Jeździ ktoś na ramie trek 1.x
Napisano 03 sierpień 2011 - 10:23
Ostatnio kupiłem nowe korby HT2 Shimano i przy okazji wyczyściłem dokładnie gwinty, nałożyłem również kleju do gwintów przed przykręceniem łożysk i przez kilka kilometrów wydawało mi się że wszystko jest ok ... niestety po pewnym czasie problem powrócił.
Jakieś pomysły ?
Napisano 03 sierpień 2011 - 11:26
W temacie o stukach na forum jest o tym dużo, poczytaj sobie, czasem kierownica może stukać, ktoś pisał o haku tylnej przerzutki...
Zacznij tak jak kilega wyżej pisze od suportu... Czyszczenie i smarowanie - tylko smaru nie za dużo.
Napisano 03 sierpień 2011 - 11:37
Rozbioerz rower cały , złóż go odpowiednio smarujac co trzeba , skreć mocno albo prawidłowo i nic nie bedzie trzeszczało.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_czonk86_*
Napisano 03 sierpień 2011 - 11:44
Napisano 03 sierpień 2011 - 20:34
a to ciekawe, mam 1200 i nic nie trzeszczy .
Pisałem tak, bo jak mi zaczęło stukać, to szukałem co to może być i trafiłem na kilka anglojęzycznych forach na takie info, że to stosunkowo częste. Co nie znaczy, że w każdym rowerze tej marki z każdego roku..
Napisano 03 sierpień 2011 - 21:13
Zasadniczo ostatnio czesto jeździłem po deszczu i mokrym i nic nie trzeszczy , czary ?? z błędów montażowych można wyłączyć tylko samą rame , gdzieś żle pospawaną, reszta to montaż .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 04 sierpień 2011 - 13:50
Jedyne z czym sobie poradziłem to skrzypiąca sztyca - zalepiłem wszystkie szczeliny silikonem.
Wg mnie to problem leży w samej ramie - jest mało sztywna - i jak cisnę pod górę na stojaka to pojawiają się te trzaski. Jestem tylko ciekawy czy to mi trafił się taki egzemplarz czy to ogólnie bolączka tych modeli.
Napisano 26 wrzesień 2011 - 20:22
Jeździć dalej czy nie ryzykować?
Grube kolarstwo, BMI fighter
Napisano 26 wrzesień 2011 - 22:02
@garenge - a moje pooglądaj ramę czy nie ma jakiś dziwnych oznak. i jak nie ma to jeździć. Nie ma co się jakoś spinać, małe jest prawdopodobieństwo, że Ci rama strzeliła, chyba, że miałeś konkret dzwona. Prędzej już bym się o widelec martwił., ale jak masz pewność, że to z okolic suportu to pewno coś z tamtego rejonu
Napisano 27 wrzesień 2011 - 07:05
Zaczęło się od tego jak wjechałem szybko 10-13 km/h na przejazd kolejowy.
Rama jest cała.
13km/h na tory to nie jest szybko
Zakładając, ze rama cała (badań defektoskopowych robić chyba nie będziesz), to teraz zaczyna się zabawa
Napisano 03 październik 2011 - 07:01
Między rurą sterową a widelcem jest szczelina w którą dostaje się piasek i ona przy jeździe na stojaka był sprawcą hałasu (a po aluminium nieźle niesie). Trek wprawdzie założył w tym miejscu uszczelkę a ale ona kompletnie się nie sprawdza, bo jak wyczyściłem wszystko to po 80 km strzelanie wróciło.