uszczelniacz do szytek - jaki i gdzie w wwie/jak wprowadzic
Posted 13 June 2011 - 20:21
Przepraszam ze zakladam nowy watek ale wiekszosc rzeczy ktore wygooglowalem dosc stare i nie moge przez net znalezc polecanych specyfikow.
Tak wiec. Mam dosc mala dziurke w szytce continental giro ktora przyklejalem jakies 2 lata temu
Jaki uszczelnaicz zakupic(najlepiej na miejscu w wwie) aby ja naprawic ? Ile powinienem tego wprowadzic na kolo i rozumiem ze przy tych zaworkach to tylko przy pomocy strzykawki i igly ?
Jakies inne wskazowki ?
Pozdrawiam
Posted 13 June 2011 - 22:23
Ja kiedy "złapałem kapcia" zastosowałem uszczelniacz TUFO Extreme, który można zakupić chociażby na stronie Bikestacja.pl - koszt 25 zł i spokojnie wystarczy na dwie przebite szytki.
Igła ani strzykawka nie będzie potrzebna. Pojemnik z uszczelniaczem został tak zaprojektowany, że wystarczy odkręcić wentyl i już można wlewać. Później zakręcasz wentyl, pompujesz powietrze i obracasz o kilka obrotów kołem. Uszczelniacz sam znajdzie dziurę, po czym ją zaklei.
W sumie to takich uszczelniaczy na rynku jest sporo, podejrzewam, że każdy ma podobne właściwości.
Posted 13 June 2011 - 22:44
Pozdrawiam
Posted 14 June 2011 - 07:10
Tak samo Slime , zielone paskudztwo też nie działało .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 14 June 2011 - 08:53
No Tubes nie da się nalać do szytki, która nie ma wykręcanego zaworka (a o to tu chodzi) a testy MTB nie oddają przydatności na szosie. Kolega qqx testował na szytkach i w jego przypadku działało.Caffe Latex to porażka, piana nie zatka dziury, testowali ludzie w bedętkach w mtb i jedynie No Tubes działa jak przykazano.
Tak samo Slime , zielone paskudztwo też nie działało .
Posted 15 June 2011 - 10:39
Posted 17 June 2011 - 12:53
Pozdrawiam
Posted 17 June 2011 - 14:08
Gdybym za każdym razem po napotkaniu się z jakąś drobnostką miał kupować nową część to stać mnie byłoby jedynie na starego składaczka.
O problemie napisałeś 13.06 więc 4 dni temu. Do tej pory mógłbyś zamówić taki uszczelniacz przez internet i podejrzewam, że przesyłka doszłaby na wczoraj.
Posted 18 June 2011 - 18:48
Chłopie nie opowiadaj takich farmazonów. Poza tym chodzi tu o szytki, więc piszesz nie na temat.Caffe Latex to porażka, piana nie zatka dziury, testowali ludzie w bedętkach w mtb i jedynie No Tubes działa jak przykazano.
Caffe Latex jest rewelacyjny pod każdym względem. Największym jego atutem jest właśnie to że podczas jazdy powstaje z niego piana, która równomiernie wypełnia dętkę. Testowałem go w szytkach i dwa razy zawulkanizował mi dziurę. Jedna była dużych rozmiarów, mniej więcej jak 2 łebki od zapałki. Zakleił ją w ok 20 sekund, ciśnienie zeszło, do ok 3 atmosfer, spokojnie dojechałem do domu. Można dokupić dodatkowy środek powodujący zaklejanie dużych przecięć. Nalewa się go na wypływający CaffeLatex i powoduje on, że robi się z niego momentalnie guma.
Poza tym jest łatwo zmywalny co jest bardzo ważne, bo jak przeciąłem szkłem szytkę to uszczelniacz wypływał chlapiąc cały rower i moje nogi.Jak zaschnie robi warstewka lateksu, którą łatwo zdrapać/zrolować. Nie śmierdzi.
