Jump to content

Photo

Ból nóg.

40 replies to this topic

#1 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 August 2011 - 08:29

Witam. Mam problem bo od jakiegoś miesiąca, gdy zacząłem trenować bardzo mocno, zaczęły mnie boleć łydki i uda. Mam ciągle takie uczucie ciężkości... Nawet jeśli nie trenuję i siedzę w domu to ciąglę czuję ciężkie łydki... Właśnie bardziej odczuwam to w łydkach, a nie udach. Spotkał się ktoś z tym problemem? Czy to przejściowe? Mogę jeszcze powiedzieć, że mam dwa dni wolnego, a reszta to treningi.

#2 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 August 2011 - 09:40

Sądząc po objawach, za ciężko trenowałes i nabawiłeś sie zakwasów. Ból minie, ale jeżeli dałeś sobie porządnie w kość to może to troche potrwać.

#3 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 23 August 2011 - 09:41

Ile trenowałeś bez przerwy ? 2 dni to przerwa w mikro cyklach, ale nie pozwoli zregenerować się organizmowi na 100%. Osobiście nie trenuję wg. jakiś planów, bo jeżdżę tylko dla zabawy, ale w tygodniu jeżdżę 3-4 razy, po miesiącu robię przerwę 5 dni bez roweru, biegu a raz w roku miesiąc luzu - tylko spacery, basen i sauna. Nie odczuwam żadnych przedłużających się bóli nóg, czy co tam może jeszcze boleć.

#4 mynioga1

mynioga1
  • Użytkownik
  • 38 posts
  • Skądlodz

Posted 23 August 2011 - 09:55

Hej,

Ja mam podobnie. Na początku sezonu mimo, że tak ciężko w zimie jeszcze nie pracowałem nad formą, było całkiem do kitu uda i łydki miałem tak ciężkie, że jak wchodziłem po schodach to je na maksa czułem. O podjazdach to mogłem zapomnieć bo już gdzieś w połowie tak mnie napitalało, że musiałem schodzić z roweru. Efekt wszyscy mnie objeżdżali.
W wakacje pojeździłem trochę po górach i jest jakby lepiej. Choć po tym weekendzie, dwa wyścigi jechane sob i niedz, szosa i mtb, też odczuwam uczucie ciężkości.
Nadala na wyścigach jadę w ogonie. Chyba ten sezon spisany jest na straty. Od następnego wiem, że pracuję na maksa na siłowni. Wtedy może będzie lepiej. A może to poprostu brak regeneracji i pełenego odpoczynku dla nóg, no ale przecież nie odstawię roweru na 1 miesiąc. O zmniejszaniu objętości i jeździe na pół gwizdka już wiem ale u mnie to niestety nie skutkuje.

#5 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 23 August 2011 - 10:36

Może kręcisz ze zbyt niską kadencją, przez co nogi są cały czas mocno napięte? Rozciągasz się po jeździe? Może warto się przejść do masażysty, który rozmasuje nogi. Do tego proponowałbym jakąś maść na zmęczone nogi (osobiście używam Emspoma PainKilling).

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#6 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 August 2011 - 10:44

Jeżdzę 5 razy w tygodniu. Głównie 3-4 godzinny trening. Zakwasów nie mam. wolę jeździć pod góry jak po płaskim. Zawsze na wysokiej kadencji. Rzadko używam niskich przełożeń. Trenuję od miesiąca więc się zdziwiłem, że już nogi są "ciężkie".(Oczywiście jeżdzę już od dawna, ale teraz to prawdziwe treningi). Moge jeszcze dodać, że ostatnio przybyło mi mięśni na udach i łydkach i wyszły mi żyły na łydkach.

#7 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 23 August 2011 - 10:50

Miesiąc to trochę krótko. Może ćwiczysz zbyt intensywnie stąd za mało czasu na regenerację.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#8 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 23 August 2011 - 11:19

kudlaty_00, w jaki sposób kręcisz pod te górki? Na stojąco podjazdy czy w siodle? Jak masz ułożoną w tym czasie stopę? Może za bardzo palce zwrócone ku dołowi. Może pedałując za bardzo unosisz palce ku górze (ciągnąc pedał), przez co łydka ma większy zakres pracy (podczas naciskania pedała) i normalnym będzie zakwas/ból w łydce (to tak jakbyś robił wspięcia na łydki na siłowni). Może, w końcu, masz niezbyt optymalną pozycję na rowerze (siodełko za wysoko - bardziej rozciąga się wtedy mięsień) ...
No i oczywiście rozciąganie - nie tyle przed i po treningu, ale też w trakcie - warto co jakiś czas stanąć w pedałach i porozciągać nogi (pedał w najniższym położeniu i rozciągasz łydkę kierując piętę ku ziemi - tylko delikatnie i z wyczuciem!).

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 23 August 2011 - 11:32

facet jesteś przetrenowany, żyły Ci pękną i tyle :mrgreen: weż nie da sie trenować codziennie mocno, po prostu żadne efekty z tego nie będ, organizm nieodpoczywa i spada wydajnosć .

