Jump to content

Photo

Strzelające szprychy

10 replies to this topic

#1 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 23 July 2011 - 20:13

Dzisiejszy trening zakończył się smutną wiadomością, a mianowicie strzelającymi szprychami w przednim kole.

Sprawa wygląda tak, że z jednej strony jedna ze szprych lekko odstaje, no i przy zawisie na kierownicy słychać strzelające szprychy - dźwięk jest taki jak brzdynkające koraliki za dawnych lat.

Myślicie, że zaniesienie kółka do centrowania wystarczy?

#2 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 23 July 2011 - 20:16

eee????? strzelające ?? naciągnij porządnie przednie koło , powiedz że szprychy mają mieć 90 kgf naciągu jeśli to dobrej klasy obręcze i szprychy.

Poza tym pisaliśmy już o tym jak i co aby nie trzeszczały szprychy itp..

czyli powód to luźne szprychy?

#3 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 23 July 2011 - 20:20

czyli powód to luźne szprychy?

Powaznie Deadi, w tych twoich kabanch takie rzeczy sie dzieja , to mocne kola sa bo tez swoja wage maja ;-)

#4 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 23 July 2011 - 20:22

Coś mi sie wydaje, że to po ostatnim maratonie, na którym zdarty był asfalt + 8,5bara zrobiło swoje. Poza tym kółka mają już około 7k km, wiec chyba mają prawo kwieczeć.

#5 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 July 2011 - 15:22

Zaniosłem kółka do lokalnego speca, zobaczymy co zdziała...

#6 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2011 - 18:38

myślisz że 7k to dużo na koła? ja mam swoje od 98' i dwa lata temu pękła mi szprycha w przodzie wywaliłem wszystkie i dałem nowe razem z nyplami zaplotłem na 4x i kręcą się dalej ;-)

#7 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 posts
  • SkądSidzina

Posted 25 July 2011 - 18:44

to ja też się podepnę, również strzelają mi dźwięczą mi szprychy w tylnym kole i to o dziwo nie przy deptaniu na twardo w stylu płyta-ośka a właśnie jak zrzucę z przodu na małą tarczę a z tyłu mam największy zębatkę, co trzeba zrobić, żeby to ustrojstwo wyeliminować?

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2011 - 20:11

to samo co Deadi, naciągnąć szprychy .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#9 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 25 July 2011 - 21:55

jedroll1, a Tobie to przypadkiem może wózek przerzutki o szprychy stuka - sprawdziłbym taką możliwość.

#10 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 28 July 2011 - 17:41

Kółko wróciło, po pierwszym kilometrze narazie nic nie strzela - jutro montaż licznika i krótka przejażdka.

#11 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 21 June 2015 - 15:53

Trochę odświeżę.

Czy strzelanie szprych w tylnym kole może występować tylko podczas pedałowania? Właśnie tak mam, jak nie kręcę to cisza, a przynajmniej bębenek skutecznie wszystko zagłusza. Po ręcznym sprawdzeniu naciągu wydaje mi się, że są luźniejsze niż za nowości, ale czy możliwe aby wszystkie naraz?

Reply to this topic