Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła składane

1589 odpowiedzi w tym temacie

#401 mateuszkita

mateuszkita
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądgda

Napisano 03 grudzień 2012 - 20:29

Witam,

Jest to mój pierwszy post dlatego chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Mam pytanie, planuje złożyć koła na piastach Mack na niskim kołnierzu 32 szprychy(szprychy klasyczne, nie aero) + obręcze H plus Son Archetype.

I tu moje pytanie, jakich użyć szprych przy mojej wadze 75kg, koła na przestrzeń miejską + wycieczki po płaskim.

Z góry wielkie dzięki za propozycje i pomoc w doborze.

Śmigać to będzie w ostrym.

#402 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudzień 2012 - 20:57

klasycznie, przod 2/1.5, tył 2/1.8,

Co Ci dadzą te obręcze ??

Mack?? na miasto ?? nie za drogo ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#403 mateuszkita

mateuszkita
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądgda

Napisano 04 grudzień 2012 - 09:06

Co mi dadzą te obręcze, maja opinie lekkich i wytrzymałych. dodatkowo ich szerokość jest dla mnie zaletą. W stanach można za 170pln sztukę wyrwać, a ma mi kto je przywieść także wychodzi to całkiem sensownie. Chyba że polecasz coś ciekawszego w podobnej cenie, bez szlifowanych krawędzi.

Czy macki drogie, pojęcie względne. Phil Wood jest drogi. Na niskim kołnierzu nie ma aż takiej tragedii np w porównaniu z miche które trwałością nie grzeszą. Czas oczekiwania jedynie spory...

Jakiś konkretny model, markę szprych najlepiej brać? Sapim Laser i Race rozumiem byłby odpowiedni?

Nie składam tego na sezon czy dwa dlatego staram się szukać czegoś naprawdę dobrej jakości. W Miche i Novatecu ukręciłem gwinty, mam nadzieje że Mack będzie mocniejszy.

#404 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 grudzień 2012 - 11:58

ukreciłem gwinty ?? w szosowych piastach ??

Żeby nie bylo , zakładalem tą samą oponke na różne obręcze , 14C, 15 C i 17 C , różnica fizycznej szerokoŚci po napompowaniu zaledwie ok 0.2-0.25 mm między 14 C a 17 Ć przy szerokosci 25 mm opony.

#405 mateuszkita

mateuszkita
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądgda

Napisano 04 grudzień 2012 - 13:18

"Śmigać to będzie w ostrym" czyli mowa o piastach torowych.

Szosowe jakby nie patrzeć nie są najtańsze od Mack`a tu masz rację :)

Jakie obręcze w takim razie byś polecał w zbliżonym przedziale cenowym. Mavic Open pro?

#406 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 04 grudzień 2012 - 13:26

Może ktoś doradzi ?
Będę skłądał koła na ambrosio nemesisach 32h, zastanawiam się jakie piasty i szprychy.
Piasty chciałem dać dura ace 7800 ale mam problem bo nigdzie nie mogę znaleźć przedniej. Teraz zastanawiam się nad ultegrą 6700 albo DT swiss 350, a może jeszcze jakieś inne wybrać ?
O szprychach jeszcze nie myślałem, chciałbym żeby koła były trwałe, sztywne i zdzierżyły moje 82 kg

#407 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 grudzień 2012 - 20:20

mateuszkita.....torowe piasty, jazda po mieście czyli ostre koło , czasem przegapiam tekst.....

Chosena probowałeś piasty, mam u siebie , leżą sobie do ostrego i gwinty na pewno ładniej wygladają - są pełniejsze niż w Novatecu, są jeszcze piasty Sturneya , kolorki....

Co do obreczy to za 170 sztuka to brać , maviki ?? droższe sporo są , taniej zrobisz na Mach1 np. Omega , ale do ostrego ladnie wygladają felgi bez pow. pod klocki, a takie to na ebayu coś widzialem ostatnio.

zapytam ciekawie, do ostrego takie komponenty, czyli wypas, jak już piasty dajesz lepszej klasy to i obręcze daj, zapleć to wszystko ładnie .

