Witam
czy waga kolarza może mieć wpływ na wybór kół. Ważę 81 kg i boję się, że jak kupię koła 20 szprychowe z tyłu to może być problem z pękaniem. Z góry dzięki za pomoc.
ilość szprych a waga kolarza
Started By
nuclear defcon
, 24 sie 2011 08:02
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 sierpień 2011 - 08:02
Napisano 24 sierpień 2011 - 09:04
Nie chce być niemiły ale takich tematów było już sporo wystarczy poszukać. Te koła o których mówisz pod 81 kilo wytrzymać powinny.
Gosc_Boss999_*
Napisano 24 sierpień 2011 - 09:08
Mój ojciec waży około 105kg i jeździ na systemie 16/20 i koła dobrze się mają.
Przy czym nie są to ksyriumy tylko zwykłe shimano za 400zł. Pozdro
Przy czym nie są to ksyriumy tylko zwykłe shimano za 400zł. Pozdro
Napisano 24 sierpień 2011 - 22:13
Powiedz ojcu aby zaczął jeździć na tych kołach a nie tylko żeby sie toczyły bo wtedy zaczną sie w końcu krzywić
.
Panowie to nie ameryka że American Classic pisze że koła 1200 g na 100 kg rowerzyste są dobre , bez jaj . troche rozumowania że nie każdy jeździ i oglada widoki
Na 80 kg masz temat koła skłądane, spoko 24 / 28 i zależy jakie obrecze i szprychy, proponuje poszukać po internecie infornmacji , książek na temat kół itd a takze na forum temato o kołach np w archiwum .
poraktycznie im mniej szprych tym mocniejsza obrecz musdi być i mocniejsze szprychy ale pewnie i tak nic to Ci nie da , proponuje przegladnąć temat o kołach .
Panowie to nie ameryka że American Classic pisze że koła 1200 g na 100 kg rowerzyste są dobre , bez jaj . troche rozumowania że nie każdy jeździ i oglada widoki
Na 80 kg masz temat koła skłądane, spoko 24 / 28 i zależy jakie obrecze i szprychy, proponuje poszukać po internecie infornmacji , książek na temat kół itd a takze na forum temato o kołach np w archiwum .
poraktycznie im mniej szprych tym mocniejsza obrecz musdi być i mocniejsze szprychy ale pewnie i tak nic to Ci nie da , proponuje przegladnąć temat o kołach .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 24 sierpień 2011 - 22:18
Pożyczalam taki rower co miał kilka szprych na krzyż i było ok. Teraz mam taki co ma po 32 (?) szprychy w kolach i też daje radę :mrgreen:
No ale ja ważę 52 kilo (oczywiście to za dużo :evil: )
No ale ja ważę 52 kilo (oczywiście to za dużo :evil: )

Temat jest zamknięty