Shimano Sora
Napisano 15 lipiec 2011 - 20:58
Jeśli Shimano to polecam zacząć od Tiagry. Jeśli masz więcej pieniędzy to 105 jest idealna.
Napisano 15 lipiec 2011 - 21:16
"Grupa komponentów “do łatwej jazdy” dla bardziej amatorskiego sportowo-rekreacyjnego roweru szosowego."
Z mojego doświadczenia wynika że przy takim zastosowaniu ta grupa spisuje się przyzwoicie (wręcz dobrze).
Wszystko zależy jakie masz wymagania i oczekiwania odnośnie sprzętu w rowerze.
Jeśli planujesz na dobre związać się z kolarstwem etap sory możesz sobie darować i szukać okazji na grupy 105/Apex/Rival/Campa.
Sora różni się od tych grup niższą precyzją działania, wyższą wagą czy np brakiem możliwości zrzucenia łańcucha na niższy tryb w dolnym chwycie.
Jeżeli chodzi o niezawodność, to przy zastosowaniu takim jak jest napisane w cytacie u góry, w rowerze mojego brata po 50 tysiącach km nie rozleciał się żaden mechanizm!
Moim zdaniem wszystkie opinie że sora to g***o czy porażka całkowita pochodzą od ignorantów którzy nie wiedzą do czego ta grupa została stworzona.
Gosc_kubapie_*
Napisano 15 lipiec 2011 - 21:25
Napisano 19 lipiec 2011 - 13:06
Tutaj link do tych klamek:
http://xtrabike.pl/?...r=3000&strona=0
Gosc_kubapie_*
Napisano 19 lipiec 2011 - 13:16
Specjalna funkcja? Jak dla mnie to kolejna wada poza wyglądem i "masywnością". To hamowanie to nie problem dla osoby, która przejechała się z tym więcej niż 10 minutspecjalna funkcja to: - to obecność dwóch dźwigni, rozdzielających działanie na dwa różne kierunki ruch przerzutek. Dwie oddzielne dźwignie wymuszające ruch przerzutek pozwalają uniknąć dezorientacji i ułatwiają przerzucanie. Jednocześnie mają eliminować niechciane hamowanie podczas zmiany biegów.

Napisano 19 lipiec 2011 - 17:35
Ja i syn mamy Microshifta (Red i Arsis) w swoich rowerach od maja (przesiadka z Sory) i porównanie jak dzień do nocy na korzyść Msh (choć moja Sora ani razu nie zawiodła przez 3 lata użytkowania).
Napisano 19 lipiec 2011 - 21:07
Napisano 21 lipiec 2011 - 20:01
Natomiast klamki - czasem klekoczą na dziurach. Poza tym są niezawodne i bardzo wygodne. Z pewnością rozwiązanie wygodniejsze od Sory.
Napisano 10 sierpień 2011 - 20:52
Klamki posiadam Shimano 2300 przerzutki natomiast Shimano 2200 i pytanie dotyczy tej tylnej właśnie - jaki największy tryb kasety potrafi ona obsłużyć?
Dodam tylko, że korbę planuję (jeszcze nie kupiłem) Truvativ'a ISO Flow Road 53/39...
Wiem, że trochę się wkręciłem w rozmowę ale wiem również, że kolega zakładający tego posta też chce złożyć 'koło' na tańszym osprzęcie więc może i jemu przydadzą się odpowiedzi. ;-)
Napisano 21 październik 2011 - 16:43
Widzę, że panowie rozmawiają konkretnie o podzespołach takiej trochę (nie da się ukryć) niższej klasy a z takich chcę właśnie zbudować swoją pierwszą 'szosę' więc... zapytam :-)
Klamki posiadam Shimano 2300 przerzutki natomiast Shimano 2200 i pytanie dotyczy tej tylnej właśnie - jaki największy tryb kasety potrafi ona obsłużyć?
Dodam tylko, że korbę planuję (jeszcze nie kupiłem) Truvativ'a ISO Flow Road 53/39...
Wiem, że trochę się wkręciłem w rozmowę ale wiem również, że kolega zakładający tego posta też chce złożyć 'koło' na tańszym osprzęcie więc może i jemu przydadzą się odpowiedzi. ;-)
max to bodajze 27 albo 28 zebow. To limit dla wszystkich przerzutek z krotkim wozkiem bez ronicy czy to sora czy DA. u mnie przy 28 gorne kolko przerzutki lekko uderzało o kasetę ale takiego rpzelozenia uzywa sie bardzo rzadko i na krotkich dystansach wiec to nie problem...
Dodaj odpowiedź