#408 MrBike1

MrBike1
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 grudzień 2012 - 22:56

Spike jakie byś polecał felgi alu powiedzmy tył troszke wyższy przód niższy - cena nie gra roli, mam piasty DT 240s pod 28szprych i chce złożyć na nich sztywne i lekkie kółka.

#409 mateuszkita

mateuszkita
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądgda

Napisano 06 grudzień 2012 - 10:22

SPIKE tak się składa że zabrałem się za realizacje planu "ostre marzeń" dlatego postanowiłem w miarę nie oszczędzać a piasty Macka mnie zawsze kusiły.

Obręcz koniecznie musi być bez powierzchni pod klocki. Załóżmy że mocno rozluźnię budżet na obręcze, co byś polecał z w miarę niskiego profilu 32h.

Dla mnie te H plus Son wydają się sensowne parametrami a i ładne bardzo. Open pro czasem można wyrwać w okolicach 200pln szt.

Może masz ochotę złożyć ten komplet? :) wysyłkowo myślę jakoś się dogadamy :)

Reszta będą naprawdę fajne komponenty dlatego zależy mi na tym żeby koła nie kulały...

#410 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 grudzień 2012 - 10:32

Do ostrego, uwzgledniajac estetyke, te obrecze beda idealne.
Ciezko odmowic im urody. Pare zdjec:
http://weightweenies...hp?f=3&t=109815

I takie w Twoim przypadku pozostana na "zawsze".

#411 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 11 grudzień 2012 - 12:16

Witam. Ostatnio wpadły mi w ręce koła zaplecione u naszych zachodnich sąsiadów . Nie było by wtym nic dziwnego gdyby nie to iż były zaplecione na dwa krzyże bez przeplotu między krzyżujące się drugi raz szprychami. Spotkaliście się z czymś takim ?

#412 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 11 grudzień 2012 - 13:01

Zwracam się do Was - forowiczów o poradę, pomoc w wyborze najlepiej dopasowanego do moich potrzeb zestawu. Od kilku tygodni przeglądam różne oferty, czytam opinie, szukam w ogóle dostępnych części i zebrałem pewną pulę komponentów. Teraz przyszedł (tak sądzę) czas na selekcję. Oto lista, z której mam zamiar wybrać podzespoły i złożyć komplet kół:
http://speedy.sh/TAZGS/Bez-tytulu.jpg

Jakie są moje wymagania i na co jestem nastawiony? Koła mają mi służyć do jazdy szosowej rekreacyjnej - beż ścigania. Mają być przede wszystkim trwałe. Kolejnymi priorytetami są cena i na końcu waga. Na wagę nie patrzę w ogóle, aczkolwiek miło by było, gdyby nie trzeba było ich uznawać za bardzo ciężkie. Aktualnie jeżdżę na Fulcrum Racing 7.
Jeżdżę po drogach płaskich. Moja waga to 63kg.

Co jest jeszcze istotne? Mianowicie z kołami nie chciałbym mieć żadnych problemów eksploatacyjno-serwisowych. Wszystkie elementy mają być łatwo dostępne (obręcze, szprychy, łożyska, całe piasty). Nie to co w kołach fabrycznych (miałem koła MTB na 24 szprychy. Zdarzył się wypadek i obręcz została pogięta. Nie mogę dostać nowej obręczy i muszę kupić całe nowe koła, a najlepiej komplet, by pasowały do siebie).
Koła pod standard Shimano 10rz.

Z góry dzięki za pomoce opinie!

#413 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 11 grudzień 2012 - 19:55

Powyżej jest tylko adres, z którego można pobrać obraz. Dla uproszczenia procedury zamieszczam bezpośrednio do wyświetlenia obraz tutaj:
http://w553.wrzuta.p...ksz/3eY1zfwmlcv

#414 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 16 grudzień 2012 - 23:59

Zapewne sporo z Was ma na koncie kilka kompletów kół, które użytkował. Nie poradzicie nic?

#415 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudzień 2012 - 10:13

Zawrom, np taki zaplo stosuję niektórzy w przednich koła na 20 h na 1 x wtedy szprychy sie nie dotykają - to akurat tak nijak wygląda, lepiej dać na słonko albo 2 x .

