Skocz do zawartości

Zdjęcie

ilość szprych a waga kolarza

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 nuclear defcon

nuclear defcon
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądPiła

Napisano 24 sierpień 2011 - 08:02

Witam

czy waga kolarza może mieć wpływ na wybór kół. Ważę 81 kg i boję się, że jak kupię koła 20 szprychowe z tyłu to może być problem z pękaniem. Z góry dzięki za pomoc.

#2 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 24 sierpień 2011 - 09:04

Nie chce być niemiły ale takich tematów było już sporo wystarczy poszukać. Te koła o których mówisz pod 81 kilo wytrzymać powinny.

#3 Gosc_Boss999_*

Gosc_Boss999_*
  • Gość

Napisano 24 sierpień 2011 - 09:08

Mój ojciec waży około 105kg i jeździ na systemie 16/20 i koła dobrze się mają.
Przy czym nie są to ksyriumy tylko zwykłe shimano za 400zł. Pozdro

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpień 2011 - 22:13

Powiedz ojcu aby zaczął jeździć na tych kołach a nie tylko żeby sie toczyły bo wtedy zaczną sie w końcu krzywić :lol: .

Panowie to nie ameryka że American Classic pisze że koła 1200 g na 100 kg rowerzyste są dobre , bez jaj . troche rozumowania że nie każdy jeździ i oglada widoki

Na 80 kg masz temat koła skłądane, spoko 24 / 28 i zależy jakie obrecze i szprychy, proponuje poszukać po internecie infornmacji , książek na temat kół itd a takze na forum temato o kołach np w archiwum .

poraktycznie im mniej szprych tym mocniejsza obrecz musdi być i mocniejsze szprychy ale pewnie i tak nic to Ci nie da , proponuje przegladnąć temat o kołach .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 postów
  • Skądwyspa

Napisano 24 sierpień 2011 - 22:18

Pożyczalam taki rower co miał kilka szprych na krzyż i było ok. Teraz mam taki co ma po 32 (?) szprychy w kolach i też daje radę :mrgreen:
No ale ja ważę 52 kilo (oczywiście to za dużo :evil: )