Dziś nagle poluzował mi się łańcuch. Wydaje mi się, że to wina tylnej przerzutki ale nie wiem co z tym zrobić.
Nie jest aż tak luźny, że zwisa, ale jak jadę przez wyboje, słychać łańcuch uderzający o tarczę korby.
Jeśli przyczyna może być gdzie indziej, czekam na pomysły.
luźny łańcuch
Started By
Adson_:D
, 11 cze 2011 16:59
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 czerwiec 2011 - 19:01
Adson_
,
Ale tam chyba jest śruba na srubokręt płaski/krzyżak ? :roll:
Poza tym wg mnie to co innego. Wrzuć zdjęcie napędu przy założonym łańcuchu na najmniejszy blat z przodu i na najmniejsza koronkę z tyłu to wszystko bedzie widać.
Może jakimś cudem masz za długi łańcuch, albo faktycznie trzeba dokręcić magiczną śrubkę.
Ale tam chyba jest śruba na srubokręt płaski/krzyżak ? :roll:
Poza tym wg mnie to co innego. Wrzuć zdjęcie napędu przy założonym łańcuchu na najmniejszy blat z przodu i na najmniejsza koronkę z tyłu to wszystko bedzie widać.
Może jakimś cudem masz za długi łańcuch, albo faktycznie trzeba dokręcić magiczną śrubkę.
Napisano 11 czerwiec 2011 - 20:31
http://zapodaj.net/6...8d60a9.jpg.html
co do śrubki, to jak dokręcałem tę na krzyżak, to nic się nie zmieniało...
co do śrubki, to jak dokręcałem tę na krzyżak, to nic się nie zmieniało...
Napisano 11 czerwiec 2011 - 21:04
http://rowerowisko.p...lugosc_lancucha
I przetrzyj go trochę szmatą - łańcuch ma być nasmarowany tylko na osiach ogniwek a nie kapać smarem. A koronki też powinny być suche i czyste bo takie lepkie łapią piach i łatwiej się "frezują".
I przetrzyj go trochę szmatą - łańcuch ma być nasmarowany tylko na osiach ogniwek a nie kapać smarem. A koronki też powinny być suche i czyste bo takie lepkie łapią piach i łatwiej się "frezują".
Napisano 11 czerwiec 2011 - 21:27
skróciłem możliwie najmniej, i nie wiem czy dalej powinienem skracać... mimo to dalej przy wstrząsie łańcuch uderza o tarczę. aaa... i jedno głupie pytanie... większe napięcie będzie jak dokręcę śrubę? czy jak ja wykręcę?
Wiem. muszę go dokładnie całego wyczyścić...
Dobra. Zrobione. chyba się wreszcie udało... okaże się jutro w trasie.
Dzięki wszystkim za pomoc
ciekawostka: po skróceniu dalej mi coś trzeszczało i już się miałem brać za sprawdzanie widelca od a do z, jednak na szczęście zauważyłem, że to śrubka od koszyka na bidon się poluzowała... :-P
Wiem. muszę go dokładnie całego wyczyścić...
Dobra. Zrobione. chyba się wreszcie udało... okaże się jutro w trasie.
Dzięki wszystkim za pomoc
ciekawostka: po skróceniu dalej mi coś trzeszczało i już się miałem brać za sprawdzanie widelca od a do z, jednak na szczęście zauważyłem, że to śrubka od koszyka na bidon się poluzowała... :-P