Jest stosunkowo tani, za 1litr zapłaciłem ok 80zł. Do szytki nalewam ok 40ml.
Miałem też Joe`s No Flats który zupełnie się nie sprawdził i poza tym cuchnie niemiłosiernie.
Gosc_roswell_*
Posted 01 August 2011 - 16:09
Otóż przebiłem szytkę Tufo S3 LITE<215g, dziurka jest naprawdę bardzo mała.
Jaki środek polecacie?
Posiadam NoTubes, ale chyba niemożliwe będzie jego wprowadzenie.
Do tego jest jeszcze:
- Tufo Extreme - czy potrzebne będzie całkowite odkręcenie wentyla? Nie wiem czy to możliwe w mojej szytce
- Vittoria Pit Stop Road Racing - czy on jest tylko jednorazowego użytku?
Caffe Latex - jak go wprowadzić, czy można przez poluzowany wentyl, czy trzeba go całkowicie odkręcić?
Posted 01 August 2011 - 18:35
Nie jest to jakaś strasznie tania szytka, więc pewnie odkręcany wentyl posiada - albo przy gumie z całą tulejką, albo sam wentylek.
Gosc_roswell_*
Posted 01 August 2011 - 18:41
Teraz tylko zostaje zdecydować, czy zamówić Tufo Extreme, czy wykorzystać płyn NoTubes, który już posiadam.
NoTubes jest o tyle zły, że zasycha po 6-8 tygodniach, nie wiem jak Tufo. Z resztą Tufo jest środkiem specjalnie do szytek, a NoTubes nie.
Posted 01 August 2011 - 19:35
A skąd takie informacje??? Ja używam tego uszczelniacza i po pół roku wciąż jest płynny. Ponadto zawiera granulki, które czopują uszkodzenie niemal natychmiast po przebiciu.NoTubes jest o tyle zły, że zasycha po 6-8 tygodniach...
Tufo Extreme służy do łatania szytek i to właśnie ten szybko zasycha.
Gosc_roswell_*
Posted 02 August 2011 - 09:37
Radziłbyś, żebym wlał NoTubes do szytki?
Posted 02 August 2011 - 15:35
To wtedy trzeba dolać 30 ml i znów jest dobrze....używam go już 2 sezony. Zaznaczam jednak, że chodzi o opony MTB i nie jest zaschnięty "w całości", z wlanych 60-70ml płynna zostaje tylko mała ilość, która nie radzi sobie z szybkim zalepieniem przebić.
Ja leję. Albo to, albo NoFlats . Obydwa u mnie się sprawdziły.pafcioRadziłbyś, żebym wlał NoTubes do szytki?
Gosc_roswell_*
Posted 05 August 2011 - 12:32
Ale to nie koniec problemów...
Na ostatnim treningu czułem nieprzyjemne "podbijanie" tym razem tylnego koła.Myślałem, że złapało bicie. Szytka to również Tufo S3 Lite <215g, nigdy jej nie przebiłem. Jednak po przyjrzeniu się zauważyłem naprawdę dziwną rzecz:

Wybulenia znajdują się po przeciwnej stronie obręczy, jedno ma ok 6 cm długości, drugie 8 cm. Szytka wybuliła tylko z jednej strony obręczy.
Teraz moje pytania:
1) Co z tym robić, czy szytka się do czegokolwiek jeszcze nadaje?
2) Jak zapobiegać takiemu czemuś, czy coś zrobiłem źle?
Z góry bardzo dziękuję!
Gosc_roswell_*
Posted 05 August 2011 - 14:10
Pierwsza warstwa szytki, ta materiałowa jest przerwana. Wewnętrzne szwy wyglądają na nienaruszone. Oczywiście po ponownym napompowaniu bąble nadal się pojawia.
Zrobiłem zdjęcia jak to wygląda po spuszczeniu powietrza i odchyleniu wierzchniej warstwy: