Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła gotowe firmowe

1149 odpowiedzi w tym temacie

#801 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopad 2016 - 23:25

Piasty w tańszych kołach systemowych DT mają strasznie badziewne łożyska, które potrafią rozlecieć się po miesiącu jazdy. Poza tym nie mają ratcheta, tylko zapadki. Z 350 one nie mają nic wspólnego. 

• Helium lubi to

#802 Helium

Helium
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 18:45

DT 180, 190, 240 i 350 maja Star Ratchet, powyżej to faktycznie zwykła, nie robiąca szału piasta. Liczba  w nazwie DT, to waga tylnej piasty +/-.

#803 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 05 listopad 2016 - 19:47

Piasty kupione osobno w sklepie mają dobre łożyska, niestety DT produkuje też masę OEM-ów dla wielu producentów rowerów, a tam o jakości podzespołów decyduje księgowość.

• Helium lubi to

#804 air

air
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:26

Potrzebuje wsparcia.W Cosmicach zdarła mi sie naklejka i w sumie zerwalem pozostale.

Wyglada to lepiej niz z nimi.

Teraz pytanie, czy i czym mozna pomalowac srebrna krawedz hamujaca tak aby byla czarna jak reszta obreczy, tak aby to sie nie scieralo od klockow?

FSA ma tak w swoich modelach, tylko nie moge znalezc czym to malują.

#805 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:41

Nie da się tak pomalować, ale jest na to lekarstwo, zakup kół karbonowych, wtedy może zmieni się Twoje podejście do świecącej powierzchni hamowania :)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#806 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 grudzień 2016 - 23:32

Potrzebuje wsparcia.W Cosmicach zdarła mi sie naklejka i w sumie zerwalem pozostale.

Wyglada to lepiej niz z nimi.

Teraz pytanie, czy i czym mozna pomalowac srebrna krawedz hamujaca tak aby byla czarna jak reszta obreczy, tak aby to sie nie scieralo od klockow?

FSA ma tak w swoich modelach, tylko nie moge znalezc czym to malują.

Albo kup Mavici z powierzchnią Exalith lub analogiczny wytwór od DT.

• air lubi to

#807 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudzień 2016 - 16:05

Aluminium się nie maluje, tylko anoduje. Anodowane powierzchnie hamujące ścierają się po 1-2 tys km. Nie istnieje coś takiego jak obręcze z czarnymi, aluminiowymi powierzchniami, które nie ścierają się do srebrnego pod wpływem hamowania. 

#808 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 04 grudzień 2016 - 23:43

Spieki ceramiczne kiedyś wytrzymywały dłużej niz anoda. Ktoś to jeszcze robi?

Ogólnie dla mnie nipoważne zachcianki. Problemy pierwszego świata? (przepraszam ;)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#809 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 05 grudzień 2016 - 01:38

Rigida miała kiedyś obręcze z powierzchnią Carbide SuperSonic, która miała ciemny kolor i faktycznie prawie się nie ścierała, ale nie z każdymi klockami to działało, to znaczy miękkie klocki bardzo szybko zjadało, a twarde trochę piszczały. 

Proces nanoszenia tej warstwy polegał na wstrzeliwaniu z bardzo dużą prędkością (stąd nazwa SuperSonic) cząstek węglików (Carbide) na powierzchnie hamujące. Tak przynajmniej to opisywali.

Osobiście miałem to w modelu Chrina. Obecny model o tej nazwie (pod marką Ryde) nie ma już tej powierzchni, ale jest nieco lżejszy (kupiłem niedawno na wymianę, bo te stare kiedyś podbiłem wpadając w nocy w dużą dziurę w asfalcie).

https://www.sjscycle...ide-wall-black/

#810 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 05 grudzień 2016 - 21:28

To było alu? Nie słyszałem, by alu się nawęglało, a to wygląda mi na taki proces. Może sama powierzchnia np. 0,5mm była stalowa?

#811 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 05 grudzień 2016 - 23:07

Tak kiedyś wyglądały ceramiki od mavica

wraubs.jpg

a tak jak spiek się rozpadł!

3283055534_4d34a779dd.jpg?v=0

#812 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 05 grudzień 2016 - 23:11

Zacytuję opis z powyższego linka do obręczy Grizzly:

Ultra hard wearing Carbide Super Sonic brake surface, allowing fantastic braking and wear characteristics. The carbide is projected at seven times the speed of sound on to the rim embedding it into the alloy. Unlike a ceramic surface it cannot flake away as it is part of the rim (not a layer).

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale chyba to jednak jakiś inny proces niż nawęglanie.

