Skocz do zawartości

Zdjęcie

uszczelniacz do szytek - jaki i gdzie w wwie/jak wprowadzic

41 odpowiedzi w tym temacie

#1 panadol

panadol
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądMagdalenka

Napisano 13 czerwiec 2011 - 20:21

Witam
Przepraszam ze zakladam nowy watek ale wiekszosc rzeczy ktore wygooglowalem dosc stare i nie moge przez net znalezc polecanych specyfikow.
Tak wiec. Mam dosc mala dziurke w szytce continental giro ktora przyklejalem jakies 2 lata temu
Jaki uszczelnaicz zakupic(najlepiej na miejscu w wwie) aby ja naprawic ? Ile powinienem tego wprowadzic na kolo i rozumiem ze przy tych zaworkach to tylko przy pomocy strzykawki i igly ?
Jakies inne wskazowki ?
Pozdrawiam

#2 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 13 czerwiec 2011 - 22:23

Temat co do szytek i uszczelniaczy był już kilka razy poruszany na tym forum. Ogólnie z używaniem uszczelniaczy nie ma wielkiej filozofii, ale wiadomo jak to na początku, żeby czegoś nie spaprać wolimy się upewnić.
Ja kiedy "złapałem kapcia" zastosowałem uszczelniacz TUFO Extreme, który można zakupić chociażby na stronie Bikestacja.pl - koszt 25 zł i spokojnie wystarczy na dwie przebite szytki.
Igła ani strzykawka nie będzie potrzebna. Pojemnik z uszczelniaczem został tak zaprojektowany, że wystarczy odkręcić wentyl i już można wlewać. Później zakręcasz wentyl, pompujesz powietrze i obracasz o kilka obrotów kołem. Uszczelniacz sam znajdzie dziurę, po czym ją zaklei.
W sumie to takich uszczelniaczy na rynku jest sporo, podejrzewam, że każdy ma podobne właściwości.

#3 panadol

panadol
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądMagdalenka

Napisano 13 czerwiec 2011 - 22:44

dzieki za odpowiedz. Kojarzy ktos w ktorym ze stacjonarnych sklepow w wwie powinienem cos takiego znalezc ? Uszczelniaczy widze troche nawet na alledrogo w wwie ale rozumiem ze potrzebuje takiego "dedykowanego" do szytek a nie zwyklych opon/detek ? domyslam sie ze chodzi wlasnie o to ze ciezko bedzie ten "zwykly" zaaplikowac do szytki przez zawor i moze nie wytrzymac sporo wyzszego cisnienia ?
Pozdrawiam

#4 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwiec 2011 - 22:50

Kolega qqx do szytek używa CaffeLatex i bardzo chwali. Można też nalać Vittoria płyn Pit Stop Road Racing (od razu pompuje), który jest dostępny w Deacathlonie.

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 czerwiec 2011 - 07:10

Caffe Latex to porażka, piana nie zatka dziury, testowali ludzie w bedętkach w mtb i jedynie No Tubes działa jak przykazano.
Tak samo Slime , zielone paskudztwo też nie działało .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwiec 2011 - 08:53

Caffe Latex to porażka, piana nie zatka dziury, testowali ludzie w bedętkach w mtb i jedynie No Tubes działa jak przykazano.
Tak samo Slime , zielone paskudztwo też nie działało .

No Tubes nie da się nalać do szytki, która nie ma wykręcanego zaworka (a o to tu chodzi) a testy MTB nie oddają przydatności na szosie. Kolega qqx testował na szytkach i w jego przypadku działało.

