Koła składane
Napisano 03 grudzień 2012 - 20:29
Jest to mój pierwszy post dlatego chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Mam pytanie, planuje złożyć koła na piastach Mack na niskim kołnierzu 32 szprychy(szprychy klasyczne, nie aero) + obręcze H plus Son Archetype.
I tu moje pytanie, jakich użyć szprych przy mojej wadze 75kg, koła na przestrzeń miejską + wycieczki po płaskim.
Z góry wielkie dzięki za propozycje i pomoc w doborze.
Śmigać to będzie w ostrym.
Napisano 03 grudzień 2012 - 20:57
Co Ci dadzą te obręcze ??
Mack?? na miasto ?? nie za drogo ?
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 04 grudzień 2012 - 09:06
Czy macki drogie, pojęcie względne. Phil Wood jest drogi. Na niskim kołnierzu nie ma aż takiej tragedii np w porównaniu z miche które trwałością nie grzeszą. Czas oczekiwania jedynie spory...
Jakiś konkretny model, markę szprych najlepiej brać? Sapim Laser i Race rozumiem byłby odpowiedni?
Nie składam tego na sezon czy dwa dlatego staram się szukać czegoś naprawdę dobrej jakości. W Miche i Novatecu ukręciłem gwinty, mam nadzieje że Mack będzie mocniejszy.
Napisano 04 grudzień 2012 - 11:58
Żeby nie bylo , zakładalem tą samą oponke na różne obręcze , 14C, 15 C i 17 C , różnica fizycznej szerokoŚci po napompowaniu zaledwie ok 0.2-0.25 mm między 14 C a 17 Ć przy szerokosci 25 mm opony.
Napisano 04 grudzień 2012 - 13:26
Będę skłądał koła na ambrosio nemesisach 32h, zastanawiam się jakie piasty i szprychy.
Piasty chciałem dać dura ace 7800 ale mam problem bo nigdzie nie mogę znaleźć przedniej. Teraz zastanawiam się nad ultegrą 6700 albo DT swiss 350, a może jeszcze jakieś inne wybrać ?
O szprychach jeszcze nie myślałem, chciałbym żeby koła były trwałe, sztywne i zdzierżyły moje 82 kg
Napisano 04 grudzień 2012 - 20:20
Chosena probowałeś piasty, mam u siebie , leżą sobie do ostrego i gwinty na pewno ładniej wygladają - są pełniejsze niż w Novatecu, są jeszcze piasty Sturneya , kolorki....
Co do obreczy to za 170 sztuka to brać , maviki ?? droższe sporo są , taniej zrobisz na Mach1 np. Omega , ale do ostrego ladnie wygladają felgi bez pow. pod klocki, a takie to na ebayu coś widzialem ostatnio.
zapytam ciekawie, do ostrego takie komponenty, czyli wypas, jak już piasty dajesz lepszej klasy to i obręcze daj, zapleć to wszystko ładnie .
Napisano 06 grudzień 2012 - 10:22
Obręcz koniecznie musi być bez powierzchni pod klocki. Załóżmy że mocno rozluźnię budżet na obręcze, co byś polecał z w miarę niskiego profilu 32h.
Dla mnie te H plus Son wydają się sensowne parametrami a i ładne bardzo. Open pro czasem można wyrwać w okolicach 200pln szt.
Może masz ochotę złożyć ten komplet? wysyłkowo myślę jakoś się dogadamy
Reszta będą naprawdę fajne komponenty dlatego zależy mi na tym żeby koła nie kulały...
Napisano 06 grudzień 2012 - 10:32
Ciezko odmowic im urody. Pare zdjec:
http://weightweenies...hp?f=3&t=109815
I takie w Twoim przypadku pozostana na "zawsze".
