Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jeździ ktoś na ramie trek 1.x

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 03 sierpień 2011 - 10:23

Są może na forum użytkownicy rowerów Trek 1.5, 1.7 lub innych z tej serii ? Odkąd kupiłem ten rower zmagam się z denerwującymi trzaskami i skrzypieniem w okolicy suportu. Problem występuję szczególnie przy podjazdach na stojąco.

Ostatnio kupiłem nowe korby HT2 Shimano i przy okazji wyczyściłem dokładnie gwinty, nałożyłem również kleju do gwintów przed przykręceniem łożysk i przez kilka kilometrów wydawało mi się że wszystko jest ok ... niestety po pewnym czasie problem powrócił.

Jakieś pomysły ?

#2 Śruba

Śruba
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 03 sierpień 2011 - 11:02

Smaruj os suportu przed założeniem korb a w suporcie masz łożyska czy wianki?

#3 vvoitek

vvoitek
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 03 sierpień 2011 - 11:26

To chyba dosyć powszechny problem w tych rowerach, niestety ja mam to samo (trek 1.2), wymieniłem suport i wyczyściłem gwinty mocowania pedałów.. Pomogło na chwilę.. niestety dosyć częste czyszczenie i smarowanie suportu oraz wyżej wymienionych gwintów pedałów to dla mnie normalka... zwykle nic nie słychać.. Ale to jest frustrujące, bo wczesniej miałem Authora crossowego za pół ceny tego roweru i nic nie zaskrzypiało/zastukało mi przez 4500km, a tu po mniej niż 500km stuki i puki... Czasem po jeździe w mokrym muszę wyczyścić sztycę i rurę podsiodłową od środka (tu też czasem coś strzela)..

W temacie o stukach na forum jest o tym dużo, poczytaj sobie, czasem kierownica może stukać, ktoś pisał o haku tylnej przerzutki...

Zacznij tak jak kilega wyżej pisze od suportu... Czyszczenie i smarowanie - tylko smaru nie za dużo.

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 sierpień 2011 - 11:37

a to ciekawe, mam 1200 i nic nie trzeszczy .

Rozbioerz rower cały , złóż go odpowiednio smarujac co trzeba , skreć mocno albo prawidłowo i nic nie bedzie trzeszczało.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 11:44

1.9 z 2008 roku. Czyli ramka ta co w obecnych 2.x Przejechane 7k km w roznych warunkach i nic nie strzela. Teraz zobacze co i jak, bo ostatnio jechalem cos na modle paryz roubaix i moze teraz cos zacznie strzelac i bedzie trzeba lepiej przeczyscic.

#6 vvoitek

vvoitek
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 03 sierpień 2011 - 20:34

a to ciekawe, mam 1200 i nic nie trzeszczy .

Pisałem tak, bo jak mi zaczęło stukać, to szukałem co to może być i trafiłem na kilka anglojęzycznych forach na takie info, że to stosunkowo częste. Co nie znaczy, że w każdym rowerze tej marki z każdego roku..

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 sierpień 2011 - 21:13

dlatwgo pisałem, rozbierz , i poskłądaj smarując, wazne jest dobrze mocne dokręcenie części, bo jak czytam że często trzeba pedały dokręcać bo trzeszcą to ........... szkoda gadać, trza mocną łape mieć albo poprosić o dokrecenie i to porządnym kluczem.

Zasadniczo ostatnio czesto jeździłem po deszczu i mokrym i nic nie trzeszczy , czary ?? z błędów montażowych można wyłączyć tylko samą rame , gdzieś żle pospawaną, reszta to montaż .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#8 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 04 sierpień 2011 - 13:50

Jak pisałem wcześniej, gruntowne czyszczenie pomaga max. na 150 km i to tylko w tedy jak nie pada deszcz. Po tym przebiegu trzaski wracają ...

Jedyne z czym sobie poradziłem to skrzypiąca sztyca - zalepiłem wszystkie szczeliny silikonem.

Wg mnie to problem leży w samej ramie - jest mało sztywna - i jak cisnę pod górę na stojaka to pojawiają się te trzaski. Jestem tylko ciekawy czy to mi trafił się taki egzemplarz czy to ogólnie bolączka tych modeli.

#9 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 26 wrzesień 2011 - 20:22

A ja mam trzaski, ale spontaniczne. Od jakiś 70 km. Na razie nie jeżdżę, nie wiem co robić. Czy odstawić czy dać do niezbyt obeznanego w szosach mechanika. To samo piszczy support, ale nie zawsze tylko załóżmy 5 minut i potem spokój 30 minut.
Jeździć dalej czy nie ryzykować?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#10 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKatowice

Napisano 26 wrzesień 2011 - 22:02

niby trek 1.9 z 2009, były trzaski... niezwykle irytujące. przy kręceniu na siedząco, a tym bardziej na stojaka. Dokręcenie misek suportu pomogło. Choć pewno jak się znów poluzuje, to będzie strzelać.

@garenge - a moje pooglądaj ramę czy nie ma jakiś dziwnych oznak. i jak nie ma to jeździć. Nie ma co się jakoś spinać, małe jest prawdopodobieństwo, że Ci rama strzeliła, chyba, że miałeś konkret dzwona. Prędzej już bym się o widelec martwił., ale jak masz pewność, że to z okolic suportu to pewno coś z tamtego rejonu ;)

#11 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 26 wrzesień 2011 - 22:55

Zaczęło się od tego jak wjechałem szybko 10-13 km/h na przejazd kolejowy.
Rama jest cała.

#12 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 wrzesień 2011 - 07:05

Zaczęło się od tego jak wjechałem szybko 10-13 km/h na przejazd kolejowy.
Rama jest cała.

13km/h na tory to nie jest szybko ;) Chyba, że to było na dziko i waliłeś kołem po całej wysokości szyny ;)
Zakładając, ze rama cała (badań defektoskopowych robić chyba nie będziesz), to teraz zaczyna się zabawa ;) wszystko rozkręcić, wyczyścić, przesmarować, skręcić :)

#13 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 29 wrzesień 2011 - 15:31

W coś takiego to ja się bawić na pewno nie będę :D
Ile to może kosztować w "serwisie"?
Jakie mogą być konsekwencje jak będę jeździł nadal?

#14 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 03 październik 2011 - 07:01

A ja znalazłem gdzie u mnie strzelało... Cały czas szukałem problemu w okolicach suportu a wina leżała po stronie sterów.

Między rurą sterową a widelcem jest szczelina w którą dostaje się piasek i ona przy jeździe na stojaka był sprawcą hałasu (a po aluminium nieźle niesie). Trek wprawdzie założył w tym miejscu uszczelkę a ale ona kompletnie się nie sprawdza, bo jak wyczyściłem wszystko to po 80 km strzelanie wróciło.

Dodaj odpowiedź