Ból nóg.
Napisano 23 sierpień 2011 - 08:29
Napisano 23 sierpień 2011 - 09:41
Napisano 23 sierpień 2011 - 09:55
Ja mam podobnie. Na początku sezonu mimo, że tak ciężko w zimie jeszcze nie pracowałem nad formą, było całkiem do kitu uda i łydki miałem tak ciężkie, że jak wchodziłem po schodach to je na maksa czułem. O podjazdach to mogłem zapomnieć bo już gdzieś w połowie tak mnie napitalało, że musiałem schodzić z roweru. Efekt wszyscy mnie objeżdżali.
W wakacje pojeździłem trochę po górach i jest jakby lepiej. Choć po tym weekendzie, dwa wyścigi jechane sob i niedz, szosa i mtb, też odczuwam uczucie ciężkości.
Nadala na wyścigach jadę w ogonie. Chyba ten sezon spisany jest na straty. Od następnego wiem, że pracuję na maksa na siłowni. Wtedy może będzie lepiej. A może to poprostu brak regeneracji i pełenego odpoczynku dla nóg, no ale przecież nie odstawię roweru na 1 miesiąc. O zmniejszaniu objętości i jeździe na pół gwizdka już wiem ale u mnie to niestety nie skutkuje.
Napisano 23 sierpień 2011 - 10:36
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 23 sierpień 2011 - 10:44
Napisano 23 sierpień 2011 - 10:50
Napisano 23 sierpień 2011 - 11:19
No i oczywiście rozciąganie - nie tyle przed i po treningu, ale też w trakcie - warto co jakiś czas stanąć w pedałach i porozciągać nogi (pedał w najniższym położeniu i rozciągasz łydkę kierując piętę ku ziemi - tylko delikatnie i z wyczuciem!).
Napisano 23 sierpień 2011 - 11:32
3 x w tygodniu jest ok reszta to lajcik bezwysiłkowy jeśli już, poza tym jedź w góry jak Cie nogi napinkalają i spróbuj jakiś szlak podejść stromy doskonale odpręża i popracują inne mieśnie, w sumie możesz po schodzach a bloku też połaźić co drugi schodek
Już tu chlópaki pisali ze im więcej nie oznacza lepiej
P.S.
W niedziele byłem w górach , pochodziłem , doskonale sie czuje
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 23 sierpień 2011 - 17:06
SPIKE, Co ty do mnie mówisz Spike? 5 razy w tygodniu to tak dużo? Powiem tak: nie robię już pustych kilometrów, a trenuję zjazdy na wysokiej kadencji, podjazdy na wysokiej kadencji, sprint 300m na wysokiej kadencji, pozostałe dwa dni to dwugodzinna jazda i czterogodzinna jazda. Po prostu jade i o niczym nie myślę
Gosc_KeNaJ_*
Napisano 23 sierpień 2011 - 17:37
Gosc_kobrys_*
Napisano 23 sierpień 2011 - 17:38
Powiem tak: nie robię już pustych kilometrów, a trenuję zjazdy na wysokiej kadencji, podjazdy na wysokiej kadencji, sprint 300m na wysokiej kadencji, pozostałe dwa dni to dwugodzinna jazda i czterogodzinna jazda.
Nie napisałeś nic o treningu przed 'od miesiąca' - bo jeśli brakuje Ci tych pustych kilometrów to własnie znalazłeś rozwiązanie.
Jeśli bolą i uda i łydki to rób teraz koniecznie tydzień regeneracji. Mateunio dobrze radzi - masażysta, basen, rozciąganie... zamiast 4h roweru zabierz dziewczynę na długi spacer - ona będzie szcześliwa i nogi będą ci wdzięczne... regeneracja to też trening!
Gosc_Kuba1987_*
Napisano 23 sierpień 2011 - 18:13
Poza tym odpowiedz sobie teraz na pytanie czy z chęcią wsiadłem dzisiaj(wczoraj) na rower czy bez chęci, jeśli odpowiedź brzmi NIE to już wszystko jest jasne to przetrenowanie, wyjdź z założenia że odpoczynek nigdy nie przynosi negatywnych skutków tylko pozytywne
Napisano 23 sierpień 2011 - 18:24
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:20
Styl podjeżdżania to sprawa indywidualna. Możesz spróbować przy podjeżdżaniu na stojąco zrzucić 3 koronki w dół - podjeżdżać bardziej twardo, z jak piszesz mniejszą kadencją, jak będziesz chciał wrócić na siodło to z powrotem 3 koronki w górę, z wyższą kadencją. Podjeżdżanie na stojąco nie jest łatwe, bo nogi noszą jeszcze ciężar ciała.
Jak dalej boli to
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:22
@chamsin to wygląda na typowe zakwaszanie się.
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:37