Skocz do zawartości

Zdjęcie

uszczelniacz do szytek - jaki i gdzie w wwie/jak wprowadzic

41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Napisano 05 sierpień 2011 - 19:00

Właśnie tego się spodziewałem :/
Jaka może być tego przyczyna, żebym wiedział na co uważać, czego unikać?

Jaką polecacie - Tufo S33 Pro czy dopłacać do S33 Special albo Hi-Composite Carbon?
S3 Lite już nie chcę.

#22 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 06 wrzesień 2011 - 21:26

Pafcio pisałeś o takim uszczelniaczu? http://allegro.pl/no...1760168276.html

#23 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 wrzesień 2011 - 21:37

Pafcio pisałeś o takim uszczelniaczu? http://allegro.pl/no...1760168276.html

Tak! Może być jeszcze taki: http://www.sklep.row...ct&prod_id=2421 .

Natomiast po przetestowaniu stanowczo zmuszony jestem odradzić http://allegro.pl/ca...759392122.html. Nie tylko nie zakleił dziury ale wręcz zdewastował szytkę - od rozpuszczalnika w tym specyfiku zawartego rozkleiły się warstwy. Szytka poszła do śmieci.

Przy okazji negatywna rekomendacja dla Vittoria Corsa Evo CX - padła po 200 km :evil: . Żadnych Vittorii nigdy więcej!

#24 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 07 wrzesień 2011 - 07:15

Osobiście polecę Vittoria Pit-Stop. Uszczelnia i jednocześnie pompuje. Dedykowany do szytek szosowych, ale z cyclocrossową też sobie poradził.

#25 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 wrzesień 2011 - 07:42

Vittoria Pit-Stop może być pomocna w trasie, ale jej zastosowanie prewencyjne jest, ze względu na jej specyficzna konsystencję, raczej niemożliwe.

#26 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 wrzesień 2011 - 08:37

roswell ta szytka nie koniecznie musi wylądować w śmietniku, może być wykorzystana jako zapas.
Zdejmij z obręczy napompuj ją lekko tak aby nie było bąbla i owiń ją w miejscu przetarcia plastrem takim z apteki, nanieś klej w miejsce gdzie będzie łączyła się z obręczą, odczekaj za dwie godziny, zwiń i masz przygotowany zapas do jazdy.

Plaster wytrzyma spore ciśnienie ale nie maksymalne, a na pewno lepiej wracać na takiej gumie niż z buta, tak kiedyś się niestety robiło kiedy wszystko było na wagę złota :-P

#27 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 07 wrzesień 2011 - 15:19

Do jednej dętki profilaktycznie nalewa się 50ml? Jest jakiś dozownik czy wciskać strzykawką?

#28 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 wrzesień 2011 - 15:32

Ja używam takiego aplikatora: http://allegro.pl/ap...1752445765.html , ale można kombinować inaczej. Pamiętaj tylko, że wylot aplikatora musi mieć powyżej 3mm średnicy bo inaczej się zatka.

#29 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 07 wrzesień 2011 - 18:42

Napełniasz cały aplikator(59ml) na jedną szytkę/ dętkę?

#30 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:08

Ok. Dzisiaj wracałem po ciemku w deszczu i złapałem gumę. Na szytce nacięcie na 3mm. Zalałem tym Joem i czekam do jutra. Zrobić coś jeszcze z wierzchu z gumą, żeby tę gumę ujednolicić w tym miejscu czy nie trzeba?

Coś mam pecha do tych szytek. Poprzednia najpierw z dziurką(załataną), a później na wyścigu 2cm dziura. Zaczyna się na nowo - jak tak dalej pójdzie, to chyba sprzedam te koła ;P

#31 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:12

krzysiek-krr, leje około 40 ml

PsYhOl, lekko napompuj i dziurką do dołu - powinno się zwulkanizować

#32 wojtekpilawa

wojtekpilawa
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPiława górna

Napisano 18 wrzesień 2011 - 06:49

widzę że wszyscy piszą o uszczelniaczu tufo extreme, a czy ktoś testował tufo standard?
jest tańszy i służy do zaklejania już powstałych dziur jak i do stosowania prewencyjnie.

#33 wojtekpilawa

wojtekpilawa
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPiława górna

Napisano 19 wrzesień 2011 - 15:14

byłem dziś w sklepie rowerowym i zaproponowano mi
uszczelniacz tufo ale, w białej tubce.
nie widziałem nic takiego na allegro ani gdzieś indziej.

#34 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 19 wrzesień 2011 - 17:13

Zapytaj użytkownika pantani na light-bike.com- on używał i jestem pewien, że służy radą. Wydaje mi się, że to jakaś bardziej gęsta forma tego uszczelniacza.
pozdrawiam

#35 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 19 wrzesień 2011 - 18:47

Zawulkanizowało się już trzeci raz ;> dziurka 3, może 4 mm, ale ciśnienia powyżej 7,5 bara nie wytrzymuje.. w jaki sposób to inaczej załatać? ;/ Do wulkanizacji i mi to jakoś zaleją, żeby się zespoiło? Da się coś takiego zrobić?

#36 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 wrzesień 2011 - 19:51

Zawulkanizowało się już trzeci raz ;> dziurka 3, może 4 mm, ale ciśnienia powyżej 7,5 bara nie wytrzymuje.. w jaki sposób to inaczej załatać? ;/ Do wulkanizacji i mi to jakoś zaleją, żeby się zespoiło? Da się coś takiego zrobić?

Za duża dziura - opona, niestety, do śmieci.

#37 maciek_xc

maciek_xc
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • Skądgórny śląsk

Napisano 19 styczeń 2014 - 18:14

żeby nie zakładać nowego tematu odświeżę stary,

szukam dobrego uszczelniacza (prewencyjnie) do szytek Vittoria corsa cx, przetestowalem już kilka i Vittoria Pit Stop nie zadziałał nawet na małej dziurce, NOflats też odpada

zastanawiam się nad dwoma do zalania szytek na sezon w celu minimalizacji kapcia:

- Tufo Extreme (pomarańczowa butelka)

- Stans No tubes (ale piszecie że nie sprawdza się w wysokich ciśnieniach)

co polecilibyście z własnego doświadczenia ?

#38 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 styczeń 2014 - 18:47

Tufo Extreme jest używany WYŁĄCZNIE do naprawy, a nie jako środek zabobiegawczy.

Stan's też u mnie zawiódł - po przebiciu dętki powietrze schodziło do ok. 3-4 bar i w tym momencie się zaklejał, ale nawet po kilkugodzinnej przerwie ponowne pompowanie koła powodowało rozszczelnienie.

NoFlats nie testowałem w szosie, ale na szerszych oponach był znacznie słabszy od Stan's, więc nie spodziewam się po nim niczego dobrego.

Jeżeli chcesz popróbować innych uszczelniaczy, niektórzy mają dobre doświadczenia z Caffelatex, choć i on jest znacznie mniej skuteczny niż w MTB, bo po prostu ciśnienia są znacznie wyższe. Natomiast w razie potrzeby Caffelatex oferuje jeszcze ZOT!, czyli aktywator natychmiastowej polimeryzacji, który wymaga co prawda dolania już po awarii, ale działa całkiem skutecznie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#39 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 styczeń 2014 - 18:53

Vittoria Pit Stop, to jest jedna wielka kupa. Nie mam pojecia co ten patent ma uszczelnic???

Jak glupi przez pare lat wozilem to ustrojstwo, a jak przychodzilo co do czego, to wielka kicha.

Po ostatniej akcji, finalnie podziekowalem.

Generalnie nie polecam prewencyjnego zalewania. Rozne srodki traca swoje wlasciwosci w roznym czasie.

Zalejesz, pojezdzisz pare miesiecy i z plynu zrobi sie glut.

Uzywalem dla zalatania dziurek, bez otwierania szytki, Stana i Caffe Latex, Stan dzialal tu lepiej.

#40 maciek_xc

maciek_xc
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • Skądgórny śląsk

Napisano 19 styczeń 2014 - 22:07

dzięki za porady,

czyli co, ogólnie lepiej nie zalewać i jak już to wozić ze sobą tego ZOT'a ? 

ktoś go wlewał od razu do szytki bez uprzedniego zalania caffeelatex'em ?

jakieś jeszcze sugestie ? 

Dodaj odpowiedź