#7 panadol

panadol
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądMagdalenka

Napisano 15 czerwiec 2011 - 10:39

Tak wiec odwiedzilem wczoraj najpierw po drodze gosport. z uszczelniaczy to mieli tylko detke w komplecie z uszczelniaczem. pan polecil sklep niedaleko w komorowie - komobike czy jakos tak. pojechalem. jedyne co mieli to michelin stop&go czy cos takiego. jakos nie bylem przekonany czy to do szytki sie nada gdyz to raczej przeznaczone z tego co mi sie wydawalo do doraznej naprawy detki jak po drodze gdzies sie przebije. to cos odrazu pompowalo. do tego 100ml kosztowalo 54zl. bede dzis w stolicy to odwiedze jakis porzedniejszy sklep

#8 panadol

panadol
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądMagdalenka

Napisano 17 czerwiec 2011 - 12:53

tak wiec bylem jeszcze w 2ch sklepach i na nowolipki i w skiteamie i przy raclawickiej i nie mieli - mieli tylko za tym razem 80zl taki uszczelniacz jak wczesniej. kupilem wiec nowa szytke(najtansza vittorie) wkleilem na klej bo tasmy tez nie mieli i jestem szczesliwy. od razu moglem tak zrobic.
Pozdrawiam

#9 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 17 czerwiec 2011 - 14:08

Nom.. co nowe to nowe...
Gdybym za każdym razem po napotkaniu się z jakąś drobnostką miał kupować nową część to stać mnie byłoby jedynie na starego składaczka.
O problemie napisałeś 13.06 więc 4 dni temu. Do tej pory mógłbyś zamówić taki uszczelniacz przez internet i podejrzewam, że przesyłka doszłaby na wczoraj.

#10 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 18 czerwiec 2011 - 18:48

Chłopie nie opowiadaj takich farmazonów. Poza tym chodzi tu o szytki, więc piszesz nie na temat.
Caffe Latex jest rewelacyjny pod każdym względem. Największym jego atutem jest właśnie to że podczas jazdy powstaje z niego piana, która równomiernie wypełnia dętkę. Testowałem go w szytkach i dwa razy zawulkanizował mi dziurę. Jedna była dużych rozmiarów, mniej więcej jak 2 łebki od zapałki. Zakleił ją w ok 20 sekund, ciśnienie zeszło, do ok 3 atmosfer, spokojnie dojechałem do domu. Można dokupić dodatkowy środek powodujący zaklejanie dużych przecięć. Nalewa się go na wypływający CaffeLatex i powoduje on, że robi się z niego momentalnie guma.
Poza tym jest łatwo zmywalny co jest bardzo ważne, bo jak przeciąłem szkłem szytkę to uszczelniacz wypływał chlapiąc cały rower i moje nogi.Jak zaschnie robi warstewka lateksu, którą łatwo zdrapać/zrolować. Nie śmierdzi.
Jest stosunkowo tani, za 1litr zapłaciłem ok 80zł. Do szytki nalewam ok 40ml.

Miałem też Joe`s No Flats który zupełnie się nie sprawdził i poza tym cuchnie niemiłosiernie.

#11 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Napisano 01 sierpień 2011 - 16:09

Pozwolę sobie dołączyć się do tematu.
Otóż przebiłem szytkę Tufo S3 LITE<215g, dziurka jest naprawdę bardzo mała.

Jaki środek polecacie?
Posiadam NoTubes, ale chyba niemożliwe będzie jego wprowadzenie.

Do tego jest jeszcze:
- Tufo Extreme - czy potrzebne będzie całkowite odkręcenie wentyla? Nie wiem czy to możliwe w mojej szytce
- Vittoria Pit Stop Road Racing - czy on jest tylko jednorazowego użytku?
Caffe Latex - jak go wprowadzić, czy można przez poluzowany wentyl, czy trzeba go całkowicie odkręcić?

#12 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 sierpień 2011 - 18:35

roswell, jak masz cierpliwość(naprawdę dużo cierpliwości!), to możesz strzykawką z grubą wprowadzać przez jakieś 2, 3 godziny ;> Jak nie masz, to tą samą strzykawką wtryskujesz w trzy sekundy w wykręcony wentyl..

Nie jest to jakaś strasznie tania szytka, więc pewnie odkręcany wentyl posiada - albo przy gumie z całą tulejką, albo sam wentylek.