Napisano 11 grudzień 2012 - 12:16
Napisano 11 grudzień 2012 - 13:01
http://speedy.sh/TAZGS/Bez-tytulu.jpg
Jakie są moje wymagania i na co jestem nastawiony? Koła mają mi służyć do jazdy szosowej rekreacyjnej - beż ścigania. Mają być przede wszystkim trwałe. Kolejnymi priorytetami są cena i na końcu waga. Na wagę nie patrzę w ogóle, aczkolwiek miło by było, gdyby nie trzeba było ich uznawać za bardzo ciężkie. Aktualnie jeżdżę na Fulcrum Racing 7.
Jeżdżę po drogach płaskich. Moja waga to 63kg.
Co jest jeszcze istotne? Mianowicie z kołami nie chciałbym mieć żadnych problemów eksploatacyjno-serwisowych. Wszystkie elementy mają być łatwo dostępne (obręcze, szprychy, łożyska, całe piasty). Nie to co w kołach fabrycznych (miałem koła MTB na 24 szprychy. Zdarzył się wypadek i obręcz została pogięta. Nie mogę dostać nowej obręczy i muszę kupić całe nowe koła, a najlepiej komplet, by pasowały do siebie).
Koła pod standard Shimano 10rz.
Z góry dzięki za pomoce opinie!
Napisano 11 grudzień 2012 - 19:55
http://w553.wrzuta.p...ksz/3eY1zfwmlcv
Napisano 17 grudzień 2012 - 10:13
Tylne koła też sie tak zaplata czasem ,jeśli występuje jakiś specjalny kształt kołnierzy, grubsze szprychy ktore mogo przy krzyżowaniu żle sie ukladać ....
To zależy od koncepcji montażysty i konstrukcji
np robiłem koło na zamówienie na 20 szprych do tyłu i stosując dosyć mocne szprychy aero zaplot wyglada tak jak na fotce, szprychy od napędowej strony nie stykają sie, jeśli bym je skrzyżował jedna nad drugą to opierałby sie częścią jeszcze okrągłą co powodowałoby zbytnie wygięcie szprych, dlatego jest zrobione tak jak widać i jest czysto i przejźyście
Aczkolwiek to są przypadki "konstrukcyjne" losowe , jednakże lepiej by było aby szprychy opierały sie krzyżami, co wzmacnie troche sztywność konstrukcji.
W przypadku np szprych grubych , jakie np Mavic stosuje niemozliwe jest kryzżowanie "dotykowe"
jak już pytasz o coś to daj fotki o co konkretnie
michal 211 , na Twoją wage cobyś nie dał będzie dobrze, tył zapleciony 2/1.8 bedzie wytrzymały , przód spokojnie 2/1.5.
marcines, na tych Ambrosio to min 2/1.8 , Twoja waga to nie mała jest :-> dla nich.
Mrbike1 obręcze pod 28 hole..... np xr-300 jak sobie sprowadzisz , będą lekkie i sztywne spokojnie do 90 kg , Mavic CXP 33 i 22 też sobie poradzą
Napisano 18 grudzień 2012 - 15:26
Napisano 18 grudzień 2012 - 23:56
Może Open Pro są sztywniejsze i tym samym lepiej znoszą lekkie szprychy...?
Napisano 19 grudzień 2012 - 10:55
Open Pro ? spokojnie F 2/1.5, R 2/1.8 , d-light stosowałem do obręczy co wytrzymuja120 kgf OP tego nie wytrzyma.
Ostatnio zamais sapima stosuje Mach1 bo są tańsze i Cn Spoke z serii MAC 454 .
Napisano 20 grudzień 2012 - 21:58
Kiedyś tak miałem, że na 3/4 wdepnięcia dopiero hamowało - i bardzo mi się to nie podobało.H/k odstaw sobie klocki od obręczy to przestanie szurać , większosć ludzi nie umie ustawic prawidłowo hamulca
Ja wolę jak mi "łapie" już na 1/3 pełnego ruchu. Przynajmniej mam dobrą siłę hamowania, na tyle przyzwoitą, że komuś nie rozkwaszę tyłka w mieście. ;-)
Napisano 20 grudzień 2012 - 23:14