Nie jest to również warstwa ceramiczna i mogę potwierdzić, że nic się nie łuszczy z takich obręczy.

Znalazłem coś na ten temat tutaj: http://www.asbindust...arbide-coatings

http://www.bikeforum...re-popular.html

#813 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 05 grudzień 2016 - 23:12

Teraz mavic to nazywa chyba Exalith

About Exalith

It just happens that I know a little bit about Mavic's Exalith process; it is an industrial process that, has mostly been deployed in high performance applications including aerospace, defence, motor sport, Formula 1, turbochargers, yacht racing and within plasma generators for the semi-conductor industry.

Components to be treated are immersed in a special liquid electrolyte and then subject to a very high electrical voltage (potential difference) that causes millions of tiny "discharges" or sparks on the surface of the component. These discharges generate very high temperatures which cause the surface of the material to be converted into a hard, dense ceramic.

When I say "very high temperatures" we are talking in excess of 15,000 deg Celsius or hotter than the surface of the sun although the heating effect is so local and transient that it doesn't affect the mechanical properties of the underlying aluminium.

The Exalith treatment is most accurately described as a "surface conversion" treatment rather than a coating. The process converts the surface of the existing aluminium into a thin ceramic layer that is very hard, very wear resistant, thermally stable and very resistant to corrosion. The Exalith coating is tightly bound to the underlying aluminium and will not peel or flake off. The result of this is that, even in dirty, sandy conditions the good looks will be retained and Exalith rims should last significantly longer than ordinary aluminium rims.

#814 ragandbones

ragandbones
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 grudzień 2016 - 23:55

Mysle ze nie ma potrzeby nowego tematu wiec spytam tutaj.

Posiadam rower BTwin Triban 520. Szalu nie ma, ale nie jest najgorzej. 

Rower stoi na fabrycznym zestawie kol tj:

B'TWIN SPORT 32 szprychowe. Piasty Aero 32

Hutchinson Equinox 2 700 X 25

Waga zestawu to ok 3kg (1,4kg przod i 1,6kg tyl) - czyli bardzo duzo...

Chcialbym malym nakladem finansowym poprawic te parametry. Powiedzmy ze budzet to ok 500 zl zl. Moja waga to 72kg z tendencja spadkowa. 

Przede wszystkim chcialbym sie skupic na samych obreczach, opony na razie chce zostawic, maja raptem 1500km przejechane wiec poczekam az padna. 

Moje propozycja:

Shimano WH-R501 C24 lub Shimano WH-R501 C30 (odpowiednio 330 zl i 420 zl)

Czy moje opony beda pasowac do tych obreczy? Czy w tej kasie znajde cos lepszego?

Drozsza propozycja to Mavic Aksium (ok 700 zl) lub fulcrum racing 7 (tez okolo 700 zl). 

Nie ukrywam jednak, ze jesli na Shimano odczuje zauwazalna roznice miedzy tym co mam teraz to nie widzi mi sie doplacac prawie drugie tyle do dol Mavica - wole ta kase za rok dwa przeznaczyc na carbonowe chinskie obrecze (moze do tego czasu USD spadnie ;)).

No chyba ze na Shimano nie odczuje zadnej roznicy - ale wedlug moich szacunkow waga zestawu na tych samych oponach powinna spasc o prawie kilogram w dol. Prosze o porade :)

#815 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 21 grudzień 2016 - 00:17

Jeśli bardzo zależy ci na wadze bierz jagu. Za tysiaka masz 1370 gram i dobre wsparcie. Pękły mi z przodu 2 szprychy i przysłali za free.

#816 ragandbones

ragandbones
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 grudzień 2016 - 10:26

Czytasz ze zrozumieniem? :) Tysiak to tak jakby budzet razy dwa.

#817 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 grudzień 2016 - 11:09

Patrz na Alle koła Koga 2TT Race 1700.  pozdr

#818 ragandbones

ragandbones
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 grudzień 2016 - 11:41

Widze tylko przednie kolo z outletu z Milicza, o to chodzi? Cena 139 zl. Rozumiem, ze to cena za jedna obrecz, no ale tylnej w ofercie nie maja...

szprychy: SAPIM

ilość szprych: 20

oś: 100mm 9mm

materiał: aluminium AL 6061 622-14C

piasta: KOGA

łożyska: maszynowe, dobrze uszczelnione 

waga: 730g z zaciskiem

#819 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 grudzień 2016 - 13:28

Jeszcze kilka dni temu mieli tył do kompletu. Pewnie poszło.  pozdr

#820 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 grudzień 2016 - 13:39

Taka cena za koło na maszynkach i tej wadze - nic dziwnego, że był chętny.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź