Skocz do zawartości

Pulsometr z LIDL'a

154 odpowiedzi w tym temacie

#101 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 03 lipiec 2012 - 19:29

Przetestowałem pulsometr.

Podstawka bez problemu wchodzi na kierownicę (nie wiem w czym kolega miał problem).

Dołączona grafika

Sygnał łapie błyskawicznie, ani razu nie traci sygnału, opaska się nie zsuwa, nie przeszkadza, jak dla mnie bomba. Jestem zadowolony.

#102 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 03 lipiec 2012 - 22:12

..... wszyscy o tych pulsometrach
to i starszy pan, również nabył

ciut, zajęło mi rozpracowanie tego ustrojstwa / w mych czasach językiem obcym był rosyjski ;-) , ale się udało
poustawiałem i dziś ruszyłem na przejażdżkę
mocowanie jest stabilne i po zapięciu paska , maszyneria trzyma się, lepiej niż dobrze
pulsometr działa bardzo dobrze , nie urywa sygnału
reaguje na zmiany bez jakiś zauważalnych przerw ...

jedno co mnie uderzyło to-to że, jak popatrzyłem na te cyferki
strefy tętna etc. to się okazało że...... pulsometr mam w głowie
kilkadziesiąt tysięcy km i grubo ponad 3 dziesiątki sezonów na rowerze
pozwala poznać siebie i swoje możliwości
:)

jarek :)

#103 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 04 lipiec 2012 - 13:30

A czy jest taka opcja, żeby pokazywało ile czasu jechałem w danej strefie??

#104 Alex2310

Alex2310
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądCzarne/Szczecinek

Napisano 04 lipiec 2012 - 14:59

A czy jest taka opcja, żeby pokazywało ile czasu jechałem w danej strefie??

Jest, ustawiasz strefę w której chcesz jechać i jedziesz. Na koniec sprawdzasz: klepsydra to czas jazdy w strefie, strzałka w górę to czas jazdy powyżej ustawionej strefy a w dół to czas jazdy poniżej ustawionej strefy;)

Ps. Swojego pulsaka kupiłem dopiero wczoraj w Chojnicach. Leżało jeszcze 8 sztuk :o Jak narazie jestem zadowolony;))

#105 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 04 lipiec 2012 - 16:37

dzięki

#106 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 16 lipiec 2012 - 09:06

Mój pulsometr na 4 treningu zaczął niestety głupieć. Początkowo nie chciał działać potem pokazywał tętno 220 przy spokojnej jeździe, 70 przy szybszej, a po kilku kilometrach wrócił do normy. Już miałem go oddawać.

Mam w związku z tym pytanie.
Czy jak zaczynacie kolejny trening, poza skasowaniem z pamięci starych zapisów robicie jeszcze coś żeby zacząć pomiar, czy pulsometr sam startuje. Szczerze mówiąc poprzednim razem też nie chciał mi wystartować. Dopiero jak pokasowałem wszystko ruszył.

#107 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 lipiec 2012 - 09:14

Zwilżyć elektrody opaski lekko słoną wodą lub kupić przeznaczony do tego żel EKG w sklepie medycznym. Albo się trochę zapocić. Dlatego po kilku kilometrach wrócił do normy. pozdr

#108 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 16 lipiec 2012 - 09:35

Pokombinuj z kanałem, też miałem takie problemy, w końcu zmieniłem kanał na 10 i pulsometr startuje jak tylko nałożę opaskę, bez żadnego zwilżania.

#109 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 lipiec 2012 - 10:11

No to ciekawostka. Nie spotkałem jeszcze taniego pulsometru z możliwoscią zmiany kanału. Możesz napisać jaki to model i jak się to robi? pozdr

#110 karolek

karolek
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 16 lipiec 2012 - 10:59

Czy ma może ktoś uchwyt do tego pulsometru na zbyciu? Może komuś nie jest potrzebny i leży bezużyteczny :) Ja swój przypadkiem wyrzuciłem razem z opakowaniem.

I spytam z ciekawości - używacie funkcji 'Fitness level'? Mierzy 'spadek' tętna przez 5 minut po treningu/wysiłku. Jakie macie wartości? Ja z kiepską kondycją 140 -> 94

#111 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 16 lipiec 2012 - 11:06

No to ciekawostka. Nie spotkałem jeszcze taniego pulsometru z możliwoscią zmiany kanału. Możesz napisać jaki to model i jak się to robi? pozdr

Zgodnie z instrukcją - i u mnie działa - kanał zmienia się poprzez wyciągnięcie baterii z opaski na kilka sekund.

#112 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 lipiec 2012 - 11:33

Mam w związku z tym pytanie.
Czy jak zaczynacie kolejny trening, poza skasowaniem ......

najważniejsze, by elektrody były zwilżone
wystarczy woda .... po kilku km, zastąpi ją Twój pot
.... reset danych
i powinno być ok.

j. ;-)

#113 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 16 lipiec 2012 - 11:50

Mój pulsometr na 4 treningu zaczął niestety głupieć. Początkowo nie chciał działać potem pokazywał tętno 220 przy spokojnej jeździe, 70 przy szybszej, a po kilku kilometrach wrócił do normy. Już miałem go oddawać.

Ja zauważyłem u siebie to samo. Raz tętno 70, a raz powyżej 200. Ruszanie paskiem nic nie daje. Raczej o zwilżenie też nie chodzi bo zdarzyło mi się to po parudziesięciu kilometrach, więc zwilżony byłem.

Mnie się jeszcze jedna dziwna rzecz przydarzyła. Raz nosząc go na ręce bez paska nagle pisnął i się skasował. Drugi raz własnie przy tętnie powyżej 200 w trakcie treningu lekko go puknałem i stało się to samo. Pisk i reset. Czy ktoś wie co jest nie tak? A może ten model tak ma?

#114 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2012 - 11:57

dastin4, raczej go oddaj na reklamację, może jeszcze jakieś sztuki na wymianę zostały. Widać że w tym roku trochę gorzej z jakością.

#115 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 16 lipiec 2012 - 13:00

Mam pytanie jak przelacze przyciskiem mode z HRM na np. CHRONO, to pulsometr przestaje zliczac??

#116 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2012 - 13:10

jano_3, nie przestaje.

#117 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 16 lipiec 2012 - 17:22

KeNaJ, czyli przestaje zliczać??

#118 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2012 - 17:32

jano_3, w poprzednim poście pomiędzy nie a przestaje nie ma przecinka, więc pulsometr zlicza cały czas gdy tylko masz na sobie opaskę, obojętne w jakim trybie.

#119 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 lipiec 2012 - 19:47

W pulsometrze z niekodowanym sygnałem mogą się zdarzyć skoki tętna jak złapie jakieś zakłócenie. Może być od sieci energetycznej a ponoć nawet od przebicia w instalacji zapłonowej przejezdzającego samochodu. Ale samoczynny reset nie powinien się zdarzać. Nawiasem mówiąc takie skoki widziałem na drogim kodowanym Polarze u kolegi. pozdr

#120 Gosc_e967667_*

Gosc_e967667_*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2012 - 20:00

Ja bym chciał się jeszcze zapytać co zlicza uderzenie serca? Te "wąsy" od tego plastikowego czegoś, czy właśnie to plastikowe? Dlaczego pytam, bo dzisiaj go trochę zapociłem i myślałem, że już będzie do wyrzucenia, ale na szczęście wrócił z otchłani zmarłych. Chciałbym np miejsce, gdzie jest bateria owinąć np taśmą, żeby zmniejszyć styk ze skórą w tym miejscu.

Dodaj odpowiedź