#13 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Napisano 01 sierpień 2011 - 18:41

Tak, rdzeń wentyla jest już wykręcony, więc nie ma problemu.
Teraz tylko zostaje zdecydować, czy zamówić Tufo Extreme, czy wykorzystać płyn NoTubes, który już posiadam.

NoTubes jest o tyle zły, że zasycha po 6-8 tygodniach, nie wiem jak Tufo. Z resztą Tufo jest środkiem specjalnie do szytek, a NoTubes nie.

#14 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 sierpień 2011 - 19:35

NoTubes jest o tyle zły, że zasycha po 6-8 tygodniach...

A skąd takie informacje??? Ja używam tego uszczelniacza i po pół roku wciąż jest płynny. Ponadto zawiera granulki, które czopują uszkodzenie niemal natychmiast po przebiciu.

Tufo Extreme służy do łatania szytek i to właśnie ten szybko zasycha.

#15 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Napisano 02 sierpień 2011 - 09:37

pafcio, z własnego doświadczenia - używam go już 2 sezony. Zaznaczam jednak, że chodzi o opony MTB i nie jest zaschnięty "w całości", z wlanych 60-70ml płynna zostaje tylko mała ilość, która nie radzi sobie z szybkim zalepieniem przebić.

Radziłbyś, żebym wlał NoTubes do szytki?

#16 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpień 2011 - 15:35

...używam go już 2 sezony. Zaznaczam jednak, że chodzi o opony MTB i nie jest zaschnięty "w całości", z wlanych 60-70ml płynna zostaje tylko mała ilość, która nie radzi sobie z szybkim zalepieniem przebić.

To wtedy trzeba dolać 30 ml i znów jest dobrze.

pafcioRadziłbyś, żebym wlał NoTubes do szytki?

Ja leję. Albo to, albo NoFlats . Obydwa u mnie się sprawdziły.

#17 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Napisano 05 sierpień 2011 - 12:32

Dzięki za wszelkie rady. Zastosowałem ok 25ml mleczka. szytka uszczelniła się już po lekkim ruszeniu koła. Wprawdzie przez noc zeszło powietrze, ale mój błąd - za słabo dokręciłem wentyl. Jestem już po jednej jeździe - wszystko ok, polecam.

Ale to nie koniec problemów...
Na ostatnim treningu czułem nieprzyjemne "podbijanie" tym razem tylnego koła.Myślałem, że złapało bicie. Szytka to również Tufo S3 Lite <215g, nigdy jej nie przebiłem. Jednak po przyjrzeniu się zauważyłem naprawdę dziwną rzecz:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wybulenia znajdują się po przeciwnej stronie obręczy, jedno ma ok 6 cm długości, drugie 8 cm. Szytka wybuliła tylko z jednej strony obręczy.

Teraz moje pytania:
1) Co z tym robić, czy szytka się do czegokolwiek jeszcze nadaje?
2) Jak zapobiegać takiemu czemuś, czy coś zrobiłem źle?

Z góry bardzo dziękuję!

#18 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpień 2011 - 13:04

Trzeba ją zdjąć i zerwać w tym miejscu taśmę. Jeżeli pękły szwy to, teoretycznie, do uratowania. Jeżeli osnowa to do wyrzucenia. To były nowe szytki?

#19 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Napisano 05 sierpień 2011 - 14:10

kaziklcd, szytka jest używana przez 1 sezon, jej przebieg szacuję na 3 tys km.

Pierwsza warstwa szytki, ta materiałowa jest przerwana. Wewnętrzne szwy wyglądają na nienaruszone. Oczywiście po ponownym napompowaniu bąble nadal się pojawia.
Zrobiłem zdjęcia jak to wygląda po spuszczeniu powietrza i odchyleniu wierzchniej warstwy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#20 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpień 2011 - 16:31

Na śmietnik.

Dodaj odpowiedź