Skocz do zawartości

Cannondale CAAD8 Tiagra

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Witek R._*

Gosc_Witek R._*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 09:30

Witam forowiczów.
2 słowa wstępu: przygodę z szosą zaczynałem hohoho temu. Najpierw to był Mistral potem Meteor, potem Jaguar (na Colnago). A potem niestety moda na MTB i samochody.
Od mniej więcej 2 lat ciągnie mnie spowrotem na szosę i wreszcie decyzja zapadła: kupuję coś na posezonowej wyprzedaży (jeżeli trafię takową). Ponieważ "z obiegu" wypadłem dość dawno zacząłem nadrabiać zaległości (ale ten świat poszedł do przodu) i wybrałem tak na 90% Cannondale'a CAAD8. Chciałbym zmieścić się w 4 tys. z butami i ciuchami (więc biorąc poprawkę na jakiś posezonowy rabat powinno być OK). I kończąc ten przydługi :) wstęp mam pytania:
- jeśli ktoś ma sprawdzone (SWOJE, nie znajomych) opinie o tym kole to proszę się podzielić;
- jeśli ktoś ma swojego faworyta w tej klasie to proszę o podpowiedź.
Ponieważ ma to być pierwsza po wielu latach szosa to wolałbym rower nowy, nie musi być model 2011. Rower ma służyć do jazdy amatorskiej ale dość intensywnej (200km na szosie z Kubalonką i Salmpolem mnie nie przeraża).
Pzdr. W.

#2 Gosc_Witek R._*

Gosc_Witek R._*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 19:53

edit: niestety, roweru już nie ma. Opcją jest CAAD10 na 105 ale to za wysoki pułap cenowy. A miało być tak pięknie.

#3 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 08 sierpień 2011 - 20:14

Może coś składanego? Tak na 105/ używana ultegra i przyzwoite koła (może ksyriumy albo coś lepszego składanego), alu rama dobrej firmy. Na ciuchach można oszczędzić kupując tańsze/ używki. Jakie masz szosy? dobre czy słabe?
Mam teraz plan do 3,5 tysiąca zrobić tytanowego Looka na szytkowych kołach (lekkich) i osprzecie DA/Ultegra z dobrym kokpitem i wygodnym siodłem, wszystko skoncentrowane na dopasowaniu do mnie, wygodzie i wadze poniżej 8kg.
Tak więc pojeździj na kilku szosach, popytaj (masz znajomych szosowców???) i wybierz, poznaj co Ci pasuje. Mówię tu o rozmiarze ramy, wygodnym siodle, zestopniowaniu kasety, szerokości i gięciu kiery, dobrej wygodnej owijce (bardzo indywidualne kwestie). Musisz dobrze czuć się na rowerze. Poczytaj jakieś poradniki dot. wyboru roweru szosowego, tak żebyć wiedział coś na temat osprzętu. Fajny rowerek jeśli by Ci się trafił taki Spec Roubaix na 105 po sezonie( testowy) myślę, że około 4,5 tysiąca ale już można polatać sobie na tym) Może jakiś średniej klasy Trek/ Scott/ Merida. Wybór jest Twój.
pozdrawiam

#4 Gosc_Witek R._*

Gosc_Witek R._*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 21:42

Dzięki za pomoc.
Szosy obecnie nie mam, ostatnia na jakiej jeździłem to Jaguar na Campagnolo :) ponad 20 lat temu. CAAD8 wydawał mi się optymalny cena/jakość. Celowałem w nowego, chińczyka nie chcę. Na składanie nie mam czasu i nie znam się aż tak, żeby dobrać dobre szpeje.
Nic to, szukam dalej swojego jednorożca :) Pozdrawiam.
Witek

Dodaj odpowiedź