Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła składane

1589 odpowiedzi w tym temacie

#421 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 grudzień 2012 - 00:56

Też mam podobny problem. Koła na niskoprofilowych obręczach Rigida Chrina i szprychach Sapim Laser w stalowej ramie crossowej. Gdy ustwię klocki tak jak lubię, czyli blisko, to na podjazdach trochę szurają, zwłaszcza w błocie. Gdy odstawię dalej od obręczy, to właśnie w tym błocie klamka trochę za głęboko się zapada, by uzyskać dobrą siłę hamowania. Myślę, że trochę to zależy od wysokości umiejscowienia piwotów na widelcu (bo chyba minimalne różnice są), szerokości i sztywności widelca, a w przypadku hamulców szosowych od odległości ich osi montażu od osi koła, bo wtedy ustawiając klocki wyżej lub niżej wpływamy również na przełożenie hamulca. Jeśli klocki muszą być umieszczone wysoko (w szosowym, bo w v-brake i canti odwrotnie), wtedy wymagają większego ruchu klamki, ale maja większą siłę. Zawsze coś za coś. Same klamki też różnią się nieznacznie przełożeniem i kształtem, a nawet sztywnością (np. klamki o plastikowych korpusach), co nie pozostaje bez wpływu na odczucia podczas hamowania. Dodajmy do tego elastyczność i opór pancerzy i linek, ich prowadzenie, rodzaj klocków hamulcowych i ich sztywność oraz sztywność samych ramion hamulca i problem robi się bardziej złożony.

#422 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 grudzień 2012 - 10:02

to sprawdź naciąg szprych, na przód powinno być tak min 90 kgf ale nie wiecej niż 100, a jeśli jest dalej za miekko to zmień szprychy, LASERY są dla lekkich osób nie ma co szaleć , co z tego ze koła wytrzymują jak są miękkie na boki , tłukł ten temat Karbon kiedyś, tłuke do głów i ja też .

a propo, ja mam w szosówkach klocki odstawione na ok 3 mm ale nie mnej, hamulce mam twarde , klamka wykonuje spory ruch ale nie ma szans aby sie zamknac, jeszcze sporo miejsca ma .... zrobie fotki , ale to już w innym temacie

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#423 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 grudzień 2012 - 18:56

Niestety, naciąg sprawdzam tylko palcami i na słuch, nie mam odpowiedniego przyrządu, a po serwisach nie będę chodził (może w Lublinie gdzieś mają tensometr, bo w Krasnymstawie to na pewno nie). Ale ciągnę mocno, czuję to już po oporze na nyplu (aluminiowe).
W góralu też mam Lasery z przodu z obręczą Mavic XM317 i koło jest wystarczająco sztywne i przeżyło już sporo, ale tam mam hamulce canti, dużo łatwiejsze w ustawieniu tak, żeby nie ocierało.
Bardziej obwiniam tutaj obręcz, no bo Rigida ma większy rozmiar, i chyba nie jest aż tak sztywna, jak się spodziewałem. Tylną już zdążyłem podbić (też Lasery), ale to efekt jazdy z założoną na przód oponą 2.1 cala, podczas gdy z tyłu miałem tylko 1.5 cala i jakieś 3 atmosfery. Na wyrwie w betonowych płytach przód jakoś przejechał, ale tył dobiło. Jest to wyraźna miejscowa deformacja obręczy (tak między dwoma oczkami, również lekko zdeformowany rant). Czy warto to prostować siłowo (wypchnąć na zewnątrz, młotkiem lub jakąś prasą, po poluzowaniu szprych i odpowiednim podparciu)? Bo samymi szprychami na pewno się nie da. Bardzo nie czuć, bicie boczne zlikwidowałem, ale ideałem to koło już nie jest. A może jest ryzyko zwiększenia uszkodzeń? Obręcz tą kupiłem kiedyś nową za 20 zł, więc strata niewielka, jako zamiennik pod tą długość szprych (295/297) mogę zastosować np. Mavic Open Sport, trochę lżejsza.

P.S. Ważę 60-63 kg, więc chyba jeszcze zaliczam się do lekkich i Lasery powinny być o.k.

#424 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 grudzień 2012 - 19:52

może i tak, ale nie do jazdy po płytach :lol: i na flaku

#425 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:14

Poniosło mnie wtedy, a było już ciemno i za późno tą wyrwę zauważyłem. W dodatku ten tłuścioch z przodu (Racing Ralph vel Dancing Ralph) dał mi to złudne uczucie, że przejadę po wszystkim. Chyba jednak nie jest to dobra koncepcja i wrócę do Fast Freda 1.5 na przodzie, rower wtedy jednak dużo szybszy na szosie, a w terenie na tych 3 atmosferach jakoś śmigałem, pamiętając, że to cross a nie 29er.

#426 23RR32

23RR32
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądto jest?

