywiście widać ten metaliczny lakier który robi niesamowite wrażenia na słońcu o którym jest tak wspominane na stronie luxtech ?
;-) zenek

#6 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 czerwiec 2011 - 19:27

zenek, moim ulubionym lakierowaniem jest czarny matowy, ale wziąłem taki ze względu na łatwość czyszczenia. Ładnie się prezentuje na zewnątrz - jak go składałem na podwórku, to mieni się jakby brokat pod tym bezbarwnym. Na zdjęciach włączyłem lekkie wyostrzenie przez co efekt ten zniknął ;> Nie mam jakieś artystycznej duszy, więc piękno lakieru mnie zbytnio nie rusza - bardziej kompozycja, ale tu jest jednolita.

Może i ciężkie są te koszyki, bo 120g, ale super trzymają bidony - nawet przy ostatniej glebie jeden pełny nie wypadł z takiego ;) Sztycę by pasowało jakąś ładniejszą, bo ta już zobijana, ale tutaj zobaczymy jak będzie z finansami.

Virenque, zapewne tak, ale sporo z tych rzeczy to były okazje. Na ten mostek bardzo kasy nie było, ale cena była bardzo dobra, więc go wziąłem i bidowałem później - cykloza zaawansowana :) Bardzo fajny jest - czuję jego sztywność pod moją wagą(81 do 86 aktualnie) przy sprintach albo pod górę. Zastanawiałem się nad zmianą kierownicy, żeby mieć jednolity kokpit, ale 3t ergonova nie bardzo mi się podoba. Gięcie syntace mi bardzo odpowiada, ale na razie mi przeszedł mi ten zakup.

Koła EDGE to przypadek. Najpierw miały być FFWD, ale Antkowiak leciał w kulki, więc dozbierałem na Corimy, na których pan Poręba mi zrobił dość ładną promocję, a na koniec ze względu na spłacenie długu i przewalenie mojej kasy za części składowe kół i obręcze dostałem te kółka. Jeździ się super - są bardzo sztywne, a przez swoją lekkość podjazdy były łatwiejsze do pokonania. Teraz niestety przez miesięczną przerwę muszę nadrabiać formę. Jedyne co bym zmienił, to właśnie te Vittorie. Wolałbym coś z Conti na butylowych dętkach, bo pompowanie co trzy dni mnie czasami drażni. Przez to pompowanie nigdy nie mogę się wyrobić, jak się z kimś umówię ;>

Dzisiaj jednak było 15km w tym ostry podjazd i powiem, że całkiem fajnie się jeździ - dopóki noga podaje ;) W mieście też przyspieszenie z 30 do 45 to moment, czuć że cała siła idzie w napęd.

#7 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwiec 2011 - 20:13

No i proszę, kolejny LUXTECH na forum. I kolejna osoba pisze o sztywności i tym słynnym już ;-) świetnym przenoszeniu energii na napęd, więc Jarek chyba rzeczywiście robi solidne ramy (nie, żebym wcześniej wątpił). Fajnie, że biznes się jakoś kręci i przybywa zadowolonych użytkowników. Mi co prawda również bardziej podoba się matowa wersja (na żywo coś mi w tym błyszczącym lakierze nie pasowało), ale zgadzam się z argumentem o łatwości czyszczenia. Ciekawy jest ten K-Wing, chociaż wg mnie sprawia, że kokpit jakoś chaotycznie wygląda ;-) No ale nie zawsze chodzi o "wygląda". No i (to już bardziej do Jarka) może warto byłoby wprowadzić wewnętrzne prowadzenie linek (było to już chyba kiedyś sugerowane na forum)? Bardzo sympatyczny rowerek, wielu kilometrów życzę!

fs-userbar-blog-white.png

#8 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 czerwiec 2011 - 22:23

No to Jarek nam sie rozrasta kolejna maszyna spod jego "ręki".
Miałem też zamiar kupować tę wersję ramy ale padło na speca z okazji.
Uważam że ramy Luxtecha sa na prawdę świetnym wypustem i u Ciebie wyglądają wyśmienicie z tymi kółkami :)

#9 frixfrot

frixfrot
  • Użytkownik
  • 382 postów
  • SkądVarsovia

Napisano 09 czerwiec 2011 - 22:35

O Drogi Kolego, chciałbym żeby każdy "budżetowy" rower tak wyglądał - bardzo przemyślany zestawik i powiem, że to naprawdę fajnie wygląda. Cudze chwalicie, swego nie znacie...

#10 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 09 czerwiec 2011 - 22:52

Yee, w końcu coś na Jarkowej ramie edge pro! Brawo, fajny rowerek. I muszę przyznać że ta ramka całkiem fajnie się prezentuje, szczególnie w tych czarno białych barwach, nabrał surowości.

Jak bym był przy kasie, to pewnie też bym sobie takową sprawił ;-)

#11 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 09 czerwiec 2011 - 22:53

No ale nie zawsze chodzi o "wygląda". No i (to już bardziej do Jarka) może warto byłoby wprowadzić wewnętrzne prowadzenie linek (było to już chyba kiedyś sugerowane na forum)

Moze Jarek chce nawiazywac do topowych light ram a nie do obowiazujacej komercyjnej mody na wew. prowadzenie linek....?