3 x w tygodniu jest ok reszta to lajcik bezwysiłkowy jeśli już, poza tym jedź w góry jak Cie nogi napinkalają i spróbuj jakiś szlak podejść stromy doskonale odpręża i popracują inne mieśnie, w sumie możesz po schodzach a bloku też połaźić co drugi schodek

Już tu chlópaki pisali ze im więcej nie oznacza lepiej :lol:

P.S.
W niedziele byłem w górach , pochodziłem , doskonale sie czuje

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 August 2011 - 17:06

travisb, Pod góry ciągnę raczej na stojąco i stopa jest przechylona ku dołowi... Może coś w tym jest. Powinienem trzymać stopę poziomo? A jak siedzę jadąc pod górę to znowu stopa przechylona ku górze.
SPIKE, Co ty do mnie mówisz Spike? 5 razy w tygodniu to tak dużo? Powiem tak: nie robię już pustych kilometrów, a trenuję zjazdy na wysokiej kadencji, podjazdy na wysokiej kadencji, sprint 300m na wysokiej kadencji, pozostałe dwa dni to dwugodzinna jazda i czterogodzinna jazda. Po prostu jade i o niczym nie myślę :). Każdy trening w inny dzień. Czy mięśnie, które mi przybyły mogą być wynikiem źle ułożonej stopy na podjazdach?

#11 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 23 August 2011 - 17:37

kudlaty_00, napisałeś że trenujesz od miesiąca, więc typowo to powinieneś być w trakcie robienia jakiejkolwiek bazy a dopiero później bawić się w ukierunkowane treningi. Nie masz bazy, trenujesz za często (i pewnie za mocno) więc mięśnie mają dosyć.

#12 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 23 August 2011 - 17:38

Powiem tak: nie robię już pustych kilometrów, a trenuję zjazdy na wysokiej kadencji, podjazdy na wysokiej kadencji, sprint 300m na wysokiej kadencji, pozostałe dwa dni to dwugodzinna jazda i czterogodzinna jazda.

Nie napisałeś nic o treningu przed 'od miesiąca' - bo jeśli brakuje Ci tych pustych kilometrów to własnie znalazłeś rozwiązanie.

Jeśli bolą i uda i łydki to rób teraz koniecznie tydzień regeneracji. Mateunio dobrze radzi - masażysta, basen, rozciąganie... zamiast 4h roweru zabierz dziewczynę na długi spacer - ona będzie szcześliwa i nogi będą ci wdzięczne... regeneracja to też trening!

#13 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 August 2011 - 17:53

Trening przed 'od miesiaca' to jazda 3-4 razy w tygodniu około 60 km. Jeździłem tak dosyć długo. Myślę, że 6-8 miesięcy. Oczywiście nieregularnie, ale myślę, że baze wyrobiłem.

#14 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Posted 23 August 2011 - 18:13

Zacznij od najprostszego rozwiązania czyli po prostu wypoczynek i to taki bez roweru kilka dni najlepiej jeśli to nie pomoże to dopiero zacznij się głowić czy to może złe ułożenie stopy lub inne czynniki........
Poza tym odpowiedz sobie teraz na pytanie czy z chęcią wsiadłem dzisiaj(wczoraj) na rower czy bez chęci, jeśli odpowiedź brzmi NIE to już wszystko jest jasne to przetrenowanie, wyjdź z założenia że odpoczynek nigdy nie przynosi negatywnych skutków tylko pozytywne

#15 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 posts
  • Skądkatowice

Posted 23 August 2011 - 18:24

Temat o nogach wiec i ja zapytam o moj problem mianowicie podjezdzajac pod gore na siedzaca powiedzmy tak na 90% mozliwosci nie daje rady wstac z siodelka zmuszajac sie sila woli wstane pokrece jakies 5-8 obrotow zmniejszajac predkosc(mimo woli) odczuwajac przy wstaniu natychmiastowy bol(dosc mocny) w udach cos jak by cala krew naplynela do ud.Po ponownej zmianie pozycji na siedzaca juz nie jestem w stanie powrocic do predkosci z przed wstania i niestety podjazd juz jest stracony i pozostaje tylko dokulanie sie do szczytu.Przyznam ze mam z tym problem i nie wiem jak temu zaradzic czy to po prostu slabe nogi :?: :-/

#16 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 August 2011 - 19:14

Dzisiaj przegiąłem... Gimnastyka, a później ciężki trening. Zluzuje parę dni jak radzicie. Powiedzcie tylko czy nagły przyrost mięśni na łydkach i wystające żyły moga być powodem nieprawidłowej jazdy na rowerze? Czy to normalka?

#17 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 23 August 2011 - 19:20

@chamsin

Styl podjeżdżania to sprawa indywidualna. Możesz spróbować przy podjeżdżaniu na stojąco zrzucić 3 koronki w dół - podjeżdżać bardziej twardo, z jak piszesz mniejszą kadencją, jak będziesz chciał wrócić na siodło to z powrotem 3 koronki w górę, z wyższą kadencją. Podjeżdżanie na stojąco nie jest łatwe, bo nogi noszą jeszcze ciężar ciała.

Jak dalej boli to

#18 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 23 August 2011 - 19:22

Wydaje mi się, że to nie przyrost mięśni tylko zwyczajne ich opuchnięcie. Odpuść kilka dni, a w następnych dniach racjonalniej podchodź do treningu.

@chamsin to wygląda na typowe zakwaszanie się.

#19 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 August 2011 - 19:34

opuchnięcie? To żart? :lol:

#20 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 23 August 2011 - 19:37

Nie. Skoro katujesz nogi i nie dajesz im odpocząć to puchną. Nie wydaje mi się, że w ciągu miesiąca zyskał byś znaczny przyrost mięśni.

Reply to this topic