Napisano 08 styczeń 2013 - 10:58

Hej!
Waga 75kg
Drogi -> polskie jamy, wyrwy, dziury i kratery... czyli standardowe ;-)

Niedługo będę w trakcie składania kółek zaczynam kompletować powoli części. będą to koła w starym stylu na 36otw. obręczach kapslowanych z przed lat z niskim profilem 12-14mm. Mam pytanie co do szprych jakie będą na taki set najbardziej rozsądne przy zachowaniu wagi/wytrzymałości dla całego koła/żywotności? Po przejrzeniu forum zastanawiałem się nad "opcją standardową polecaną" ;-) jak

przód: 2.0/1.5
tył: 2.0/1.65 bądź 2.0/1.8
Kojarzycie czy te Sapimy d-light są dostępne w ogóle Srebrne? Jakie wy polecalibyście szprychy przy takim secie na te 36otw.+ niski profil obręczy?? Jakie zamienniki dla Sapim-a są warte uwagi/wagowo cenowo? Dzięki

I na jakie nyple zwrócić uwagę? Jakie najlepiej zastosować do takiego zestawu?

#427 MastaAlan

MastaAlan
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądGdańsk/Olsztyn

Napisano 13 styczeń 2013 - 12:04

Mam prośbę, czy ktoś mógłby powiedzieć parę słów o tych kołach: http://www.szprycha....y-wys-stoz.html nie znam się wgl na kołach, a pieniędzy w błoto też nie chcę wydawać. Są one coś warte?

#428 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 styczeń 2013 - 12:14

MastaAlan, będą bardzo cieżkie tam są obecze stars daletgo nawet wagi nie podają

23RR32, front moze byc2/1.5 , tył 2/1.8 , d-light nie robi sie srebrnych.
Sapim , Dt , Mac DB454 , Mac1 itd.

#429 celar

celar
  • Użytkownik
  • 211 postów
  • Skądkraków

Napisano 13 styczeń 2013 - 12:37

A wie ktoś gdzie można kupić jakieś obręcze sensowne? Bo szukam i wszędzie się przewijają dwa modele jakiegoś ciężkiego fix-shitu i ogólnie lipa sama. Jakby ktoś zapodał jakis link to byłbym wielce rad:D

#430 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 styczeń 2013 - 15:25

A wie ktoś gdzie można kupić jakieś obręcze sensowne? Bo szukam i wszędzie się przewijają dwa modele jakiegoś ciężkiego fix-shitu i ogólnie lipa sama. Jakby ktoś zapodał jakis link to byłbym wielce rad:D

do czego ?

#431 MastaAlan

MastaAlan
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądGdańsk/Olsztyn

Napisano 13 styczeń 2013 - 21:38

dzięki bardzo, a już myślałem że fajna okazja. No nic szukam dalej...

#432 celar

celar
  • Użytkownik
  • 211 postów
  • Skądkraków

Napisano 13 styczeń 2013 - 22:00

Doprecyzuję :szukam obręczy szosowych, aluminiowych, żaden cymes. Żeby były na 32 lub najlepiej 28 szprych, wagowo też cudów nie szukam, tak poniżej 500g. Znalazłem gdzieś mavici cxp 22 ale są na 36 szprych a wolałbym jednak troche mniej. pzdr

#433 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 styczeń 2013 - 22:01

Mach1 Omega

#434 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 13 styczeń 2013 - 22:21

a moje kółka wyszły tak :D

cxp 33
piasty novatec 171 i 162
szprychy sapim race 2/1.8 32h na kazde kolo
nyple stalowe

kaseta 10s ultegra juz zalozona
detki conti i oponki conti 4000s czekaja na zalozenie :D

Dołączona grafika

pojezdze to powiem jak to sie sprawuje pod moja waga i na polskich drogach :D

#435 celar

celar
  • Użytkownik
  • 211 postów
  • Skądkraków

Napisano 14 styczeń 2013 - 17:11

Mach1 Omega

dzięki SPIKE, ale chodzilo mi głównie gdzie można je dostać:D

#436 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2013 - 13:08

Witam .
Chciałbym złożyć przednie koło pasujące do piasty formula rb 31 . Na koło chce przeznaczyć 500 zł. Moja waga 60 kg .

#437 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marzec 2013 - 16:32

Troszkę nie rozumiem, jak koło ma pasować do piasty?? Chcesz na tej piaście złożyć koło?? Jeżeli tak to chcesz na obręcz i szprychy wydać 500zł?

#438 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2013 - 16:38

Maciej jeśli jest taka możliwość to tak, jeśli nie to kupię nową i wtedy w koszt wliczam piastę. Jeśli moje wymagania są dziwne to sorry ale nie znam się na temacie za badzo i mogę pisać herezje .

#439 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marzec 2013 - 16:49

Herezje może nie;p ale piasta jakaś super hiper nie jest i wkładanie kolejnych 500zł w resztę może mijać się z celem. Na ile otworów masz tą piastę i jakie masz wymagania co do tego kółka. Opona, szytka?? Koło do tłuczenia kilometrów czy na ściganie? Wytrzymałe czy może ultralekkie??

#440 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2013 - 22:02

Ok jednak herezje :mrgreen: . Piasta pod 32 szprychy a ja chciałbym żeby było mniej , jakieś 20/24. Czyli piasta też do zmiany. Zależy mi na lekkim kółku jednocześnie do treningów i jakiś zawodów,w miarę możliwości sztywnym. Jesli chodzi o ogumienie wole narazie zostać przy zwykłej oponie ponieważ z szytką nie miałem nigdy nic wspólnego i nie wiem z czym to sie je. Ogólnie w temacie jestem zielony ,ale zdaje sobie sprawę że budżet jest marny i raczej super sprzętu z tego nie złoże. :-D

Dodaj odpowiedź