Tylne koła też sie tak zaplata czasem ,jeśli występuje jakiś specjalny kształt kołnierzy, grubsze szprychy ktore mogo przy krzyżowaniu żle sie ukladać ....
To zależy od koncepcji montażysty i konstrukcji

np robiłem koło na zamówienie na 20 szprych do tyłu i stosując dosyć mocne szprychy aero zaplot wyglada tak jak na fotce, szprychy od napędowej strony nie stykają sie, jeśli bym je skrzyżował jedna nad drugą to opierałby sie częścią jeszcze okrągłą co powodowałoby zbytnie wygięcie szprych, dlatego jest zrobione tak jak widać i jest czysto i przejźyście

Dołączona grafika

Aczkolwiek to są przypadki "konstrukcyjne" losowe , jednakże lepiej by było aby szprychy opierały sie krzyżami, co wzmacnie troche sztywność konstrukcji.

W przypadku np szprych grubych , jakie np Mavic stosuje niemozliwe jest kryzżowanie "dotykowe"

jak już pytasz o coś to daj fotki o co konkretnie

michal 211 , na Twoją wage cobyś nie dał będzie dobrze, tył zapleciony 2/1.8 bedzie wytrzymały , przód spokojnie 2/1.5.

marcines, na tych Ambrosio to min 2/1.8 , Twoja waga to nie mała jest :-> dla nich.

Mrbike1 obręcze pod 28 hole..... np xr-300 jak sobie sprowadzisz , będą lekkie i sztywne spokojnie do 90 kg , Mavic CXP 33 i 22 też sobie poradzą

#416 roni303

roni303
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • Skądoni maja te koła

Napisano 18 grudzień 2012 - 15:26

Nabyłem ostatnio obręcze mavic OP 32otw. Teraz czas wrzucić szprychy: myślałem na przód Lasery a na tył Sapimy Race/bądź Sapim d-light na 75kg kierowcy. Pytanie jakie nyple (alu nie alu) tutaj najlepiej i jakiej długości? Nie składałem jeszcze kółek na niskim profilu i się tak zastanawiam. I czy szprychy ok do tych obręczy czy może coś podobnego też wziąć pod uwagę?

#417 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 18 grudzień 2012 - 23:56

Bym się osobiście zastanowił nad cieniowanymi szprychami głęboko... To może być nie najlepszy pomysł na niskoprofilowe obręcze. Sam mam, używam i sztywność boczna nie jest powalająca. Mi osobiście to nie przeszkadza, ale np. na mokrym słychać tarcie klocków spowodowane gięciem się koła i pedantycznej osobie może to sprawić kłopot.
Może Open Pro są sztywniejsze i tym samym lepiej znoszą lekkie szprychy...?

#418 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 grudzień 2012 - 10:55

H/k odstaw sobie klocki od obręczy to przestanie szurać , większosć ludzi nie umie ustawic prawidłowo hamulca - odleglość szczęk od obręczy - klamka ma pracować a nie zaciskać sie od razu.

Open Pro ? spokojnie F 2/1.5, R 2/1.8 , d-light stosowałem do obręczy co wytrzymuja120 kgf OP tego nie wytrzyma.

Ostatnio zamais sapima stosuje Mach1 bo są tańsze i Cn Spoke z serii MAC 454 .

#419 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 20 grudzień 2012 - 21:58

H/k odstaw sobie klocki od obręczy to przestanie szurać , większosć ludzi nie umie ustawic prawidłowo hamulca

Kiedyś tak miałem, że na 3/4 wdepnięcia dopiero hamowało - i bardzo mi się to nie podobało.
Ja wolę jak mi "łapie" już na 1/3 pełnego ruchu. Przynajmniej mam dobrą siłę hamowania, na tyle przyzwoitą, że komuś nie rozkwaszę tyłka w mieście. ;-)

#420 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 grudzień 2012 - 23:14

Klamka musi wykonać ruch , inaczej klocki będą za blisko obreczy , a klamka za twarda .

Dodaj odpowiedź