uszczelniacz do szytek - jaki i gdzie w wwie/jak wprowadzic
Posted 06 September 2011 - 21:26
Posted 06 September 2011 - 21:37
Tak! Może być jeszcze taki: http://www.sklep.row...ct&prod_id=2421 .Pafcio pisałeś o takim uszczelniaczu? http://allegro.pl/no...1760168276.html
Natomiast po przetestowaniu stanowczo zmuszony jestem odradzić http://allegro.pl/ca...759392122.html. Nie tylko nie zakleił dziury ale wręcz zdewastował szytkę - od rozpuszczalnika w tym specyfiku zawartego rozkleiły się warstwy. Szytka poszła do śmieci.
Przy okazji negatywna rekomendacja dla Vittoria Corsa Evo CX - padła po 200 km :evil: . Żadnych Vittorii nigdy więcej!
Posted 07 September 2011 - 08:37
Zdejmij z obręczy napompuj ją lekko tak aby nie było bąbla i owiń ją w miejscu przetarcia plastrem takim z apteki, nanieś klej w miejsce gdzie będzie łączyła się z obręczą, odczekaj za dwie godziny, zwiń i masz przygotowany zapas do jazdy.
Plaster wytrzyma spore ciśnienie ale nie maksymalne, a na pewno lepiej wracać na takiej gumie niż z buta, tak kiedyś się niestety robiło kiedy wszystko było na wagę złota :-P
Posted 07 September 2011 - 15:32
Posted 07 September 2011 - 20:08
Coś mam pecha do tych szytek. Poprzednia najpierw z dziurką(załataną), a później na wyścigu 2cm dziura. Zaczyna się na nowo - jak tak dalej pójdzie, to chyba sprzedam te koła ;P
Posted 19 September 2011 - 19:51
Za duża dziura - opona, niestety, do śmieci.Zawulkanizowało się już trzeci raz ;> dziurka 3, może 4 mm, ale ciśnienia powyżej 7,5 bara nie wytrzymuje.. w jaki sposób to inaczej załatać? ;/ Do wulkanizacji i mi to jakoś zaleją, żeby się zespoiło? Da się coś takiego zrobić?
Posted 19 January 2014 - 18:14
żeby nie zakładać nowego tematu odświeżę stary,
szukam dobrego uszczelniacza (prewencyjnie) do szytek Vittoria corsa cx, przetestowalem już kilka i Vittoria Pit Stop nie zadziałał nawet na małej dziurce, NOflats też odpada
zastanawiam się nad dwoma do zalania szytek na sezon w celu minimalizacji kapcia:
- Tufo Extreme (pomarańczowa butelka)
- Stans No tubes (ale piszecie że nie sprawdza się w wysokich ciśnieniach)
co polecilibyście z własnego doświadczenia ?
Posted 19 January 2014 - 18:47
Stan's też u mnie zawiódł - po przebiciu dętki powietrze schodziło do ok. 3-4 bar i w tym momencie się zaklejał, ale nawet po kilkugodzinnej przerwie ponowne pompowanie koła powodowało rozszczelnienie.
NoFlats nie testowałem w szosie, ale na szerszych oponach był znacznie słabszy od Stan's, więc nie spodziewam się po nim niczego dobrego.
Jeżeli chcesz popróbować innych uszczelniaczy, niektórzy mają dobre doświadczenia z Caffelatex, choć i on jest znacznie mniej skuteczny niż w MTB, bo po prostu ciśnienia są znacznie wyższe. Natomiast w razie potrzeby Caffelatex oferuje jeszcze ZOT!, czyli aktywator natychmiastowej polimeryzacji, który wymaga co prawda dolania już po awarii, ale działa całkiem skutecznie.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 19 January 2014 - 18:53
Vittoria Pit Stop, to jest jedna wielka kupa. Nie mam pojecia co ten patent ma uszczelnic???
Jak glupi przez pare lat wozilem to ustrojstwo, a jak przychodzilo co do czego, to wielka kicha.
Po ostatniej akcji, finalnie podziekowalem.
Generalnie nie polecam prewencyjnego zalewania. Rozne srodki traca swoje wlasciwosci w roznym czasie.
Zalejesz, pojezdzisz pare miesiecy i z plynu zrobi sie glut.
Uzywalem dla zalatania dziurek, bez otwierania szytki, Stana i Caffe Latex, Stan dzialal tu lepiej.