Poza tym rower prezentuje sie swietnie, tzn rama i kola, wage pominmy :)

#12 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 10 czerwiec 2011 - 06:40

WITAM
Rowerek bardzo pięknie się prezentuje - top rakieta pod wyczyn-klasa.
------------------------------------

Przy okazji, jest jeszcze rama EDGE PRO do sprzedaży w rozmiarze horyzont 540mm na osobę powiedzmy do 175cm wzrostu i wagą 80/90kg.

https://picasaweb.go...736035286337570

pozdrower
Jarek-LT :lol:

#13 Gosc_wolk13_*

Gosc_wolk13_*
  • Gość

Napisano 10 czerwiec 2011 - 07:19

Fajna maszyna i nareszcie poprawiony napis pro na ramie bo wcześniejszy projekt miał ten napis totalnie skopany. Zacisk sztycy i samą sztycę to bym wymienił jeszcze dzisiaj bo totalna porażka a w szczególności zacisk. Kierownica FSA raczej mi się nie podoba i wygląda paskudnie no ale to kwestia gustu. Cały rower bardzo fajnie się prezentuje i zapewne fajnie się na nim będzie jeździło.

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwiec 2011 - 07:38

Gdyby tak jeszcze urżnąć te kable wystajace z przodu od manetek :mrgreen:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#15 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 10 czerwiec 2011 - 07:51

Zacna machineria! Ale ...

totalna porażka a w szczególności zacisk

oraz

Gdyby tak jeszcze urżnąć te kable wystajace z przodu od manetek

Te 'druty' psują ogólny wygląd. Dlatego m.in. sam przeszedłem na SRAMa ;-)
No i koszyki bym wymienił na jakieś z czerwonym akcentem, coby do całości pasowały.
Poza tymi małymi szczegółami, to rower świetnie wygląda i mam nadzieję, że tak samo świetnie jeździ. Szerokości!

#16 Gosc_wolk13_*

Gosc_wolk13_*
  • Gość

Napisano 10 czerwiec 2011 - 07:52

O tym nie wspominam bo też komponenty Shimano to dla mnie nieporozumienie. Tutaj rasowo by wyglądał osprzęt Campy lub Sram Force bo ma białe wstawki ale ważne że jest rower fajnie się prezentuje i jest na czym śmigać :-) .

#17 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:44

Jak oglądałem Wasze piękne maszyny, to aż mnie skręcało, że nie mam swojej ;>

Dzięki za miłe opinie i uwagi co do roweru - chętnie bym zmienił osprzęt na coś nowszego(np. 6700), ale najzwyczajniej w świecie kasy brak i nie zapowiada się jakiś niespodziewany jej przypływ :) Już zaczynałem przechodzić na srama, to niezbyt szczęśliwie się ten zakup trafił, a nowe mają za drogie. Chwyt miały całkiem wygodny, ale wielkie klamki Shimano mają wygodniejszy górny chwyt, a przy moich długich palcach spokojnie sięgam z dolnego chwytu do klamek.

Co do kierownicy, to prawda - jest wielka i krowiasta, ale lekka i taki rozmiar niestety potrzebuję - kawał byka nie jestem, ale drobny też nie. Jeździłem kiedyś na 400 i o ile na płaskim była fajna, to na pojazdach niezbyt pomagała. Sztyca i zacisk koniecznie do wymiany, ale to w następnym miesiącu.

SPIKE, pancerze dałem odrobinę dłuższe, bo już 3cm krótsze bardzo mocno ocierały o ramę - haki prowadzące są dość głęboko schowane pod dolną rurą.

pawelkepien, z tą mocą chodzi o sztywność ramy, a zwłaszcza węzła suportowego - przy tak masywnym węźle nie ma szans, żeby poczuć jakiekolwiek pływanie ramy ;>

frixfrot, szczerze mówiąc, to składany był z tego, co już miałem, ale do poprzedniego starałem się coraz lepiej dobierać elementy :) (PS. Ale Twojego Ci potwornie zazdroszczę :D)

wober, jakby mi się trafił spec na okazji, to też bym go brał, ale przeglądając allegro i różne oferty ciężko było znaleźć fajną ramkę pode mnie - albo za duże, a mniejszych sporo więcej.

#18 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 599 postów
  • Skądz Polski

Napisano 10 czerwiec 2011 - 10:15

Świetnie prezentuje się rama razem z tymi kołami. Dorzuciłbym do tego Sram RED w wersji black. Całość wyglądałaby wtedy "szatańsko" :-)

#19 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwiec 2011 - 10:40

pawelkepien, z tą mocą chodzi o sztywność ramy, a zwłaszcza węzła suportowego - przy tak masywnym węźle nie ma szans, żeby poczuć jakiekolwiek pływanie ramy ;>

Wiem wiem PsYhOl, właśnie węzeł suportowy najbardziej zwrócił moją uwagę jak oglądałem LUXTECHy na tegorocznych targach. O ile się nie mylę, to Jarek jeszcze wspominał, że sztywność i efektywne przyspieszanie ramka zawdzięcza krótszym rurkom tylnego trójkąta. Chociaż rozumiem względy hm, "marketingowe" to jednak niezbyt podobają mi się naklejki oznajmiające, że to ręczna robota i włókno węglowe + adres strony. Tak czy inaczej, rowerek naprawdę elegancki. O, i właśnie zauważyłem kolejny szczegół dotyczący naklejek, z którym chyba pierwszy raz się spotykam w przypadku rowerów - mianowicie, nazwa modelu jest "odwrócona" po dwóch stronach górnej rury - od strony napędu jest EDGE PRO, natomiast po przeciwnej PRO EDGE. Niby symetrycznie, ale nieco zmienia wydźwięk, heh ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#20 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 10 czerwiec 2011 - 10:54

Fajny chopper :)