Jump to content

Photo

Koła gotowe firmowe

1149 replies to this topic

#421 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 12 June 2014 - 08:24

wczoraj po raz kolejny mialem przyjemnosc zobaczyc jak wspaniale koła robi Campagnolo.Rok temu w kolach Vento wywalilo mi naraz 3 szprychy i rozerwalo w tym miejscu obrecz.Ot tak podczas jazdy po rownym asfalcie.Koło do wyrzucenia bo obreczy nie idzie dostac.

Wczoraj jedziemy z kumplem,on caly rower na recordzie/chorusie chwali mi sie jaka to campa swietna.Zjechalismy z gory a tu koło mu bije Campa ZOnda.Ogladamy wszystkie szprychy,przeciez OK a tutaj wyrwane 3 z kawalkiem obreczy.No po prostu zalamka,różne koła mialem.Składane gotowce Mavika,shimano ale takich jaj to nigdzie nie bylo a jak widac jednak Campa ma taka przypadłość

#422 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 12 June 2014 - 19:34

Potwierdzam, miałem to samo jednocześnie w dwuch kołach, masakra jakaś z tą Campą

#423 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 posts
  • SkądSierpc

Posted 12 June 2014 - 21:21

Ja natomiast używałem kolejno Campagnolo Vento , Scirocco , Zonda  oraz siostrzane FULCRUMY 7 , 5 a teraz 3 ,  przy mojej wadze powyżej 100kg i rocznych przebiegach ok 8-10 tys. Nie zawsze miałem je od nowości. Zauważyłem prawidłowość że te koła trzeba umieć centrować , na Vento przeleciałem sporo km gdy zachciało mi się je centrować ( wydawało mi się że jest lekkie bicie) po tej centrze w serwisie w W-wa koło wytrzymało jakieś 200km i wyrwało nyple z felgi (najprawdopodobniej za mocno naciągnieto szprychy) dokładnie to samo miałem w Fulcrum 5 , koła 2 sezony bez żadnych problemów aż kolega mi podcentrował efekt pękniecia obręczy wokół nypli. Teraz używam Zonda i Fulcrum 3 i 7 i żadnych problemów oczywiście już nikt się do nich nie dotyka . 

Reasumując uważam że campagnolo i Fulcrum robią bardzo porządne i trwałe koła . a takie Fule 7 w swojej klasie są bezkonkurencyjne !

#424 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 13 June 2014 - 07:29

tak tylko ze moje jak i jego kola byly od nowosci nie tykane...

#425 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 19 June 2014 - 20:24

a moim zdaniem to nie świadczy dobrze o kołach, a raczej o tym zaplocie 3G. Powinni dawać jakieś podkładki pod nyple by te się nie wyrywały. 

#426 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 19 June 2014 - 21:55

Do Zondy i wyższych modeli można kupic już samą obręcz do wymiany

#427 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądlubelszczyzna

Posted 25 June 2014 - 11:24

a moim zdaniem to nie świadczy dobrze o kołach, a raczej o tym zaplocie 3G. Powinni dawać jakieś podkładki pod nyple by te się nie wyrywały. 

Możliwe, że teraz to poprawili...

CZ

A sam zaplot już toważyszy kilka dobrych lat tym kołom i jakoś z niego nie rezygnują i chętnych na w/w koła nie brakuje..

#428 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 25 June 2014 - 11:47

obrecz 500zl wiec nieoplacalne.A jednak cos bylo na rzeczy skoro zmienili obrecz...

#429 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 25 June 2014 - 12:38

no tak to jest... ale samemu dać podkładki przy centrowaniu też nieglupi pomysł

#430 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 29 June 2014 - 20:07

Możliwe, że teraz to poprawili...

CZ

Możliwe, jeśli te pogrubienie nie jest wyfrezowane jednocześnie od środka. No i od Zondy dopiero tak zrobili, a te mają 16/21 szprych więc trochę nie bardzo pod wyższą wagę :-( z technologicznego punktu widzenia.

#431 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 30 June 2014 - 06:23

Ostanie dobra koła składane, jakie miałem były złożone przez karbon'a. Starsi bywalcy na forum na pewno pamiętają gościa.

Ambrosio Crono F20+Miche Racing+Sapim Race, masa całości to 1744g, zbierając koszty do kupy jakieś 1100 PLN. Ten zestaw był pancerny zarówno na szosie (używałem 1 rok) i w CX (jeździłem ponad 2 lata). Zabił go dopiero wypadek jaki miałem na rowerze CX, no ale z samej ramy też właściwe została tylko korba.

Teraz mam 2 zestawy firmowe: Fulcrum 7 CX do cyclocrossu i Miche Pistard Tubular do fixa. Wg. moim opinii, na moje 86kg wagi oba zestawy spisują się wzorowo a są ostro katowane (krawężniki, dziury, piach, jazda w deszczu). Piasty w zestawie Miche się bardzo pięknie toczą,  prawie w nieskończoność.

Dzisiaj zdecydowałbym się również na koła gotowe. Producenci trochę poszli do przodu jeśli chodzi o wagę, trwałość. Z drugiej strony o fachową rękę do składania coraz trudniej, komponenty trudno dostępne (vide Amborsio Nemesis, Crono, piasty Camba, Miche). Na obręczach z chin, novatec raczej nie chciałbym składać.

Ciągle w piwnicy zalegają mi całkiem niezłe obręcze (Hed Belgium) i trochę jeszcze poleżą, bo planem było sklecenie lekkich kół (sub 1400g) na piastach ultralight i cx-ray.

#432 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 11 July 2014 - 17:59

Co myślicie o kołach Shimano WH RX05, chyba reprezentują dobry poziom jak na koła za 450 zł? Zastosowanie w przełaju.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#433 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2014 - 23:34

http://allegro.pl/ko...4408787406.html

Warto kupić?

#434 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 19 July 2014 - 19:51

Jak jest z dostępnością części zamiennych do kół Shimano? Konkretnie chodzi o koła Ultegra. Słyszałem, że Mavic ma bardzo utrudniony dostęp, a jak jest z Shimano. Nie ma problemu, żeby dokupić sobie np. szprychy zapasowe?

#435 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 19 July 2014 - 20:34

Raczej nie ma, tylko po prostu są droższe, powiedzmy 10 zł od sztuki.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#436 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 19 July 2014 - 20:53

http://www.cyklotur....ie,3,0,0,2.html

#437 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 20 July 2014 - 10:04

Bardzo drogie te części. A do jakich kół firmowych części są łatwo dostępne i niezbyt drogie?

#438 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądKórnik

Posted 20 July 2014 - 11:35

Bardzo drogie te części. A do jakich kół firmowych części są łatwo dostępne i niezbyt drogie?

O Mavicach wielokrotnie pisano na forum - w kwestii dostępności , a przede wszystkim cen części zamiennych  -porażka , jeśli zaś chodzi o Campagnolo - osobiście przerabiałem temat - podobnie , jedyny autoryzowany serwis Campy to Wertykal ( przynajmniej do niedawna) - nie mieli szprychy pod kolor do eurusa , ani łożysk do Zondy , szprycha do eurusa - ok.30 pln za sztukę. Z tego co wiem to stosunkowo Shimano wypada chyba najlepiej w tym towarzystwie ,przynajmniej jeśli chodzi o dostepność komponentów.

Jest jeszcze DT Swiss , tutaj problemy powinny być najmniejsze - mają polskiego przedstawiciela i sporo produktów na stronie do kupna od ręki http://www.dt4you.com/ , ponadto często wyprzedają asortyment w naprawdę atrakcyjnych cenach.

Nie jest w interesie potentatów aby oferować komplety części zamiennych do ich gotowych produktów ,stąd zaporowe ceny i ograniczona dostępność - rozwaliłeś koło - przyjdź ,zostaw u nas swoje $ i kup następny zestaw -proste.

Wydaje mi się , że nasz rynek jest przez potentatów dalej traktowany bardzo marginalnie i wręcz olewczo , obroty jakie u nas uzyskują są zapewne minimalne i stąd taka a nie inna sytuacja ,ale teraz gdy wybuchnie "majkomania" ;-)  z pewnością sytuacja ulegnie radykalnej zmianie  :-D i tłumy świeżo "upieczonych" szosowców ruszą na zakupy  :-)

#439 aparvis

aparvis
  • Użytkownik
  • 84 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 July 2014 - 12:40

Jak wygląda dostępność części do kół Fulcrum? Potrzebuję wymienić łożysko w swoim Racing 7 i jak na razie znalazłem je jedynie w ofercie Wertykalu. Są jakieś inne polskie sklepy sprzedające takie części zamienne?

#440 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 20 July 2014 - 13:45

weź je na przymiarkę do sklepu z łożyskami ;) tanio i dobrze

gdzieś był symbol łożyska na forum podany... dostaniesz je za 10zł max

Reply to this topic